Španska tura | Baskija, Navara i Aragon | Gradovi Evrope

 

Španska tura | Vitoria – Bilbao – San Sebastian – Pamplona - Saragosa

 

Obilazak Baskije, Navara i Aragona  | 5 dana, direktan čarter let

 

Saragosa je prestonice španske severoistočne pokrajine Aragon, koja je smeštena na obalama reke Ebro. Smestena je u dolini raznovrsnih krajolika – od pustinsjkih do predela pod gustim šumama. Grad su osnovali Rimljani, o kojima svedoče i ostaci Rimskog teatra.

Baskija (španski Pais Vasco ili Euskadi) je autonomna pokrajna Španije, na krajnjem severoistoku Pirinejskog poluostrva. Pripada Atlantskoj Španiji, izlazeći na Kantabrijsko more, tj. Biskajski zaliv. Važi za jedan od najpitoresknijih delova Španije, u kom se prepliću pejzaži primorja i mondenskih gradova, zelenih planinskih padina i zatalasanih ravnica pod vinogradima. Iako je u poslednjih nekoliko decenija doživela snažan industrijski i saobraćajni razvoj, u Baskiji se još uvek mogu naći mesta potpuno očuvane prirode, a Baski kao narod ponosno i posvećeno čuvaju svoj vrlo specifičan etnokulturni identitet. Navara je jedna od najmanjih španskih pokrajina, smeštena između Francuske na severu, Aragona na istoku, Riohe na jugu i Baskije na zapadu. Iako je kroz istoriju bila mala agrarna i slabo razvijena oblast, danas važi za jednu od bogatijih španskih autonomnih zajednica, sa Pamplonom kao glavnim gradom. Aragon, španska pokrajina na severoistoku zemlje, uz granicu sa Francuskom, svojom teritorijom odgovara nekadašnjem istoimenom kraljevstvu, koje je dobilo ime po reci Aragon. Glavni grad je Saragosa, peti po veličini u Španiji, poznat po monumentalnoj arhitekturi, u kom su vidljivi uticaji Rimljana, Mavara i drugih koji su vladali ovim prostorima.

Vitoria (Gasteiz na baskijiskom jeziku), jedan je od najzelenijih gradova Španije, zbog čega je 2012. godine poneo titulu „Zelena prestonica Evrope”. Osim toga, poznat je i kao grad sa najbolje očuvanom srednjovekovnom arhitekturom u Baskiji. Osnovao ga je Sančo VI, kralj Navare, krajem XII veka. Upravo iz tog perioda i potiču neki od najznačajnijih građevina, poput stare gotske katedrale.

Bilbao je grad sa skoro 700 godina dugom istorijom, najveći je grad pokrajine Baskije i peti po veličini grad u Španiji. Važan je industrijski centar, jedna od najvećih španskih luka i važno kulturno središte na Pirinejskom poluostrvu. Smešten je na obalama reke Narvion, tj. na njenom ušću u Kantabrijsko more. Nastao je početkom XIV veka, od kada je razvijao važnu ulogu u trgovini, koju i danas ima.

San Sebastian (Donostia) još jedan mondenski biser kantabrijske obale, ujedno je i glavni grad baskijske provincije Gipuskoa. Smešten je u slikovitoj uvali La Konča, omeđen brdima Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull), na čijem vrhu se nalazi statua Hrista, te ga često porede sa Rio de Žaneirom. Odlikuju ga spoj tradicije, primorskog šarma i „ar nuvo” (art nouveau) arhitekture. San Sebastian je poznat i po prestižnom međunarodnom filmskom festivalu „Zlatna školjka”. 

Pamplona se nalazi u centralnom delu istoimene kotline, na obalama reke Arga. Prema predanju, grad je dobio ime po svom osnivaču, rimskom vojskovođi Pompeju koji je ovde podigao prvo rimsko vojno naselje 75. godine pre nove ere. Danas grad ima 180.000 stanovnika i po mnogo čemu predstavlja jedan od naprednijih u ovom delu Španije. Pamplona je poznata po parkovima koji zauzimaju prostor od pet miliona kvadratnih metara, a svakako i po čuvenoj trci sa bikovima (Encierro), tokom festivala San Fermin u julu mesecu. Njegov duh je u romanu „Sunce se ponovo rađa” opisao i Ernest Hemingvej.