Kefalonija Leto 2024 | Grčka Letovanje

 

Kefalonija letovanje 2024 | avio,bus i sopstveni prevoz | paket aranžmani 

 

Kefalonija je najveće ostrvo jonskog arhipelaga sa ukupnom površinom 904 km2, nalazi se južno od Lefkade i severno od ostrva Zakintos. Udaljena je od susednog ostrva Itaka 8 km. Obala ostrva Kefalonija je izrazito razuđena, a rezultat toga su zalivi sa prelepim uvalama. Jedina planina na ostrvu je Anios sa vrhom 1.628 m n/v, poznata po krdima divljih konja. Na ostrvu je izuzetno prijatna sredozemna klima sa uticajem lokalne mikroklime sa prijatnim vetrom. Među brojnim znamenitostima, svakako se izdvajaju Mikenske grobnice, stari mozaici i srednjevekovne kule. Turistički centri smešteni su u okrilju borove šume i pored peščanih plaža, laguna i rtova. Najpoznatije plaže na ostrvu Kefalonija su: Foki, Petani, Platis Yalos, Makris Yalos i Myrtos.


 

 


 

Kefalonija letovanje 2024 | Najlepše plaže i letovališta

Argostoli  je glavni i najveći grad na Kefaloniji ujedno najvažniji trgovački i turistički centar. Smešten je u duboko usečenom zalivu, koji na jednom delu preseca osvetljen pešački most. U drugom delu se nalazi marinski park posvećen očuvanju kornjača, koje posetioci mogu videti jer često plivaju uz obalu u potrazi za hranom. Na arhitekturu grada najviše uticaja imali su venecijanci, kao i na čitav jonski arhipelag. Centrom grada dominira veliki trg, koji je leti ispunjen baštama restorana, kao i duga ulica, koja je ujedno i popločana pešačka zona sa brojnim buticima, poslastičarnicama, suvenirnicama i barovima. Uz samu obalu zaliva proteže se kej, gde su usidrene luksuzne jahte.

Lixouri  je drugi po veličini grad na ostrvu Kefalonija. Nalazi se na poluostrvu Paliki. Obnovljen je kao i većina gradova posle zemljotresa 1953 godine. Pored dugih peščanih plaža, mesto je bogato barovima, tavernama, prodavnicama i kulturnim spomenicima. Lixouri je povezan redovnom trajekt linijom tokom cele godine sa glavnim gradom Argustolijem. Sedam kilometara od Liksurija je i čuvena Xi plaža, poznata po crvenom pesku i stenovitom zaleđu.

Lassi  je turističko mesto kroz koje prolazi glavna ulica, ujedno kolovoz sa trotoarima sa obe strane, duž kojih su nanizane prodavnice suvenira, marketi i restorani. Ovde se nalaze dve najpopularnije plaže sa izuzetno mekim peskom i prozirnom bojom mora Makris Yalos i Platis Yalos, a u čijem su zaleđu parkovi borovine.

Skala  je najveće letovalište na jugu ostrva Kefalonija. Nekada selo a danas turistički centar koji posećuje veliki broj turista koje privlači lepa plaža ali i brojni sadržaji kao što su restorani, taverne i barovi.

Agia Efimia  je primorski gradić koji se nalazi u zalivu 32km severoistočno od Argostolija. Turiste privlače brojni restorani i taverne smešteni uz obalu. Malo gradsko pristanište je polazna tačka za ribarske barke ali i omiljena stanica brojnih jahti.

Svoronata  je malo idilično mesto na jugozapadu ostrva Kefalonija, udaljeno je 4 km od aerodroma i 9 km od glavnog grada Argostolija. Krase ga lepe peščane plaže, seoske kuće izgrađene u tradicionalnom stilu, kao i plantaže maslina i pomorandži. Omiljeno je mesto ljubiteljima mirnog odmora i prirode.

Fiskardo  je malo kosmopolitsko mesto na samom severu ostrva Kefalonija. Jedno je od retkih koji nisu stradali u zemljotresu tako da je zadržalo svoj autentični šarm i atmosferu. Svake godine svojim koloritom privlači brojne turiste.

Sami  je malo mesto 24km jugoistočno od Argostolija ali i druga luka po veličini na Kefaloniji odakle leti idu linije za Patras, Itaku i Italiju. Izgrađeno je u blizini antičkog grada Sami. U blizini je i slikovito ribarsko selo Karavomylos poznato po prirodi koja ga okružuje kao i blizini nekih od najvećih turističkih atrakcija na ostrvu kao što su podzemno jezero Melissani i pećina Drogerati.