Izaberite

 

Tunis letovanje 2024 |  First minute ponude 8, 11, 12, 15 dana avionom

 

Tunis je zemlja gde se pretapaju hiljadugodišnje kulture, zemlja tradicije i legendi, svetla i boja, ritam kontrasta, srce Mediterana. Sa prelepim dugim i širokim, peščanim plažama, mnogobrojnim hotelima i kulturno-istorijskim spomenicima magičnom snagom privlači znatiželjne turiste sa svih strana sveta da istraže znamenitosti burne prošlosti kao i nepoznanice uvek mistične i predivne Sahare. Tunis je, zbog povoljne primorske klime, veoma popularna turistička destinacija i tokom zime.

 


 

TUNIS POLASCI SVAKOG UTORKA I PETKA

 
Let kompanije NouvelAir  ( Beograd -  Monastir - Beograd )
 
Period  4 JUN - do  1 OCT, svakog utorka, boravak 7 noćenja, 10 noćenja, 14 noćenja, 21 noćenje 
Period  7 JUN - do 27 SEP, svakog petka, boravak  7 noćenja, 11 noćenja, 14 noćenja, 21 noćenje
 

 

Tunis | Turističke vize

 

Za državljane Republike Srbije uvedene su ulazne turističke vize u vidu markice koja se dobija prilikom dolaska u Tunis.
 Za putnike koji putuju preko turističke agencije, markica se plaća po sletanju na aerodrom u Tunisu (Monastir/Djerba) u iznosu od 20€, 
uz obavezan prikaz primerka hotelskog vaučera u štampanoj formi.

 

 Za individualna putovanja zahtev za vizu se podnosi u ambasadi Tunisa u Beograda. Za individualne putnike ulazna viza za Tunis iznosi 75€ tj. 9.000,00 RSD.
 

 Svi putnici koji nemaju pasoš Republike Srbije u obavezi su da se samostalno informišu o uslovima ulaska u Republiku Tunis.

 


 

 

Tunis letovanje 2024 

 

Tunis je najmanja i najsevernija afrička država smeštena u severozapadnom delu najtoplijeg kontinenta. Od najsevernije tačke do Sicilije je samo 145 km. Sa severa i istoka, njegove obale zapljuskuju vode Sredozemnog mora dužinom od oko 1.300 km, na zapadu graniči se sa Alžirom, a na jugoistokuistoku s Libijom. Oko 40 odsto južne i jugozapadne teritorije pokriva pustinja Sahara. Planinski venac, deo istočnog Atlasa, dijagonalno preseca zemlju i deli pustinjsku od mediteranske klime. Tunis ima bogatu i dugu istoriju, ali najburniji period nastaje dolaskom Feničana, osnivača Kartagine, u IX veku pre nove ere, pa se uglavnom govori o 3000 godina staroj istoriji i kulturi u kojoj su se smenjivali uticaji Puna, Rimljana, Arapa, Turaka, afričkih i raznih evropskih naroda... sve do dolaska Francuza i osnivanja njihovog protektorata nad Tunisom krajem XIX veka. Starosedeoci Tunisa su Berberi koji i danas govore berberskim jezikom. Posle burne istorije obeležene raznim osvajačima, Tunis postaje Republika Tunis 1957. godine

Turistima su na raspolaganju 4 aerodroma: u Tunisu, u Monastiru, aerodrom Enfida pored Hamameta i aerodrom na ostrvu Đerba.

 

Šta posetiti u Tunisu

U Tunisu turisti mogu posetiti istorijske spomenike poput ostataka drevne Kartagine, rimski amfiteatar u El Džemu i Nacionalni muzej Bardo s najvećom kolekcijom rimskih mozaika, potom izuzetna gradska arhitektura arapsko-andaluzijskog stila u Sidi Bu Saidu, spomenici kulture, od kojih su neki jedinstveni na afričkom tlu, neobične berberske kuće ukopane u meki pustinjski peščar, mogu se probati razna nacionalna jela tradicionalne kuhinje Berbera, čuveni kus-kus ili francuski bageti, kroasani i sirevi, italijanska pasta uz slušanje italijanskih kancona...

 


Grad Tunis

Prestonicu Tunisa, grad Tunis, karakteriše dinamičan spoj tradicije i modernosti, mediteranskog i evropskog šarma. Grad ima tri važne celine: Medinu, koja je staro arapsko i tursko jezgro grada, francuski deo, nastao krajem XIX i u prvoj polovini XX veka i najnoviji, moderan deo koji se prstenasto širi ka severu i uz obale jezera Tunis.

Sidi Bu Said (Sidi Bou Said)

Duž popločanih ulica nižu se bele kuće plavih vrata i prozora, ukrašenih kovanim gvožđem, a u dvorištima rastu čempresi, lovori, bugenvilije. Sa nekoliko vidikovaca pruža se panoramski pogled na zaliv Tunis. Brojne su prodavnice suvenira, rukotvorina, srebrnog nakita, galerije slika i akvarela. Sidi Bu Said predstavlja tunižanski St. Trope, nezaobilaznu turističku atrakciju, sa čuvenom vilom barona Rudolfa d’Erlangera i malim, luksuznim hotelima i poznatim Café des Nattes.

 

 

Tunis | Letovališta

Letnja sezona u Tunisu traje tokom cele godine zbog mediteranske klime. Sunce, plaže, more, pesak, kamile, pustinja, udobni hoteli su prve asocijacije za putovanje u Tunis. Tunis je sve to, ali i mnogo više … Agencija Odeon World Travel u letnju ponudu aranžmana uvrstila je hotele raznih kategorija u letovalištima Gamart, Hamamet, Jasmin Hamamet, Sus, Port Kantaui, Skanes i Mahdia. Letovanje u Tunisu je organizovano u smenama na 7, 10, 11, 14 noćenja, odnosno 8, 11, 12 ili 15 dana.

 

GAMART (GAMMARTH) letovalište na obali Sredozemnog mora, nalazi se na 15 km severno od Tunisa, pored gradića La Marsa. Nekada malo ribarsko selo, od druge polovine XX veka razvija se u elitno predgrađe sa raskošnim vilama i rezidencijama, vrhunskim hotelima, restoranima, prodavnicama i galerijama. U njegovoj blizini nalaze se ruševine drevne Kartagine i mondenski Sidi Bu Said.

 

HAMAMET (HAMMAMET) (arap. mesto za kupanje) Nekada malo ribarsko mesto, u zalivu Hamamet, na jugu poluostrvа Kаp Bon, najplodnijeg i najzelenijeg dela Tunisa, još u XIX veku postaje omiljeno letovalište mnogih poznatih umetnika, poput Gistava Flobera, Oskara Vajlda, Andrea Žida. Staro gradsko jezgro čini medina iz XV veka, izgrađena na stenama uz obalu mora. Unutar izuzetno očuvanih zidina nalazi se lavirint popločanih uličica i uskih prolaza, a u njemu kuće meštana i brojne prodavnice i galerije.

Razvoj turizma u Tunisu započeo je baš u Hamametu šezdesetih godina XX veka. Najstariji hoteli sa raskošnim mediteranskim vrtovima nalaze se na području šireg centra grada, a postoje i dve turističke zone: Hammamet Nord koji se na severu proteže sve do Nabela, poznat po lepim peščanim plažama, i na jugu, udaljen 9 km od centra grada, JASMIN (YASMINE) HAMAMET, moderna turistička zona, projektovana po uzoru na poznata letovališta na Mediteranu, sa novosagrađenom medinom (u kojoj su smešteni bazari-sukovi, butici, restorani i poslastičarnice), marinom do koje možete prošetati lepom promenadom dužine oko 3 km i zabavnim parkom Carthage Land. Jasmin Hamamet turistima nudi smeštaj u udobnim hotelima u neposrednoj blizini uređenih plaža i mora, brojne mogućnosti za rekreaciju, zabavu, izlaske i kupovinu zbog čega se poslednjih godina svrstava u vrh mediteranskog turizma. Postao je jedna od najpopularnijih i najtraženijih destinacija za odmor na Sredozemlju.

 

SUS (SOUSSE) Danas je Sus treći grad po veličini u Tunisu u kome živi oko 900.000 stanovnika, a predstavlja turističku prestonicu zemlje. Duž lepih peščanih plaža nalaze se mnogobrojni hoteli, a grad je poznat i po medini iz IX veka, jedna od najbolje očuvanih tvrđava u Tunisu, sa koje se pruža divan pogled na čitav grad.

Šetnja ulicama i uskim prolazima medine je prilika za istraživanje i upoznavanje orijentalnog sveta, njegovog specifičnog ritma i čari cenkanja.

 

PORT EL KANTAUI (PORT EL KANTAOUI) Udaljen je 6 km severno od Susa. Letovalište građeno od 1979. godine kao velika turistička zona oko marine u kojoj istovremeno može da se usidri preko 300 jahti. Arhitektura, iako moderna, oslanja se na tradicionalnu arhiktekturu Tunisa, sa belim kućama ukrašenim tirkiznoplavim vratima i prozorima. Hoteli su građeni u istom stilu duž obale blistavo čistog mora, na peščanim plažama sve do grada Susa. Zbog dugačkih plaža, sadržajnih hotela i bogatog noćnog života, Port El Kantaui je postao omiljena destinacija za porodični odmor i odmor mladih tuista.

Port je uređen i čist, potpuno prilagođen turistima, sa puno zelenila i cveća, idealan za šetnje. U marini se nalazi veliki broj prodavnica, kafića, restorana i čuvena fontana sa svetlosno - muzičkom koreografijom. Taksijem ili lokalnim prevozom se lako i brzo stiže do Susa, ali i do Hergle, malog berberskog sela sa nekoliko odličnih restorana i poslastičarnica i očuvanim lokalnim načinom života.

 

SKANES Mirna turistička zona smeštena nadomak dva grada, Monastira na jugu i Susa na severu. Ima niz dobrih hotela bogatog sadržaja. Skanes je pravo mesto za porodični odmor, za putnike koji žele odmor u tihoj atmosferi, uz ogromne maslinjake koji ovom regijom dominiraju još od perioda Rimljana. U turističkoj zoni nalaze se prodavnice suvenira i kafići, a obilazak je moguć i kočijama koje čekaju ispred hotela. Taksijem ili lokalnim prevozom lako i brzo se stiže do Monastira i Susa.

 

MAHDIJA (MAHDIA) Mali obalski grad nalazi se južno od Monastira, na uskom poluostrvu, koje je od ostatka kopna, na najužem delu, odvojeno jedinom gradskom kapijom, Skifa el Kahla.

Mahdia je uspela da sačuva šarm lokalnog, mirnog tunižanskog mesta. U luci Mahdije je snimano nekoliko scena filma Engleski pacijent. Odlična je polazna tačka za upoznavanje centralnih i južnih delova Tunisa. Turistička zona se pruža uz predivnu peščanu plažu severno od grada I u ponudi ima kvalitetne i sadržajne hotele.

VANJE VANJE