Turistička agencija Odeon World travel trenutno nema aktuelne programe za ovu destinaciju.
Molimo sve zainteresovane putnike da nam se obrate putem maila na adresu office@odeontravel.rs ukoliko su zainteresovani za individualno putovanje i ponudu.

 

Severna Makedonija LETO

 

ODMOR U OHRIDU | Severna Makedonija
 

Možda je vreme da porazmislimo da baš ovog leta provedemo odmor u Makedoniji, da letovanje na Ohridu zvuči kao dobra ideja. Kada se pomene Ohrid, misli se ujedno i na grad Ohrid i na istoimeno jezero. Jezero je podeljeno između Albanije i Severne Makedonije, dok se grad nalazi na severoistočnoj obali i sedište je Ohridske arhiepiskopije. Kažu da u njemu ima 365 crkava – za svaki dan u godini po jedna, ali nismo ih sve posetili. Ohridsko jezero u dosadnim brojkama stoji ovako: površina je 358,2 km², može biti duboko čak do 289 m, a nalazi se na nadmorskoj visini od 695 metara, zato je i “vazdušna banja”.

 

Makedonija, Ohrid, Letovanje

Ohridsko jezero i grad Ohrid, okruženi su visokim planinama i nalaze se skoro na 700 metara visine, ali posetilac se oseća kao da je na moru, u najmanju ruku u nekom morskom zalivu. Zapravo se nalazi na jednom od najvećih, najstarijih i najdubljih evropskih jezera. Bilo da se radi o putovanju za porodice, romantičnom putovanju za dvoje ili kada je u pitanju produženi vikend, mnogi vole da provedu odmor na Ohridskom jezeru, ali isto tako je Ohrid mnogima neizostavna tačka na putu do Grčke obale. Stari grad Ohrid podseća na primorski grad. Uske ulice, kaldrma i pogled na veliku vodu. Negde se još mogu naći obrisi tipične balkanske arhitekture s otomanskim uticajem. Pri dnu grada su restorani, korzo, prodavnice, ali sve ih je manje kako se penjete ka Samuilovoj tvrđavi. 

 

 


 

Ohrid

 

 

 

Smeštajni objekti, apartmani ili hoteli koji su brojni i različitih kategorija, kao i restorani, smešteni su uz samu obalu Ohridskog jezera i sa njihovih prozora i terasa pruža se divan pogled na jezero i okolnu prirodu. Jezero vodu dobija iz mnogobrojnih podvodnih izvora a temperatura vode u letnjem periodu u proseku je 22 - 23ºC.

 

 

 

 


 

Podvodni svet ovog jezera je bogat, pa su specijaliteti od pastrmke, šarana i klena nadaleko čuveni, a od krljušti male ribe plašica pravi se čuveni ohridski biser. Ohridsko jezero ima mnogo lepih plaža, ali najlepše su nešto dalje od grada, dok su plaže u Ohridu uglavnom betonske. Zato je najbolja varijanta za posetioce da dođu sopstvenim prevozom, kako bi se kupali dalje od grada i uživali u netaknutoj prirodi, a večernje časove iskoristili za šetnju po gradu, ili provod u klubovima. Odmor u Makedoniji, specijalno letovanje na Ohridu, postaće nezaboravni uz mnoge gastronomske specijalitete sa ovih prostora, makedonsku skaru (roštilj), gravče na tavče ili ohridsku pastmku...

 

Zato leto u Severnoj Makedoniji, tačnije odmor na Ohridu, može biti zaista lep provod i postati divna uspomena.

 

detaljnije