Zima 2023/24 | Skijanje Italija

 

Italija skijanje 2023/24

 

Italija je zemlja u Južnoj Evropi, koja se najvećim delom nalazi na apeninskom poluostrvu, okružena Sredozemnim morem. Graniči se sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom, a prirodnu granicu sa ovim zemljama čine Alpi, na kojima su smeštena poznata skijališta. Italijanska skijališta su omiljena destinacija svih kategorija skijaša jer osim velikog broja zahtevnih staza imaju i staze za početnike i rekreativne skijaše. Jedno od popularinijih skijaških regija u Italiji svakako je Dolomiti Superski sa više od 1200km uređenih staza. Torino i Cortina d’Ampezzo bili su domaćini zimskih olimpijada, a Bormio je poznat po trci Svetskog kupa. Sve to skijališta u Italiji svrstava u sam vrh skijaške ponude koja garantuju dovoljno snega i propratnih sadržaja za sve skijaše. Ležeran pristup, prekasna okolina, odlično pripremljene staze i  mnogo sunčanih dana razlozi su da probate ono što Italija ima da ponudi.

 

Skijanje Italija

Ono što nikako ne treba propustiti i što je najčešći cilj skijaša je područje Dolomiti Superski gde jedan ski pass pokriva 12 skijališta čija ukupna dužina staza iznosi 1.220km sa oko 450 ski liftova. Ovaj ski pass pokriva i skijanje u poznatom skijalištu Sella Ronda. U sastavu su , Cortina d’Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Arabba, Marmolada, Alta Pusteria, Val di Fiemme, San Martino di Castrozza, Valle Isarco, Tre Valli i Civetta. Najbolje veštačko osnežavanje u Evropi imaju skijališta u Italiji, tako da čak i ukoliko nema prirodnog snega, staze će biti spremne. Odlično pripremljene staze, hoteli svih kategorija i veliki broj sunčanih dana tokom kojih se pruža pogled na okolinu od kog zastaje dah, su nešto što iz godine u godinu privlači sve veći broj turista.

 

Skijališta Italija

Skijališta u Italiji dižu se do 2300m nadmorske visine u Dolomiti Superski području ili oko 2800 m nadmorske visine na skijalištima blizu Francuske. To im omogućava dugačku sezonu od decembra pa skoro do aprila. Kao garancija celogodišnjeg skijanja ističu se lednici Cervinia i Passo Stelvio.

Tradicionalna srdačnost i ljubaznost Italijana kao domaćina, kao i veoma živ noćni život svrstava je u sam vrh poželjnih zimskih destinacija. Ono što bi takođe trebalo dodati je i njihov ležeran, prijateljski pristup gostu. Nemojte ovo nikako pomešati s neodgovornošću ili aljkavošću – apartman rezervisan i godinu dana unapred čekaće vas u tačno dogovoreno vreme, putevi će uvek biti očišćeni od snežnih nanosa, ski-busevi su tačni i brzi.