BUGARSKO PRIMORJE

 

Bugarsko primorje letovanje 2024 l Hoteli

 

Bugarsko primorje je pojas koji se prostire dužinom od 380 km obale. U 380 km, spakovale su se brojne peščane i šljunkovite plaže dužine 130 km. Danas je ovo popularna turistička zona sa brojnim lukuznim hotelima, lepim, dugim i širokim plažama, brojnim restoranima i gastronomijom koja nam je bliska, a sve to po, i dalje, vrlo pristupačnim cenama u odnosu na konkurente koje možemo videti u Evropi. Turistička agencija Odeon World Travel u svojoj ponudi ima najatraktivnije destinacije poput Zlatnih Pjasaka, Sunčevog Brega ili Nesebara.

Zlatni Pjasci spadaju u najatraktivniju regiju Bugarskog primorja. Legenda kaže da su stari gusari upravo na ovom mestu zakopali velike količine blaga, te da je priroda u želji da im se osveti, osvetlila svu površinu pod blagom. Otuda je pesak zlatne boje, odakle potiče i ime samog gradića – Zlatan Pesak (Zlatni Pjasci). Plaže su okružene bujnom vegetacijom, klima je izuzetno prijatna, te nije čudno što su upravo na ovoj destinaciji svoje mesto našli brojni luksuzni objekti.

U Sunčevom Bregu pak možete naći peščane plaže sa brojnim klubovima na samoj obali, te ova regija Bugarskog primorja privlači mlađe goste iz čitavog sveta, zahvaljujući brojnim gostovanjima svetski poznatih muzičara, DJ-eva ali i nešto pristupačnijim cenama u odnosu na Zlatne Pjaske, koji su mahom porodično letovalište.

Ukoliko ste ljubitelj istorije i kulture, ono što svakako ne smete izostaviti jeste grad Nesebar. Nesebar je lučki gradić proglašen gradom-muzejom na otvorenom. Star je preko 2500 godina i ceo je pod zaštitom Unesco-a. Gradom dominiraju ostaci tvrđave i starog grada, kao i brojni ugostiteljski lokali, suvenirnice i prodavnice nakita. Takođe, u bližoj okolini se može pronaći preko 40 crkvica i manastira koji potiču iz srednjeg veka. Osim atraktivnog muzeja na otvorenom, Nesebar se može pohvaliti i lepim peščanim plažama, koje po širini podsećaju na one koje smo svi gledali u američkim filmovima, čuveni Miami Beach.

Bugarsko primorje može da se pohvali izutenom kuhinjom. Ovde se mogu naći lokalni specijaliteti koji su kroz istoriju i vreme primili i neke internacionalne ukuse. Ishrana je puno zdravija u odnosu na one koje su zastupljene u drugim delovima Evrope, jela se uglavnom pripremaju na pari ili roštilju. Prisutno je puno voća i povrća, ali i jela od mesa, čuvena jela “sa sakre” . Osim mesa, ne propustite da probate riblje specijalite Crnog mora. Vino je u Bugarskoj oduvek bilo prisutno na svim trpezama. Upravo na ovim prostorima se od davnina gaje posebne vrste vinovih loza, te nije čudno što je Bugarska postala nedavno čak drugi izvoznik vina u svetu. Među najpoznatijim sortama su Red Misket, Dimiat, Mavrud, Rubin… Mnogo je lepih priča i legendi koje se prepričavaju “sa kolena na koleno”. Po legendi postoji grožđe nazvano po mladiću Mavrudu, koji je je u odbrani sela ubio jednog lava, a snagu i hrabrost za odbranu je našao upravo u vinu koje je proizvodila njegova majka, krišom od očiju sveta. Legenda ili istina, ne ostaje ništa drugo već da se uputite na jednu od destinacija iz ponude turističke agencije Odeon World Travel i saznate istoriju, uživate u prirodnim lepotama i prijateljskoj atmosferi naših prvih komšija koje su izrasle u izvanredne ugostitelje.