BASKIJSKA TURA 2 NOVEMBAR 2024
OPIS

HOTEL ABANDO 4*
https://www.hotelabando.com/
Hotel Abando je smešten u centru grada Bilbao, preko puta stanice metroa Abando (linije 1 i 2) i na 300 m od železničke stanice. Stari grad je udaljen samo 300 m, a muzej savremene umetnosti 500 m. Hotel raspolaže sa 143 sobe. Sve sobe površine 23m² imaju kupatilo, fen, klima uređaj, sef, telefon i wi fi internet. Hotel poseduje restoran, bar, teretanu, spa centar sa saunom i turskim kupatilom. Glavne turističke atrakcije su Gugenhajm muzej, Muzej lepih umetnosti, konferencijski centar Euskalduna, teatar Arijaga i Alhondiga de Bilbao.
ODEON World Travel zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelima iste kategorije.

PROGRAM

PROGRAM PUTOVANJA:
01.dan (2.novembar)          Beograd – Frankfurt – Bilbao
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla 2 ipo sata pre poletanja. Let za Frankfurt kompanijom Lufthansa, let LH1411 u 06.45h. Dolazak u Frankfurt u 08.50h. Nastavak putovanja za Bilbao u 10.00h, letom LH1142. Dolazak u Bilbao u 12.15h. Nakon preuzimanja prtljaga, odlazak na panoramsko i pešačko razgledanje grada Bilbao (bez ulaska u objekte) u pratnji vodiča. Tura počinje na vidikovcu Monte Arćanda (Monte Artxanda), sa kog se pruža najlepši pogled na grad. Obilazak grada se nastavlja ka starom gradskom jezgru (Casco Viejo). Šetnja kroz pešačku zonu, pored Santiago katedrale (Catedral de Santiago), Novog trga (Plaza Nueva) i pijace Ribera (Mercado de la Ribera), vrlo zanimljivo zdanje sa početka XIX veka, na obali reke Narvion, danas poznato i kao najveća natkrivena pijaca u Evropi. Sledi panoramski obilazak novog dela grada (Abandoibarra) gde se nalazi i najlepši gradski trg (Plaza de Federico Moyua), stadion San Mames na kom igra Atletiko Bilbao, kao i muzej Gugenhajm, moderno arhitektonsko delo koje je postalo simbolom grada. Transfer do hotela. Smeštaj. Slobodno veče. Noćenje.
02.dan (3.novembar)          Bilbao – Santander – Bilbao
Doručak. Odlazak na celodnevni izlet Santander. Santander, koji često nazivaju najlepšim gradom španskog severa, pripada pokrajini Kantabrija, čiji je glavni grad. Zahvaljujući izvanrednom prirodnom ambijentu, kojim dominiraju duge plaže i zelena pobrđa, od XIX veka je jedno od omiljenih stecišta španske i evropske aristokratije. Tokom obilaska grada se mogu videti Paseo de Pereda – stari dok pretvoren u šetalište uz more, gradska većnica, Madalena park, kraljevska palata. Nakon obilaska slobodno vreme za individualne aktivnosti. Nakon obilaska grada povratak u Bilbao. Slobodno veče. Noćenje.
03.dan (4.novembar)          Bilbao – San Sebastian – Bijaric – Bilbao
Doručak. Odlazak na celodnevni izlet u San Sebastian i Bijaric. San Sebastian ili Donostia, još jedan mondenski biser kantabrijske obale, ujedno je i glavni grad baskijske provincije Gipuskoa. Smešten je u slikovitoj uvali La Konča, omeđen brdima Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull), na čijem vrhu se nalazi statua Hrista, te ga često porede sa Rio de Žaneirom. Odlikuju ga spoj tradicije, primorskog šarma i „ar nuvo” (art nouveau) arhitekture. San Sebastian je poznat i po prestižnom međunarodnom filmskom festivalu „Zlatna školjka”. Razgledanje grada počinje sa brda Miramar sa kog se pruža najlepši pogled na zaliv. Sledi odlazak do starog grada i šetnja uskim, živopisnim ulicama do glavnog Trga (Plaza de la Constitution), ribarske luke i najlepšeg gradskog parka Alderdi. Bijaric (Biarritz), nekada malo ribarsko naselje na obali Atlantika, slavno ime stiče sredinom XIX veka, kada je carica Evgenija, žena cara Napoleona III, baš ovde sagradila raskošnu vilu, na samoj obali. Danas je to čuveni hotel „Hotel du Palais”, jedan od simbola začetaka modernog turizma i aristokratskog duha francuske Baskije koji i danas živi. U Bijaricu je i kraljica Natalija Obrenović 1888. godine kupila dvorac koji je nazvala „Sašino”, po sinu Aleksandru Obrenoviću, koji se upravo tu i zaljubio u buduću suprugu i kraljicu Dragu Mašin (u panoramskom obilasku se ne može iz autobusa videti dvorac Sašino). Predviđen je obilazak stare luke, pravoslavne crkve i vile carice Evgenije. Nakon obilaska grada u pratnji vodiča slobodno vreme za individualne aktivnosti do povratka u Bilbao. Noćenje.
04.dan (5.novembar)          Bilbao – Laguardia – Vitoria – Bilbao
Doručak. Odlazak na celodnevni izlet koji obuhvata posetu gradovima Laguardia i Vitoria. Laguardia (Guardia) je mali utvrđeni grad nastao u X veku, kao odbrambeno utvrđenje kraljevine Navara. Nalazi se u provinciji Alava koji pripada čuvenom vinskom regionu Rioha (Rioja Alavesa). Slikoviti srednjovekovni grad je smešten na brdu, okružen vinogradima i pejzažima Kantabrijskih planina. Šetnja starim gradom, obilazak starih zidina i crkava posvećenih Devici Mariji i Svetom Jovanu Krstitelju. Sledi poseta poznatoj vinariji Marques de Riscal na putu do Vitorie, uz degustaciju. Vitoria (Gasteiz) je glavni grad provincije Alava i pokrajine Baskija. Jedan je od najzelenijih gradova Španije, zbog čega je 2012. godine poneo titulu „Zelena prestonica Evrope”. Osnovao ga je Sančo VI, kralj Navare, krajem XII veka. Staro jezgro grada sa brojnim vinarijama i barovima turiste ne ostavljaju ravnodušnim. Tokom razgledanja grada se mogu videti i Trg Bele Device (Plaza de la Virgen Blanca), gotska katedrala iz XIII veka, kao palata Bendanja, u kojoj se nalazi i muzej sa najvećom kolekcijom karata za igru u Evropi, zgrada Parlamenta Baskije. Nakon obilaska i kraće pauze povratak za Bilbao. Noćenje.
05.dan (6.novembar)          Bilbao – Frankfurt – Beograd
Doručak i odjavljivanje iz hotela. Slobodno vreme do polaska na transfer, idealno vreme za obilazak muzeja Gugenhajm i ručak u sopstvenoj režiji. Transfer na aerodrom. Let za Frankfurt kompanijom Lufthansa, na liniji LH1145 u 17.05h. Dolazak u Frankfurt u 19.20h. Nastavak putovanja za Beograd letom LH1410 u 22.10h. Dolazak u Beograd posle ponoći 00.05h. Kraj programa.

U CENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO:
• Avio prevoz na relaciji Beograd – Frankfurt – Bilbao – Frankfurt – Beograd kompanijom Lufthansa
• Aerodromske takse 176 eur (na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni)
• 4 noćenja na bazi usluge noćenja sa doručkom u navedenom hotelu 4*
• Autobuski transferi i panoramska razgledanja prema programu
• Vodič na srpskom jeziku
• Troškovi organizacije putovanja

U CENU ARANZMANA NIJE UKLJUČENO:
• napojnice za vozače i lokalnog vodiča
• putno zdravstveno osiguranje
• osiguranje od otkaza aranžmana – cena zavisi od trenutka uplate, putnicima se preporučuje da imaju oba osiguranja
• ostale nepomenute usluge

USLOVI PLAĆANJA:
Cene su izražene u Eurima (osim ako drugačije nije definisano programom putovanja). Plaćanje se vrši u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan rezervacije. U slučaju poremećaja na tržištu roba i usluga, organizator zadržava pravo korigovanja cena za neplaćeni deo aranžmana.
1. UPLATA DO POLASKA – prilikom rezervacije uplaćuje se 40% akontacije od cene aranžmana, a ostatak najkasnije 21 dan pre polaska.
2. PLATNIM KARTICAMA - Visa, Visa Electron, Master, Maestro, Dina i American Express.
3. PLAĆANJE NA RATE – bez kamate, kreditnim karticama Banca Intesa i Komercijalne banke (do 6 mesečnih rata prilikom rezervacije).
4. UPLATA ČEKOVIMA GRAĐANA U VIŠE RATA – uplata akontacije od 40% prilikom rezervacije, ostatak uplate čekovima građana do 6 mesečnih rata, koje je potrebno deponovati organizatoru prilikom uplate avansa. Rate dospevaju svakog 01/10/20.umesecu. Konkretan dogovor u agenciji.
5. PREKO RAČUNA – uplata na račun Odeon World Travel-a.
6 ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM – sa firmama sa kojima Odeon World Travel ima ugovor.
7. TURISTIČKIM KREDITOM – sa izdatim predračunom od strane Odeon World Travel, klijent aplicira za kredit u banci.
Odeon World Travel zadržava pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine ponude.

OSIGURANJE:
Prodavac na ovlašćenom prodajnom mestu dužan je da ponudi putniku zdravstveno putno osiguranje i informiše ga o postojanju osiguranja od otkaza aranžmana prema uslovima i tarifama osiguravača. U poslovnicama Odeon World travel-a moguće je, uz fotokopiju prve strane pasoša, pribaviti polisu osiguravača koja pokriva, u slučaju potrebe, od prvog do poslednjeg dana putovanja troškove lečenja i bolničke troškove do iznosa od 35 000 evra. U slučaju nastanka osiguranog slučaja, u toku putovanja, dovoljno je prezentovati pasoš i pomenutu polisu za pokriće svih troškova u roku utvrđenim uslovima zdravstvenog putnog osiguranja. Ukoliko putnik poseduje neku drugu individualnu polisu zdravstvenog putnog osiguranja, molimo da se kod te osiguravajuće kompanije informiše o proceduri aktiviranja iste.

VIZA I PUTNA DOKUMENTA:
Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze. Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (dozvoljena novčana sredstva, zdravstveno osiguranje…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU ili izlaz iz RS.
Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Pasoš mora biti važnosti minimum 6 meseci nakon povratka sa putovanja (minimum 180 dana nakon povratka). Molimo putnike da posebnu pažnju obrate na dečije pasoše, budući da se isti izdaju sa kraćim periodom važenja.
Putnik se obavezuje da će prilikom rezervacije navesti ispravne podatke koji podrazumevaju sledeće: ime i prezime kako je navedeno u pasošu, datum rođenja, kontakt telefon, adresu stanovanja i kontakt mail adresu. Putnik se obavezuje da dostavi dodatno tražene podatke ukoliko su dodatni podaci potrebni za realizaciju putovanja. Ukoliko putnik u bilo kom trenutku priloži neispravne ili delimično neispravne podatke koji mogu za posledicu imati naknadne finansijske troškove – putnik (nosilac rezervacije) se obavezuje da isti trošak snosi, te takvi troškovi ne mogu ići na teret agencije Odeon World Travel. Agencija Odeon World Travel ne može biti odgovorna za netačne ili delimično tačne podatke putnika koje je putnik prijavio prilikom rezervacije.

HOTELSKI SMEŠTAJ:
U najvećem broju smeštajnih objekata u smeštajne jedinice se ulazi posle 14.00h, a iste se napuštaju najkasnije do 10.00h poslednjeg dana boravka. Ukoliko gost želi da zadrži duže sobu, obavezan je da izvrši najavu recepciji hotela, kao i da sam plati ovu dodatnu uslugu.
U svim hotelima dodatni-pomoćni kreveti rade se na upit. Skrećemo putnicima pažnju da su pomoćni kreveti manjih dimenzija od standardnih, obično drvene ili metalne kontrukcije ili na razvlačenje i da mogu bitno uticati na komfor u smeštajnoj jedinici.
Deca 0-2 god. nemaju svoj krevet, dele sa odraslima. Krevetac za bebe se radi na upit i dodatno se plaća u većini hotela. Molimo putnike da se o cenama i uslovima najma krevetca informišu u agenciji.
Svi opisi, fotografije i podaci o smeštajnim objektima su preuzeti sa zvaničnih internet prezentacija ili dobijeni od lokalnih partnera. Smeštajni objekti zadržavaju pravo da usled objektivnih okolnosti izmene ili ukinu neke od sadržaja/usluga. Kategorizacija smeštajnih objekata odgovara lokalnoj kategorizaciji objekata koju propisuje nadležno Ministarstvo zemlje putovanja.
Funkcionisanje klima uređaja u smeštajnim objektima zavisi od sezonalnosti i politike samog objekta.


POTVRDA REZERVACIJE HOTELA SE DOBIJA 48 SATI PO UPLATI AKONTACIJE.
U slučaju ne dobijanja potvrde, putnik ima pravo na povraćaj celokupnog iznosa uplaće¬nog avansa.

NAPOMENA:
U slučaju neadekvatnog smeštaja ili bilo kog drugog problema, mole  se putnici da o tome obaveste ORGANIZATORA PUTOVANJA prvog dana boravka. Napominjemo da reklamacije za koje agencija sazna poslednjeg dana boravka ili po povratku putnika neće biti razmatrane.
Molimo vas da se u slučaju bilo kakve incidentne situacije (krađa, tuča, saobraćajna nezgoda,…) obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da vam pomogne u posredovanju između vas i nadležnih organa.

Molimo putnike da pažljivo pročitaju PROGRAM PUTOVANJA, INFORMACIJE I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA
jer oni čine sastavni deo ugovora i obavezujuće su za obe ugovorne strane

KRAJNJI ROK ZA OBAVEŠTAVANJE PUTNIKA ZA SLUČAJ OTKAZIVANJA ILI PROMENE PROGRAMA PUTOVANJA
OD STRANE AGENCIJE JE 7 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

MINIMALNI BROJ PUTNIKA ZA REALIZACIJU PROGRAMA JE 25
Ukoliko broj putnika bude manji, putovanje je moguće realizovati uz doplatu.

Cenovnik br. 1 od 07.06.2024.
OTP br. 114/2021 od 12.10.2021.god, kategorija licence A
Garancija putovanja broj 2701823, važi od 01.10.2023. god.
Odeon World Travel d.o.o.
Kneza Miloša br. 84, Beograd, Tel: +381 11 366 02 22, +381 11 366 09 99 Fax:+ 381 11 366 02 25
Beogradska br. 71, Beograd, Tel: +381 11 323 80 04 Fax: +381 11 323 81 30
Bul. Crvene Armije 9b, Beograd, Tel: +381 60 0240 123