Italija skijanje | Zima 2022/23

 

Kronplatz | Skijanje Italija

 

Kronplatz se nalazi na dvojezičnom području i predstavlja idealnu mešavinu italijanskog šarma i austrijske uređenosti. Kronplatz, odnosno Plan de Corones, prostire se celom površinom istoimene planine u samom središtu regije Dolomiti Superski, na nadmorskoj visini od 975m, a najviši vrh doseže do 2275m. Ime je dobio po obliku planina koje dominiraju krajolikom, koje podsećaju na petlovu krestu pa je petao i zaštitni znak skijališta. Najpoznatije mesto i centar regije je srednjevekovni grad Brunico. 2009. godine proglašen je najboljim malim gradom za život u Italiji.

 

Brunico Kronplatz

Ono što svaki posetilac prvo primeti je prelepi zamak koji se nalazi na brdu iznad grada. On je dom jednog od nekoliko muzeja čuvenog alpiniste Reinholda Messnera, rodom iz Južnog Tirola, posvećen je planinskim narodima sveta. Još jedan muzej Reinholda Messnera, posvećen istoriji planina i velikim planinskim vencima u svetu, nalazi se na vrhu skijališta Kronplatz, na platou, samo nekoliko koraka od izlazne stanice gondole. Jedna od znamenitosti grada Brunica je prelepa pešačka zona Via Centrale-Stadtgaase – prepuna prodavnica, kafića i restorana. Brunico je poznat i po božićnom vašaru koji se održava tokom decembra.

Pored Brunica koji je jedini veći grad u okolini druga poznatija mesta u regiji Kronplatz su San Vigilio, Terento, Valdaora-Olang i idilična Valle Anterselva-Antholzertal koja je poznati centar za nordijsko skijanje i domaćin Svetskog kupa u bijatlonu.

 

Udaljenost Kronplatz

Kronplatz je od Beograda udaljen oko 800km. Najčešće put vodi preko Slovenije i Austrije, ali se isto tako može doći autoputem preko Trsta.

 

Skijalište Kronplatz

Skijalište Kronplatz se prostire na visini od 975 do 2275 m nadmorske visine. Sa vrha skijališta staze se prostiru na tri strane ka mestima Brunico, San Viglio i Valdaora-Olang. Ukupna dužina staza iznosi 116km koje opslužuju 33 ski lifta. Kronplatz je inače i u evropskim okvirima poznat po modernoj infrastrukturi. Skijalištem dominiraju gondole kojih ima čak 21, dok ostatak čine moderni četvorosedi ili šestosedi uglavnom sa sistemom grejanja i haubama za slučaj lošeg vremena. Na Kronplatzu vučnica gotovo i da nema, svega ih je nekoliko po okolnim mestima koja nisu spojena sa glavnim delom skijališta.