Informacije o uslovima za ulazak u Egipat, Grčku, Tursku, Španiju, Kipar i Bugarsku

 

Molimo sve putnike da provere važnost pasoša! Ukoliko putujete u zemlje Evropske unije, pasoš mora da važi minimum 90 dana od datuma planiranog povratka, za one koji planiraju putovanje u Tursku ili Egipat, pasoš mora da im važi minimum još 180 dana od datuma polaska.

 

Obaveštavamo vas da je na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kojim upravlja BELGRADE Airports d.o.o. deo mreže VINCI AIRPORT, otvoren centar za testiranje na Covid-19 u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO). Kompletno obaveštenje možete pogledati na sledećem linku.

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Egipat


Obaveštavamo sve putnike za Egipat da je za realizaciju putovanja od 01.09.2020. neophodan negativan PCR test ne stariji od 72h u odnosu na termin putovanja/ulaska u državu Egipat. Testiranje je obavezno za sve izuzev za decu uzrasta do 5.99 godina.

Molimo putnike da zakažu svoje termine za testiranje u nadležnim ustanovama. Ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona. Naknada za PCR test na aerodromu u Egiptu iznosi 30$.

 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Grčku

 
Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni (sa S. Makedonijom, otvoren od 7-23 časa) ili Promahonas, Ormenio i Nimfea (sa Bugarskom, prva dva otvoreni 24 časa, a Nimfea od 7-23 časa).
Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta
www.travel.gov.gr (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 6 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza) ili potvrdu o šreležanom Covid 19 u prethodnih 2 do 9 meseci pre putovanja. Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).
 
Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.
 
 
Putnici na graničnom prelazu u Grčkoj mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Ukoliko je rezultat pozitivan, određuje se obavezna izolacija i putnici se smeštaju u karantinske hotele gde će biti testirani PCR testom kako bi potvrdili početnu dijagnozu. Putnici će provesti najmanje 10 dana u karantinu čije troškove snosi Grčka država.
 
Tokom boravka u R. Grčkoj turisti se moraju pridržavati pravila koja važe i za lokalno stanovništvo.
 
PRIMER KAKO SE POPUNJAVA ELEKTRONSKI OBRAZAC ZA GRČKU MOŽETE POGLEDATI OVDE. 
 
 
 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Tursku

 

- Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Turske bez obaveze karantina ili testiranja pod uslovom da poseduju potvrdu o vakcinaciji, izdatu od strane nadležnog organa R. Srbije. Neophodno je da prođe 14 dana od poslednje primljene doze. Lica do 18 godina starosti, mogu da uđu u Tursku u pratnji odraslog člana porodice koji poseduje potvrdu o vakcinaciji ( deca mogu da putuju u Tursku bez PCR testa isključivo u pratnji svojih roditelja koji su revakcinisani, ne i drugih članova porodice (punoletna braća i sestre, bake ili deke).
 
- Lica koja su preležala COVID-19, mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o imunitetu izdatom od strane nadležnog organa Srbije.
 
- Za državljane Srbije koji nisu vakcinisani neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. 
Test je potreban za sva lica starija od šest godina.

- U slučaju da ne poseduju neki od navedenih dokumenata neophodno je predočiti ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
 
- U slučaju da lice ulazi u Tursku drumskim prevozom i ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina se lice testira i ukoliko rezultat bude negativan, karantin se prekida.
 
- U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka:
https://register.health.gov.tr
 Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi. 

U Turskoj je u svim hotelima moguce uraditi PCR test po ceni od 30 po osobi.

 

PRIMER KAKO SE POPUNJAVA ELEKTRONSKI OBRAZAC ZA TURSKU MOŽETE POGLEDATI OVDE. 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Španiju

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Španiju ukoliko poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (potrebno je da je prošlo najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine). Dozvoljen je ulazak deci mlađoj od 12 godina koja putuju u pratnji osoba sa navedenom potvrdom. Priznaju se vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), kao i kineske Sinofarm i Sinovac-Coronavac, koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Deci do 12 godina nisu potrebi PCR test, antigen test ili potvrda o preležanom KOVIDU, ali moraju da poseduju QR kod (Sl. glasnik BOE od 09.06.2021.g.).


Takođe, u Španiju mogu da uđu i lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdravstveno osiguranje) i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti. Neophodan je negativni PCR ili antigen test, ne stariji od 48 sati pre dolaska, ili potvrda o kompletnoj vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti COVID 19.

Pre ulaska u zemlju, svi putnici su u obavezi da popune obrazac zdravstvene kontrole, koji se može pronaći na internet adresi www.spth.gob.es , ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH SpTH .

Srbija je i dalje zemlja visokog rizika, te su, za one građane koji nisu vakcinisani, i dalje na snazi ograničenja svih putovanja koja nisu nužna državljana trećih zemalja u zemlje Evropske unije (Ukaz INT/552/2021 od 4. juna). 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska na Kipar

 

Od 10.05.2021. omogućen je ulazak na Kipar za sve koji su vakcinisani i revakcinisani, bez dodatnih PCR testova i karantina.
Vakcine koje su priznate za ulazak na Kipar su sledeće:  Fajzer, Moderna, Astra Zeneka, Sputnik V i SINOPHARM.

Svaki putnik je u obavezi da prilikom ulaska na Kipar sa sobom ima sertifikat o vakcinaciji kao dokaz.
 
Za osobe koje nisu vakcinisane ulazak na Kipar dozvoljen uz negativan rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata) i drugi negativan rezultat PCR testa koji će se raditi na aerodromu Larnaka (30€ po osobi) za putnike starije od 12 godina. Putnici u izabranom hotelu čekaju rezultat oko 6 sati.
 
Svi građani pre ulaska na Kipar bez obzira na kategoriju u kojoj se njihova zemlja nalazi moraju da imaju štampanu propusnicu za let (Cyprus Flight Pass) koju treba obavezno popuniti najviše 24h pre poletanja na sajtu:
www.cyprusflightpass.gov.cy
 
Za sve dodatne informacije putnicima je dostupan sajt: 
www.visitcyprus.com/cyprus-covid19-travel-protocol

 

 

 

 

Informacije u vezi sa procedurama ulaska u Bugarsku

 

Ministarstvo zdravlja Republike Bugarske je objavilo nove uslove za ulazak u navedenu zemlju koji će važiti do 31.07.2021. godine.
1) SVA LICA kojima je dozvoljen ulazak u Bugarsku, uključujući i državljane Srbije, mogu ući u zemlju AKO na graničnom prelazu POKAŽU JEDAN OD SLEDEĆIH DOKUMENATA:
A) DOKUMENT O POTPUNO ZAVRŠENOJ VAKCINACIJI PROTIV COVID-19. Smatra se da je vakcinacija potpuno završena ako je primljen odgovarajući broj doza COVID-19 vakcina, navedenih u Prilogu broj 1, kao i ako je od tada proteklo 14 dana, računajući od datuma primanja poslednje doze. 
Dokument treba da sadrži: 1) ime i prezime lica, ispisano latinicom, na isti način kao u identifikacionoj ispravi sa kojom lice putuje; 2) datum rođenja; 3) datumi davanja odgovarajućih doza vakcine; 4) komercijalni naziv i broj serije primenjene vakcine protiv  COVID-19; 5) naziv proizvođača/nocioca dozvole za stavljanje u promet; 6) naziv države koja je izdala dokument; 7) naziv organa nadležnog za izdavanje dokumenta. 
B) LICA KOJA SU PRELEŽALA COVID-19: DOKUMENT KOJI POKAZUJE POZITIVAN REZULTAT PCR TESTIRANJA ili BRZOG ANTIGEN TESTA NA COVID-19, u periodu od 15. do 180. dana, računajući od datuma izvršenog testiranja upisanog u dokument.
Dokument treba da sadrži: 1) ime i prezime lica, napisano na isti način kao u identifikacionoj ispravi sa kojom lice putuje; 2) podatke o medicinskoj ustanovi koja je izvršila testiranje (naziv, adresa i drugi podaci za kontakt); 3) datum kada je izvršeno PCR testiranje ili brzo antigen testiranje, 4) latinicom ispisan naziv metoda testiranja (PCR ili RAT) i pozitivan rezultat (Positive), koji omogućavaju tumačenje dokumenta.
2) DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE, osim sa gore navedenim dokumentima, dozvoljen je ulazak I SA DOKUMENTOM KOJI POKAZUJE NEGATIVAN REZULTAT PCR TESTA, ne starijeg od 72 sata, ili NEGATIVAN REZULTAT BRZOG ANTIGEN TESTA ZA COVID-19, ne starijeg od 48 sati, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument.
Dokument kojim se potvrđuje negativan PCR test treba da sadrži: 1) ime i prezime lica, napisano na isti način kao i u identifikacionoj ispravi, sa kojom lice putuje; 2) podatke o medicinskoj ustanovi koja je izvršila testiranje (naziv, adresa i drugi podaci za kontakt); 3) datum kada je izvršeno testiranje; 4) latinicom ispisan naziv metoda testiranja (PCR) ili brzog antigen testa (priznaju se samo oni antigen testovi navedeni u Prilogu broj 2) i negativan rezultat (Negative), koji omogućavaju tumačenje dokumenta.

Uslovi važe i za decu stariju od 2 godine.

 

 

 

 

Procedura povratka u Republiku Srbiju

 

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, licima koja u Republiku Srbiju dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom (iz svih država sveta), dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.
Od ove uredbe izuzetak su:
- maloletna lica do navršenih 12 godina života
- lica koja su vakcinisana u Republici Srbiji i koja o tome poseduju odgovarajuću potvrdu,  kao i državljane država sa kojima Republika Srbija ima zaključene sporazume o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, koji su vakcinisani u toj državi i poseduju odgovarajuću potvrdu izdatu od strane nadležnog organa te države - tzv. kovid vakcinalne legitimacije (države: Mađarska, Turska, UAE).
U oba slučaja, lica moraju biti potpuno vakcinisana (vakcinisani sa dve doze, odnosno sa jednom dozom – ako su vakcinisani sa AstraZeneca COVID-19 vaccine).