Jahorina Zimovanje | Skijanje 2023/24

 

 

Jahorina Skijanje 2023/24 | Zimovanje | Smeštaj Jahorina
 

 

Jahorina skijaški centar je smešten u istočnom delu Republike Srpske, od Sarajeva je udaljen 28 km, a od Pala 12 km. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m nadmorske visine. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, staze za alpske discipline kao i blage padine uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski centre. Pristupačne cene u odnosu na skijališta u celom regionu, i stalno ulaganje u izgradnju takođe su veoma značajan faktor koji doprinosi da se veliki broj turista opredeli upravo za ovaj zimski centar. Ski ventar Jahorina je u poslednje tri godine doživeo svoj procvat. Zahvaljujući velikim investicionim projektima i ulaganjima u izgradnju modernog sistema za osnežavanje, u izgradnju zatvorene kabinske gondole, u uređenje staza, Jahorina sada može rame uz rame da stane sa većim evropskim skijalištima.
 


Ski centar Jahorina | Olimpijska staza
 

Olimpijski Centar Jahorina  se od ostalih ski centara u regionu izdvaja kvalitetom skijaških staza, specifičnim planinskim ambijentom i bogatom skijaškom istorijom. Na Jahorini su se 1984. godine održale zimske olimpijske igre, kada je Jahorina i doživjela najveći procvat. Jahorina se može pohvaliti savremenim sistemom za osnežavanje kojim je povezano celo skijalište. Jahorina raspolaže sa 47 km uređenih alpskih staza i 10 km nordijskih. Sistem žičara može svakog sata da preveze 28.790 skijaša, a sastoji se od 2 kabinske gondole, 4 šestoseda (na Ogorjelici, Poljicama i Prači), 1 dvoseda,4 ski lifta i 4 pokretne trake. Jahorina je jedina planina koja je dobila privilegiju da njena ski staza nosi naziv najboljeg tenisera Novaka Đokovića. Ljubitelji noćnog skijanja jer će se za predstojeću sezonu proširiti ponusa u večernjem terminu na 5km ski staza pod osvetljenjem.Najmlađim gostima na Jahorini je posvećeno dosta pažnje, tako da za njih postoje 2 ski vrtića sa pokretnom trakom, tjubing stazom i raznim zabavnim sadržajima. Za sve avanturiste uređena je i staza za noćno skijanje na kojoj je izgrađeno novo osvetljenje. 

 

Jahorina porodično zimovanje


Kvalitet i izbor staza zadovoljava kako početnike tako i ljubitelje najtežih staza. Veliki broj novosagrađenih objekata, restorana i kafića daje život ovoj planini, a posebnom je čini topla domaća atmosfera zbog koje je Jahorina toliko omiljena. To je svakako, i jedan od razloga što iz godine u godinu sve veći broj porodica provodi svoj zimski odmor upravo na Jahorini. Ski škole na Jahorini su vrlo pristupačne tako da je najmlađima, i onim malo starijim, omogućeno da na pravi način započnu svoje skijaško iskustvo.
 

 

Jahorina hoteli | Jahorina smeštaj
 

Već dugi niz godina turistička agencija Odeon World Travel se trudi da u svoju ponudu na Jahorini uvrsti hotele i apartmane koji će zadovoljiti različite potrebe kako profesionanih skijaša tako i početnika. Za sve koji vole da uživaju u komforu luksuznih hotela iz ponude izdvajamo hotele Termag, Lavina i Board. Dobar odnos cene i kvaliteta pružiće hoteli Dva javora, Bistrica, Pansion Lučić i Nebojša, dok svima koji žele apartmanski smeštaj preporučujemo odlične Winter apartmane. Vaše je samo da izaberete i provedete nezaboravan zimski odmor na Olimpijskoj Jahorini.

 


 

Jahorina  Odmor na Planini

Jahorina je idealan izbor za letnji odmor. Njena netaknuta priroda, šume, veliki broj izvora, divlji jahorinski konji, veliki broj lekovitog bilja i bobičastog voća samo su neki od razloga zašto zaljubljenici u prirodu biraju da provedu leto na Jahorini. Jahorina je idealan izbor za beg od vrelog leta u gradu, a svojim posetiocima nudi šetnje obeleženim stazama, biciklizam, vožnju kvadovima, panoramsko razgledanje vrhova, a takođe je idealna i za visinske pripreme sportista.   

  • Toranj (Tower) se nalazi na platou Poljice i gostima nudi penjanje na visinu od 9 m laganim povlačenjem užeta. Tokom penjanja toranj se okreće oko svoje vertikalne ose i tako omogućava panoramski pogled na Jahorinu.
  • Balerina (Loopster) takođe se nalazi na platou Poljice. Tokom vožnje u nekoj od 8 kabina posetioci mogu da biraju da li žele laganu vožnju ili žele da dožive adrenalinske turbulencije.
    Skydive se nalazi kod jezera za veštačko osnežavanje, na vrhu staze Poljice. Nesvakidašnja vožnja iznad jezera posetiocima pruža uživanje u panoramskom pogledu, ali svakako pre svega jedno adrenalinsko iskustvo. 

 

Jahorina leto | Atrakcije
 

Jedna od najpoznatijih letnjih atrakcija koju pruža Jahorina jeste svakako planinski bob. Bob na šinama je jedan od 10 največih u Evropi, dužine je 2.5 km i dostiže brzinu od 40 km/h. Polazna tačka je u neposrednoj blizini velikog jezera i Olimpijskog bara koji se nalaze na jednoj od najlepših tačaka planine, na vrhu staze Poljice. Tjubing – letnje sankalište je još jedna od dobro poznatih atrakcija koje nudi Jahorina leti. Tjubing staza je dužine oko 100 m i sastoji se od plastične podloge uz koju se spušta uz pomoć posebnih guma. Namenjena je prevashodno za mlađe goste, ali svakako u njoj mogu da uživaju i odrasli. 

 

 

Jahorina leto | Planinarske ture
 

Jahorina tokom leta svojim posetiocima pruža mogućnost da istraže samu planinu na različitim pešačkim stazama. Tako da su svim posetiocima Jahorine na raspolaganju obeležene pešačke staze: Staza ljubavi, i Staza zdravlja, dok su Sportsko-rekreativna staza, Olimpijka staza i Biciklistički spust pored pešačenja namenjene i za biciklizam.

 

Jahorina leto | Hotelski smeštaj
 

Turistička agencija Odeon World Travel za leto na Jahorini iz svoje ponude izdvaja hotele Lavina, Board i Termag.