STARA PLANINA | ZIMOVANJE

 

Stara Planina skijanje i zimovanje 2023/24                                                                                      

Stara Planina, visokoplaninski masiv, najveći u istočnoj Srbiji, prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj. Stara planina nosi i drugo ime - Balkan, zapravo je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini. Prirodne lepote, strme padine, oštri usponi, mnoštvo vodopada, polja raznolikog šumskog voća, bogate i visoke šume su veliki potnecijal za razvoj različitih oblika turizma u ovom delu Srbije. Od Beograda je udaljena 330 km, a od Niša 110 km. Stara planina je gotovo pet meseci godišnje pod snegom.

 

Skijalište Stara Planina 

Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Babin zub, sa vrhom nadmorske visine 1.758 m jedan je od najlepših krajolika Stare planine i predstavlja zaštićeni prirodni rezervat. Sadržaj skijaškog centra Stara Planina čine četvorosed Konjarnik, kapaciteta 1.400 skijaša na sat, četvorosed Babin Zub, kapaciteta 2.400 skijaša na sat, 2 ski lifta i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom.

Na lokaciji Jabučko ravnište nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. Više od 13 km odlično uređenih staza (4 plave, 3 crvene i 2 crne staze), različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. U ski centru Stara planina izgrađen je sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Ski centar Stara Planina je namenjen, pre svega, ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode ali i gostima koji ne skijaju a uživaju u zimskim čarima - na raspolaganju je veliki broj aktivnosti i mogućnosti odmora i zabave u savremeno opremljenom hotelskom Welness & Spa centru. U podnožju Stare Planine putnicima su na raspolaganju etno restorani domaće izvorne trpeze lokalnih specijaliteta I domaćih pića ovog kraja Srbije.

 

Hotel na Staroj Planini

Ponudu aranžmana za zimovanje 2023/24 u Srbiji, na Staroj Planini, turistička agencija Odeon World Travel, u ponudi ima Hotel Stara Planina 4*, na samoj ski stazi i sa odličnim welness & spa centrom, na jednom od najlepših mesta Stare planine, na Jabučkom ravništu.

 

 

 

ODMOR U SRBIJI | Stara Planina

 

ODMOR NA STAROJ PLANINI | Srbija 


Koliko dobro poznajemo Srbiju, njene gradove, planine, šume, jezera i živopisne pejzaže?  Ove godine odmor u Srbiji zvuči kao dobra ideja, a jedan od turističkih bisera u ponudi je Stara Planina, koja je svojom lepotom zaslužila veliko interesovanje turista, ali na tu stranu se ređe ide. Stara planina je kao nekakvo ostrvo s blagom, proglašena je za Park prirode 1997. godine. Ova planinska lepotica je područje sa izuzetnim vrednostima sa stanovišta raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i njihovih zajednica, bogata je vodotokovima, vodopadima i jezerima, a poznata je kao planina Balkan, po kojoj je čitavo poluostrvo dobilo ime i najveća je planina Istočne Srbije. Hotelski smeštaj na Staroj planini krunisan je otvaranjem hotela Falkenstajner, a kvalitetan smeštaj  u apartmanima i seoskim domaćinstvima treba rezervisati unapred. Bilo da je u pitanju putovanje za porodice, romantično putovanje za dvoje ili produženi vikend, Stara planina je odličan izbor. Ovo područje je izuzetno atraktivno za seoski turizam. Priroda je netaknuta, sela slikovita, a tu je i bogato antičko i srednjevekovno nasledje, kao i zanimljiv folklore i bogata trpeza. Pored smeštaja koji se nudi u selima podno Stare planine, tu su i dobro opremljeni apartmani na Sraroj planini. Na istočnim padinama Stare planine locirano je istoimeno lovište. Na ovom prostoru love se srna, lisica, divlja svinja i jelen. Knjaževac i okolina su mnogo godina unazad poznati i po izuzetnim vinima, a knjaževački vinari vlasnici su mnogobrojnih priznanja iz zemlje i inostranstva.  U arheo-etno parku u Ravni, nalazi se stara škola, lapidarijum, kao i etno kuća, čiji je podrum preuređen u muzej vinarstva. Najviši vrh planine, Midžor (2.169 m), čini granicu između Srbije i Bugarske i uspon do njega prilično je blag, pa je praktično dostupan svima...     

 

Upoznajte lepote i duhovnost svoje zemlje. Leto u Srbiji, tačnije odmor na Staroj planini može biti odlično iskustvo!