VALENSIJA | Gradovi Evrope 

 

Valensija  avionom | Španija avionom

 

 

Valensija je glavni grad istoimene pokrajine, treći po veličini i važnosti u Kraljevini Španiji sa nešto više od 800.000 stanovnika. Najveća je luka na zapadnom Mediteranu.  Nalazi se na obalama reke Turija, na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva, oko 300 km južno od Barselone. Centar je turističke oblasti Kosta del Azar (Costa del Azahar)- Obala pomorandžinog cveta. Valensija je jedan od najstarijih španskih gradova, osnovan od strane Rimljana 138. god. p. n. e., a svoj procvat u burnoj istoriji doživljava u XIV veku, u vreme Kraljevine Aragon. Danas je turistima omiljeni španski grad, zbog prijatne mediteranske klime, raskošnog spoja tradicionalne i moderne arhitekture, velikog broja kulturno istorijskih-znamenitosti, nauke i umetnosti, nezaboravnog provoda u brojnim restoranima, barovima, diskotekama... Putovanje u Valensiju u organizaciji turističke agencije Odeon World Travel je prilika i za uživanje na promenadama Alikantea i Benidorma, najatraktivnijih gradova popularne Bele obale – Costa Blanca.


Tokom boravka u Valensiji, u organizaciji turističke agencije Odeon World Travel, uz uživanje u suncu i gastronomiji, vreme možete iskoristiti i za upoznavanje nekih od najznačajnijih znamenitosti grada: kapije grada - Porta de Serans i Tores de Kvart, korida, Trg de la Reina, centralna gradska pijaca, crkva Svetog Nikole, tržnica svile – Lonha (La Lonja de la Seda),boemska četvrta Barrio del Carmen, Devičanski trg sa Neptunovom fontanom, Kraljičin trg…Posetiocima Valensije je posebno atraktivna i katedrala posvećena Svetoj Mariji, u kojoj se, prema verovanju, nalazi putir iz kog je Isus Hrist pio tokom poslednje večere.
Preporuka turistićke agencije Odeon World Travel je i poseta jednoj od svakako najznačajnijih znamenitosti Valensije, a ujedno i simbola grada - Kalatravin centar umetnosti i nauke. Ovaj kompleks je poznat kao remek delo slavnog skulptora i arhitekte Santjaga Kalatrave. U sastavu kompleksa su: palata umetnosti “Kraljica Sofija”, muzej nauke “Princ Filip”, Hemisferik – jedinstvena bioskopska sala u obliku ljudskog oka, okeanografski muzej, gradski vrt “L’Umbracle”, koncertna dvorana “Agora”.


Za sve ljubitelje putovanja avionom, turistička agencija Odeon World Travel je pripremila programe putovanja za Valensiju, u trajanju od 4 dana.

 

Valensija | Izleti i znamenitosti

Gradska plaža u Valensiji je duga skoro 4 kilometra, a u pojedinim delovima je široka 250 metara. Udaljena je od centra grada nekoliko kilometara, pa preporučujemo da do nje idete gradskim prevozom. Uz plažu se nalazi šetalište na kom se nalaze mnogobrojni restorani.
Gradska pijaca (Mercat Central)
Ljubitelji boja, ukusa, mirisa, ali i umetnosti, obavezno moraju posetiti gradsku pijacu – Mercat Central. Po strukturi ova zgrada više liči na katedralu, nego na natkrivenu pijacu. Zgrada je završena 1928. godine, nakon 14 godina gradnje, pokriva preko 86.000 kvadratnih metara i savršeni je primer modernističkog stila, poznatog kao Valensijanska secesija.
Berza svile (La Lonja de la Seda)
Staro, gotsko zdanje u kome se u davna vremena trgovalo svilom, vunom i ostalom robom, nalazi se prekoputa gradsske pijace. Građena je negde u XV-početom XVI veka u stilu kasne gotike,ali ima i elemente renesanse. Na njoj se jasno vide moć i bogatstvo koji su imali trgovci tog vremena. Ova građevina je pod zaštitom UNESCO-a.

Kalatravin grad umetnosti i nauke. 
Ovaj kompleks je poznat kao remek delo slavnog skulptora i arhitekte Santjaga Kalatrave. Predstavlja ujedno i jedan od simbola Valensije. U sastavu kompleksa su: palata umetnosti “Kraljica Sofija”, muzej nauke “Princ Filip”, Hemisferik – jedinstvena bioskopska sala u obliku ljudskog oka, okeanografski muzej, gradski vrt “L’Umbracle”, koncertna dvorana “Agora”

Benidorm
Udaljen je od Valensije oko 130 km i jedno je od najpopularnijih španskih letovališta. Obalom dominira moderna arhitektura sa desetinama nebodera, zbog čega je Benidorm poznat i kao „španski Menhet ״. Benidorm je prepun restorana, barova, prodavnica, od kojih se mnogi nalaze upravo na promenadi uz more.

Alikante
Još jedan od slavnih gradova španskog turizma. Prepoznatljiv je po tvrđavi Santa Barbara koja se uzdiže na steni iznad grada. Ispod same tvrđave se prostire park (Parque De La Ereta), koji je ujedno i najlepši gradski vidikovac. U starom gradu se nalazi  crkva Svetog Nikole i gradska kuća koja je prepoznatljiva po baroknoj arhitekturi. Slobodno vreme provedite na gradskoj plaži Playa del Postiguet, šetalištu Paseo Maritimo, uživajući u nekom od poznatih lokalnih vina i gastronosmkih specijaliteta ovog podneblja.