Izaberite

 

Skijatos Leto 2024 | Grčka avionom Letovanje

 

Skijatos letovanje 2024 | Grčka LETO 2024 | 11 i 12 dana, direktnim čarter letom 

 

Skijatos je najzapadnije ostrvo u arhipelagu Sporada u Egejskom moru. Zauzima površinu od 50 km2 i pruža se u dužini od 10 km u pravcu istok-zapad i 6 km u pravcu sever-jug. Ostrvo Skijatos je u severnom delu brdovito sa najvišim vrhom na 433 m n/v, a u južnom preovlađuju blage uzbrdice. Ostrvo Skijatos prekriveno je šumom bora. Ima ukupno oko 7.000 stanovnika. Klima na ostrvu je sredozemna, tokom leta ima puno sunčanih dana, dok osveženje donosi blag lokalni vetar Maltemia.

 

Nacionalni Marina park formiran je 1992. godine i obuhvata površinu od 2.200 km2 (severne Sporade i Alonisos), koji zajedno čine najzaštićeniju i najvažniju zonu za značaj ekosistema na Mediteranu. Posebno je zaštićena vrsta morske foke „Monk“, više od 300 vrsta riba i 80 vrsta ptica. Ostrvo Skijatos ima aerodrom, na svega par kilometara od grada. U gradsku luku pristaju trajekti koji stižu iz luke Volos i iz Soluna, a onda se dalje ovde putnici preusmeravaju do drugih ostrva Sporada. Saobraćaj na ostrvu se odvija na južnom delu i sva mesta su povezana lokalnom autobuskom linijom. Severni deo ostrva ima samo makadamske puteve, tako da se do mnogih atraktivnih plaža u tom delu najčešće dolazi brodićima.

 

Grčka je poznata po svojim ostrvima a među njima Skijatos važi za mondensko i kosmopolitsko, popularno za letovanje među mlađom populacijom. U isto vreme parovi i porodice obožavaju ovo ostvro, zbog odlične ponude hotela i apartmana, prelepih peščanih plaza, odlične gastronomije i komfornog putovanja avionom.

 

Grad Skijatos​

Glavni grad ostrva je Hora-Skijatos, koji je tipičan grčki gradić u čijoj panorami preovlađuju bele kuće sa plavim ili crvenim prozorima punim šarenog cveća. Glavna ulica Papadiamanti, koja nosi naziv po poznatom grčkom piscu koji je ovde rođen, popločana je i isključivo je pešačka zona, pruža se od luke do glavne magistrale. Tu se nalazi najveći broj prodavnica i butika. Sa desne i leve strane ulice polako počinju uzbrdice sa uskim strmim uličicama koje vode do starih stambenih kvartova i crkava Tri Jerarha i Sv. Trojice. Duž obale mora su mnogobrojni klubovi, kafe-restorani i taverne, a posebno se izdvaja malo poluostrvo Bourtzi prekriveno borovinom sa tvrđavom i stazama za šetnju. Upravo ovim poluostrvom podeljena je stara i nova marina.


 

Najlepše plaže Skijatosa

Iako je malo ostrvo, Skijatos je izuzetno popularna turistička destinacija i to zbog velikog broja peščanih plaža, kojih ima preko 60, kao što su: Koukouknaries, Ambelaki, Banana, Mandarki, Vromolimnos, Troulos, Agia Paraskevi, Megali Ammos i mnoge druge. Do najpoznatije plaže ostrva, Lalaria, prepoznatljive po belim oblutcima i monumentalnoj steni koja se u vidu arkade izdiže iz mora, organizuju se izleti brodićem. Iznad ove uvale nalazi se staro utvrđenje Kastro. Do svih plaža na južnom delu ostrva je vrlo lak pristup, kako autom, tako i gradskim prevozom koji je na Skijatosu odlično organizvan. Letovanje u trajanju od 11 i 12 dana možda neće biti dovoljno da obiđete sve plaže ali je svakako dobar početak. Grčka hrana, prelepe plaže, probrani hoteli i apartmani kao i savršen zalazak sunca na Agia Eleni plaži samo su neki od razloga da provedete svoje letovanje upravo na Skijatosu.


 

Skijatos smeštaj | hoteli i apartmani

 

Turistička Agencija Odeon World Travel je za letnju sezonu 2024 pripremila široku ponudu hotela i apartmana.  Iz ponude posebno izdvajamo najpoznatiji hotel na Skijatosu Skiathos Palace, koji se nalazi iznad prelepih plaža Kukunaries i Marata. Hotel se preporučuje kako za porodice sa decom, tako i za parove. 

 

 

VILA DROSSIA smeštena je u bašti, okružena zelenilom, udaljena je svega 120 m od plaže Agia Paraskevi, od koje je deli ulica. Na 50 m od vile je put koji povezuje grad Skijatos i Kukunaries plažu, tu se nalazi market, par restorana i autobuska stanica.

Za sve one koji žele smeštaj u samom gradu Skijatosu iz ponude izdvajamo hotel Alkyion.

 

Skijatos avionom
Turistička agencija Odeon World Travel u ponudi ima direktne čarter letove za ostrvo Skijatos, a smene su na 10 noćenja, odnosno 11 dana. Obezbedite smeštaj na vreme i iskoristite FIRST MINUTE ponude za Skijatos avionom.