Barokna Sicilija | Gradovi Evrope

 

Sicilijanska tura | Obilazak Sicilije  

 

Obilazak baroknih gradova pod zaštitom UNESCO-a

PALERMO - MONREALE - VILA ROMANA DEL KASALE - KALTAĐIRONE - KATANIJA - SIRAKUZA - NOTO - ETNA - TAORMINA

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike. Geografski pripada Italiji, ali je u kulturološkom smislu zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Sicilija je poznata i po najvažnijim turističkim lokalitetima u Italiji, koji su danas pod zaštitom UNESCO-a – Vila del Kasale, Palermo, Monreale, Katanija, Etna, Kaltađirone, Sirakuza, Noto... Ona je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, arapskim i španskim nasleđem, pa se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog sicilijanskog baroka. Burna istorija, veličanstveni predeli, mirisi Sredozemlja i veliki broj sunčanih dana, čine savršenu kombinaciju vrednu posete, a kada se tome doda i jedinstven ukus vina, domaće paste i čuvenih poslastica, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite na Siciliju.  Putovanje avionom do Sicilije Vam pruža priliku da  otkrijete sve lepote ovog ostrva i saznate zašto je Sicilija omiljeno mesto posetilaca iz čitavog sveta. Turistička agencija Odeon World Travel je za jesen 2022 pripremila Sicilijansku kružnu turu avionom.

 

Palermo, peti je po veličini grad Italije i glavni grad istoimene pokrajine. Poznat je i kao nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije.  Poreklo naziva Palerma vezano je za doba Feničana i Grka, koju su mu dali ime Panormus, što znači „sve je luka”. Grad se nalazi u prirodno zaštićenoj uvali koja je okružena planinama sa zapadne, južne i istočne strane, poznatim pod nazivom „zlatna uvala”.

Čitav stari deo grada predstavlja turističku znamenitost, posebno kada se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih nekadašnjih osvajača. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, manastir San Đovani delji Eremiti...

 

Katanija se nalazi na istočnoj, jonskoj obali ostrva Sicilija i deseti je po veličini grad u Italiji , a drugi na Siciliji, nakon Palerma. Grad se pruža na južnom podnožju vulkana Etna, najpoznatijeg u Evropi. Predanje kaže da su Kataniju osnovali praistorijski stanovnici Sicilije, pleme Sicili, a grčka kolonija postaje u VIII veku pre nove ere. Bio je značajan centar mnogih država – Kartagine, Rimske republike, Kraljevine Ostrogota, Kraljevine Italije… Tokom renesansnog perioda, Katanija je bila jedan od najvažnijih gradova, poznata po kulturi i umetnosti. Danas je Katanija grad sa oko 315.000 stanovnika, važan privredni, univerzitetski i turistički centar ostrva Sicilija, ali i cele Italije. Brojni su razlozi da Vaše letovanje na Siciliji po FIRST MINUTE ponudama upotpunite i obilaskom ovog lepog grada, koji je sačuvao i brojne antičke spomenike, ali i barokni ambijent starog gradskog jezgra.

 

 

Turistička agencija Odeon World Travel Vam preporučuje fakultativni izlet “Barokna Sicilija“ koji obuhvata obilazak mesta Raguza, Modica i Noto.

Raguza - Modika - Noto
Odlazak do grada mostova Raguze Ibla, koji je razoren u zemljotresu 1693 godine i niče ponovo u XVIII veku. Ima bogato barokno jezgro na litici iznad provalije, obilazak grada: portal Svetog Đorđa, crkve Svetog Đorđa, gradskog parka, zatim slobodno vreme do nastavka putovanja ka gradu Modika, u kome se nalazi crkva Svetog Đorđa, kao i poslastičarnica Antica Dolceria Bonajuto, u kojoj možete probati čokoladu koja se pravi po staroj recepturi još iz doba španskih kolonija. Nakon obilaska, nastavak putovanja ka gradiću Noto koji se još naziva i “kameni vrt”. Noto je prestonica sicilijanskog baroka sa predivnim građevinama i skulpturama isklesanih u kamenu. Obilazak najvažnijih znamenitosti: kapija, Duomo, Palata Plemstva, Biskupska palata, crkva San Domenico, palata Landolinijevih.

Monreale – Palermo
Monreale biskupski gradić, radi obilaska čuvene katedrale Duomo, koju je podigao Vilijem II u XII veku. Ova najveća crkva na Siciliji, počiva na 18 antičkih stubova i važi za najlepšu normansku baziliku. Najveća atrakcija su jedinstveni pozlaćeni mozaici na površini od 6500 kvadratnih metara koji prikazuju biblijske prizore, zatim mermerni podovi, bronzani portali i sakofazi Vilijema I i II. Slobodno vreme za šetnju do polaska za Palermo, glavni grad Sicilije. Palermo je peti po veličini i jedan od najstarijih gradova Italije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi burne istorije još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas. Grad sicilijanskih kraljeva, koji je u Punskim ratovima bio uporište kartaginske flote, a kasnije je doživeo procvat pod Arapima i Normanima. Iz svih tih epoha sačuvane su izuzetne građevine. Tako, u samom gradu vizantijske crkve stoje pored džamija, barokne i katalonske palate pored arapskih i klasicističkih kasarni. Obilazak obuhvata ulice Vitorio Emanuele, palata Normana, katedrala iz XII veka, trg Kvatro Kanti, crkva La Martorana, Trg Srama, pozorište Masimo… Slobodno vreme i šetnja do povratka u hotel u mestu Ćefalu. Ćefalu, gradić koji je smešten ispod krečnjačke stene, karakterističnog starog gradskog jezgra orijentalnog izgleda, sa ostacima antičkog hrama i prelepom peščanom plažom. Obeležje grada je najstarija katedrala iz XII veka, koja datira iz doba Normana, čije je temelje postavio kralj Rožer II. Spoljna fasada sa strogim portalom s lukovima i dva moćna odbrambena tornja, kao i visoki uzani enterijer crkve, su fascinantni. Majstori iz Konstantinopolja su, još za života osnivača, postavili u horu crkve mozaike neverovatne lepote.

Vila Del Kasale – Kaltađirone
Odlazak do Vile Del Kasale koja se nalazi pored mesta Pjaca Armerina. Ova velika građevina iz IV veka nove ere je ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 kvadratnih metara, neprocenjive vrednosti (pod zaštitom UNESCO-a). Izuzetno bogatstvo elemenata i dekoracije navode na pretpostavku da je bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Za stilski rad mozaika može se naći analogija i povezanost sa radionicama sa severa Afrike. Nastavak putovanja za Kaltađirone, grad pod zaštitom UNESCO-a i grad čuvene keramike, smešten duboko u unutrašnjost ostrva. Mavari su ga nazivali “Brežuljak vaza”. Glavna atrakcija grada su monumentalne stepenice Santa Maria del Monte koje povezuju Donji i Gornji grad, izgrađene u fazama između XII i XV veka. Posle slobodnog vremena za razgledanje i uobičajnu kupovinu suvenira ili upotrebnih predmeta od keramike, nastavak putovanja do mesta Đardini Naksos na zapadnoj obali ostrva i smeštaj u hotel.


Etna – Taormina
Vožnja do Etne, simbola Sicilije, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, koji doseže visinu od 3400 metara. Putovanje vodi crnim putevima, kojima je nekada prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 metara nadmorske visine. Nakon obilaska, polazak ka Taormini, koja se nalazi na brdu Monte Tauro. Ovaj grad je još poznat kao Biser Mediterana zbog svog geografskog položaja i šarma. Obilazak gornjeg dela grada, u koji se može ući kroz vrata Porta Mesina ili Porta Katanija. Impresivne crkve, manastiri, palate, kao i čuveno grčko-rimsko pozorište iz III veka pre nove ere, koje je jedno od najbolje očuvanih teatara antičkog doba (ulazak nije uključen u cenu i može biti fakultativan). Šetnja glavnom ulicom Korso Umberto i obilazak gradskog parka.

Katanija – Sirakuza
Polazak za Kataniju, grad koji predstavlja privredni centar i najveću luku na Siciliji. Zbog blizine aktivnog vulkana Etna (svega 30 km pravolinijski), tokom 3 veka svoje istorije, mnogo puta je bio razaran erupcijama lave i pratećim zemljotresima. Poslednji put to je bilo krajem XVII veka, kada je ponovo izgrađen od vulkanskih stena u stilu kasnog baroka, prema strogim urbanističkim pravilima. Među mnogim raskošnim palatama i crkvama vezanim za taj period, posebno se ističe katedrala Svete Agate koja se nalazi u centru starog grada na Pjaci Del Duomo. Oblilazak zamka Ursino iz XIII veka, kapija Uzeda, Trg slona, crkva Sveta Agata, glavna ulica Etnea… Nakon obilaska, nastavak putovanja ka gradu Sirakuza, koji su Grci osnovali još u VIII veku pre nove ere. Grad koji je bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat i kao Arhimedov grad. Obilazak i šetnja na ostrvu Ortiđija koje predstavlja staro jezgro grada, Apolonov hram, zidine grčkog polisa, barokna opštinska zgrada, dorski hram koji je današnja katedrala, fontana Aretuza.