Severni Kipar letovanje 2020 

 

Izuzetna klima, prirodne lepote, bogato istorijsko i kulturno nasleđe (antički gradovi Salamis, Kurion i Amatus), peščane i šljunkovite plaže, kristalno plavo more, mnoštvo novoizgrađenih luksuznih hotela, bogata nacionalna kuhinja i vina, mnoštvo Casina, čine Severni Kipar sve prisutnijom destinacijom u turističkoj ponudi agencija Odeon World Travel.

Ostrvo Kipar je od 1974.god. podeljeno na Grčki i Turski deo tj. na Republiku Kipar na jugu i Turski deo Kipra na Severu, koji zauzima 37% ukupne površine severnog i istočnog dela ostrva. Glavni grad, službeno je Severna Nikozija, dok je drugi centar po veličini i značaju Kirenija.

Agencija Odeon World Travel organizuje avio prevoz  svakodnevnim polascima na redovnim letovima avio kopanija TURKISH AIR, ATLAS GLOBAL i PEGASUS, do aerodroma Ercan na Severnom Kipru. U sklopu aranžmana u ponudi je širok izbor hotela različitih kategorija i poznatim letovalištima Kirenija i Famagusta i u regiji zvanoj Bafra.

 

Severni Kipar | Najlepša letovališta i plaže

Severni deo Kipra ima brojna arheološka nalazišta iz antičkog perioda, katedrale, manastire, peščane plaže i uvale u kojima su izgrađeni luksuzni i sadržajni hotelski resorti. Prijatna klima, izuzetno toplo tirkizno more, prirodne lepote, bogata gastronomska ponuda upotpunjuju destinaciju idealnu za odmor. Glavni turistički centri, poznati istinskim ljubiteljima turizma su Kirenija, Famagusta/Bafra.

 

KIRENIJA (Kyrenia/Girne), grad na severnoj obali Kipra, nekadašnje ribarsko selo okruženo planinama, proslavilo se Sredozemljem po bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, pre svega velikom broju ptica i cvetanju orhideja. Žitelji ovog grada ponosni su na Kirenjsku tvrđavu i muzej u kojem se nalazi prastari brod izvađen iz morskih dubina. Na samo nekoliko minuta vožnje od Kirenije nalazi se i zamak Svetog Hilariona izgrađen za vreme krstaških ratova. Danas je Kirenija centar turizma s bogatom hotelskom ponudom na peščanim plažama bistrog mora, starim gradom koji je okrenut ka marini, s mnoštvom suvenirnica, ribarskih brodova, malih restorana i taverni s tradicionalnom turskom kuhinjom u kojima se tokom večeri pevaju turske i grčke pesme uz zvuke šargije i mandoline.


FAMAGUSTA, četvrti po veličini i značaju grad na Kipru, luksuzna i mirna regija, sa verovatno najlepšim plažama na celom  ostrvu i luksuznim hotelima turskog standarda.
Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa i predstavlja autentičnu celinu sa čuvenim "gradom duhova". Ima veoma zanimljivu istoriju i krase ga zidovi sa Otelovim tornjem i Gotska katedrala Svetog Nikole iz XIII veka. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaje tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a uz mora su restorani sa poznatim specijalitetima grčko-turske kuhinje.

Najlepše peščane plaže na celom ostrvu se nalaze u Famagusti, u Bafri i nacionalnom Parku Karpaz (Karpasia Beach, Burhan Golden Beach).

 

Severni Kipar | Izleti

  zamak Svetog Hilariona, gradska pijaca-sredom, Bellapais manastir iz 12-og veka, Tvrđava u Kireniji i muzej.

  manastir Svete Varnave i Svetog Barnabasa, antički grad Salamis, Otelov toranj i gotska katedrala Svetog Nikole iz XIII veka, kupanje u moru.

  (Lefkosa) - Kyrenijska vrata, okućnica Samanbahce, Venecijanski stub, katedrala Svete Sofije, najveći karavan-sarai na ostrvu, mogućnost prelaza na grčki deo Kipra.

 -poluostrvo - poseta fabrici maslinovog ulja, obilazak crkve Agios Thirsos, sela Dipkarpaz, Manastira apostola Andreja, kupanje u moru na divljim i najlepšim peščanim plažama na ostrvu.

 Gϋzelyurt (Morphou) - Guzeliurt muzej arheologije i istorije prirode, gradska pijaca-sredom, Vuni palata, bazilika u drevnom gradu Soli.

 zamak Svetog Hilariona, Svete Varnave i Svetog Barnabasa, obilazak sela Periterona, Kikos Manastir, Kakopetria (iz antičkog perioda) i Omodos (pravoslavni manastir Stavrovouni).

 Village tour - Jeep safari - Scuba Diving - Tandem paragliding