Izaberite

 

 

Turistička agencija Odeon World Travel trenutno nema aktuelne programe za ovu destinaciju.
Molimo sve zainteresovane putnike da nam se obrate putem maila na adresu office@odeontravel.rs ukoliko su zainteresovani za individualno putovanje i ponudu.

 

Samos Leto 2020 | Grčka avionom Letovanje

 

Samos letovanje 2020 | 11 dana, direktnim čarter letom

 

Samos je ostrvo u egejskom moru, čiji istočni deo obale deli svega par kilometara od kopna Turske. Na Samosu u šali vole da kažu da ujutru, zahvaljujući besprekornoj tišini koja ovde vlada, mogu da čuju petlove iz Male Azije. Blizina turske obale je velika prednost, jer tokom letovanja imate mogućnost da vidite Efes, antički grčki grad koji su osnovale Amazonke. Obuhvata površinu od 468 km2 i pruža se u dužini od 43 km u pravcu istok-zapad i 19 km u pravcu sever-jug. Samos je brdovito ostrvo, čiji najviši planinski vrh Vigla doseže do 1.433 m n/v, a  bogato je i vodotokovima. Prefektura Samos obuhvata ostrvo Samos, Ikariju i malu grupu ostrva Furni na kojima živi ukupno oko 33.800 stanovnika.
Samos je veoma dobro infrastrukturno opremljeno, a povoljni prirodni uslovi omogućavaju uspešan razvoj poljoprivrede, pa tako centralni deo ostrva prekrivaju šume, vinogradi i maslinjaci. Glavni proizvodi su: vino, maslinovo ulje, med, agrumi, smokve i badem. Opojnim muskatnim vinom sa Samosa su trgovali Atinjani i Rimljani, pa je stizalo i do Španije. Danas, Francuzi uvoze 60% proizvodnje i koriste ga za šampanjac. Sada se vino, koje proizvodi 3.000 vinara, može kupiti svuda u svetu i popiti za pričešće u svim grčkim crkvama. Samos je poznat i po zanatskim radovima, koji su prava umetnička dela veštih grnčara i tkalja,  izrađenih od crvene keramike i kozije vune. 
Klima na ostrvu Samos je sredozemna, karakterišu je visoke temperature koje su podnošljive zahvaljujući severo-istočnom vetru koji će Vaše
letovanje učiniti još prijatnijim.  


FIRST MINUTE ponude za putovanje avionom na Samos pružiće Vam priliku da otkrijete lepote i specifičnosti ovog ostrva, a turistička agencija Odeon World Travel se pobrinula da Vam ponudi veliki izbor hotela i apartmana.

 

 

Samos | Istorija 

Priča kaže da se u blizini naselja Herejona nalazi se mitsko mesto rođenja boginje braka, zaštitnice žena i supruge boga Zevsa, Here. Smatra se da su njih dvoje, upravo na ovom prelepom ostrvu, proveli svoj medeni mesec, u trajanju od 300 godina. Prema antičkom istoričaru Herodotu, ovde je bio najveći hram posvećen ovoj boginji u čitavoj Grčkoj, ali od njegovih 155 gigantskih stubova, nažalost je preostao samo jedan. Samos je bio naseljen 3.000 p.n.e i njegova burna istorija ostavila je brojne tragove na tlu, a najviše su očuvani antički artefakti, koji danas predstavljaju posebnu arheološku vrednost ostrva.

 

Vathi  je glavni grad ostrva Samos, ujedno i mesto u kome ima najviše stanovnika, izgrađeno je uz obalu zaliva u dužini od nekoliko klilometara uz koje se pruža i šetalište. Vathi je i najvažnija luka ostrva Samos, a aerodrom je udaljen 12 km. Centar garda predstavlja Pitagorin trg, a posebno se izdvajaju zgrade arheološkog i vizantijskog muzeja u neoklasičnom stilu, crkva Sv. Spiridona, parlament i gradska kuća.

Pythagorio je podignut na ruševinama starog grada, a nosi naziv po poznatom matematičaru Pitagori, koji je ovde rođen. Ovo mesto i njegova neposredna okolina imaju najviše arheoloških iskopina na ostrvu. Najznačajnije su: ostaci gradskog bedema i rimskih termi, hram boginje Here, tunel Eupalinos dug 1 km izgrađen u antičko doba, tako da je grad od 1992. godine pod zaštitom UNESCO-a. Duž obale uz marinu gde su usidreni šareni atraktivni ribarski brodići, jahte, kao i izletnički brodovi pruža se popločano šetalište uz koje su raspoređeni restorani i taverne sa raznovrsnom gastronomskom ponudom. U samom centru mesta su dve manje šljunkovite plaže, koje razdvaja marina. Dok se odmah iza starih gradskih bedema pruža velika uvala Potokaki sa sitnim šljunkom na kojoj se nalaze i neki od najboljih hotela na ostrvu razlog su dolaska velikog broja turista koji se odlučuju za putovanje avionom na Samos, kao destinaciju za savršeno letovanje.

Ireon je manje mesto koje se nalazi na južnom delu ostrva, svega 8 km od mesta Pythagorio. Najpoznatiji je po ostacima čuvenog Herinog hrama koji predstavlja jedan od najposećenijih lokaliteta na ostrvu. Ovo mesto odlikuje više manjih šljunkovitih plaža, kao i veliki broj taverni nadaleko poznatih po svežoj ribi i lokalnim specijalitetima. 

Kokkari  je turističko mesto na severo-istoku ostrva Samos, razvijeno uz samu istoimenu dugu šljunkovitu plažu omiljenoj po velikoj ponudi sportskih aktivnosti na vodi. Centar mesta čini marina sa ribarskim brodićima, splet uskih popločanih ulica sa prodavnicama suvenira i lokalnih proizvoda, kao i red taverni uz obalu. Neke od najpoznatijih plaža na ostrvu kao što su Lemonakia i Tsamadou u blizini ovog mesta, obavezno  obiđite tokom letovanja na Samosu.

Karlovasi  se nalazi na severo-zapadu ostrva Samos i drugi je po veličini grad i luka na ostrvu Samos. Naročito je poznat po fabrici duvana i proizvodnji kože još od 1.900 godine. Na oko 3 km od grada u pravcu zapada dolazi se plaže Potami jedne od najslikanijih uvala na ostrvu, a u njenom zaleđu je uređena pešačka staza kroz šumu koja vodi do vodopada.  

Kerveli Bay – zaliv Kerveli nalazi se na istočnoj strani ostrva. Idealna je destinacija za sve koji žele letovanje u netaknutoj prirodi i daleko od gradske vreve. Poznat je po smaragdno čistoj vodi, puno zelenila i širokoj ponudi hotela i apartmana.

 

Šta posetiti na Samosu

Arheološki muzej u Vatiju, bi trebalo da bude nezaobilazni deo boravka i posete ovom neobično bogatom ostrvu. U njemu se nalaze eksponati koji datiraju još iz praistorije, pa sve do helenističkog perioda. Najimpresivniji eksponat je kolosalni Kuros, statua muškarca visoka 5.5 metara.

Muzej prirodne istorije,  poseban po tome što predstavlja zadužbinu znamenitih Grka i ne izgleda kao klasičan muzej, već više kao crkva ili kuća. Okružen je velikim, lepim vrtom, a u njegovom centralnom delu nalazi se statua Aristarha, još jednog čuvenog Samoanskog matematičara. On je bio prvi koji je svetu predstavio ideju da se Zemlja okreće oko Sunca.

Manastir posvećen proroku Iliji , u blizini mesta Karlovasi nalazi se crkva u sklopu manastira sagrađena 1739. godine. Pristup manastiru nije naročito težak, ali, ipak je potrebno biti entuzijasta, budući da do njega ipak treba izdržati jednu umereno tešku i dugačku šetnju.

Pećine u kojima se skrivao Pitagora, u blizini mesta Maratokambos postoji jedna pećina, zapravo dve, jedna do druge, gde se smatra da se čuveni matematičar i filozof Pitagora krio, kada ga je poznati tiranin Polikrata, koji je jedno vreme vladao ostrvom, tražio, kako bi ga ubio. Pećina se nalazi na istočnoj strani planine Kerkis, najviše planine Egeja, na 3km udaljenosti od plaže Votsalakija i ne preporučuje se za posetu onima koji nisu u dobroj kondiciji, budući da je prilično nepristupačna.

Vodopad Karlovasi  jedna od prirodnih znamenitosti koja će vas definitvno ostaviti bez teksta usled svoje lepote, prilikom obilaska prirode na Samosu je i, u blizini mesta Potami. Ovi vodopadi formiraju dva jezerca kristalno čiste vode, idealna za plivanje nakon pešačenja tokom toplog letnjeg dana.

 

 

Plaže na Samosu

 

Samos turiste osvaja čistim morem i mirnim uvalama, lepim zalivima u čijem zaleđu je prijatna hladovina borovine. 

 

Plaža Kokari je prostrana plaža, u blizini istoimenog mesta, pokrivena belim kamenčićima, koji se susreću sa tirkizno plavim morim, ispresecana peščanim delovima. Pogodna je za celodnevni boravak, budući da se na njoj mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Ima i barova gde se posetioci mogu okrepiti i osvežiti pićem, a kraj plaže postoji i veliki broj taverni gde mogu uživati u nekom od mnogobrojnih lokalnih specijaliteta. Od glavnog grada na ostrvu udaljena je oko 10km.

Plaža Camadu, od Vatija, glavnog mesta na ostrvu udaljena je oko 13km, a karakteristična je po tome što je jedan njen deo namenjen nudistima. Okružena je raskošnim zelenilom, a voda joj je kristalno i besprekorno čista. Okružuju je taverne u kojima se nudi fantastična hrana, kao i mnogi kafići čiji kokteli, sladoledi i poslastice prosto mame.

Plaža Lemonakija je od Vatija takođe udaljena 13km, ka severozapadu. Na određenim mestima i na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, a gostima su takođe na raspolaganju i kafići, kao i štandovi sa brzom hranom, gde se u svakom trenutku mogu odmoriti od intenzivnog morskog plavetnila, belog peska i sunca. Nalazi se u blizini mesta Kokari.

Mikali je mala šljunkovita plaža koja se prostire u dužini od 3km i odlično je zaštićena od jakog vetra. Voda na ovoj plaži nije duboka, što je čini idealnom za decu. Spada u jednu od najbolje organizovanih plaža na ostrvu, vrlo je pristupačna, a njeni posetioci mogu se oprobati u nekom od raznovrsnih sportova na vodi koji se nalaze u ponudi. Postoje i delovi plaže koji će više odgovarati osobama željnim mira, tišine i zelenila koje je okružuje.  

 

Samos | Smeštaj | naša preporuka hotela

Hotel Akrogiali 2* mali hotel nalazi se na samoj Potokaki šljunkovitoj plaži.

Labito 2* je gradski hotel koji se sastoji od dve zgrade, sa idealnom lokacijom u mestu Pitagorio. Udaljen je 200 m od šljunkovite plaže (sa krupnim šljunkom) i 150 m od centra mesta. Gradska plaža mesta Pitagorio udaljena je 450 m. 

Pogledajte kompletnu ponudu turističke agencije Odeon World Travel za letovanje 2020 na Samosu.