Kipar cele godine |  Republika Kipar 

 

Kipar jesen, zima, proleće i letovanje 2024 | Smeštaj | Hoteli na Kipru 

 

Kipar ostrvska zemlja u istočnom Sredozemlju, na raskršću Evrope, Azije i Afrike. Ostrvo Kipar, posle Sicilije i Sardinije, treće je po veličini u Mediteranu, koje godišnje poseti 2,4 miliona turista. Klima je  mediteranska, sa 340 sunčanih dana, prosečnom letnjom temperaturom vazduha oko 37Co  i mora 27CO, tako da sezona traje od aprila do novembra a Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana i jednu od najposećenijih destinacija u Evropi.

Izuzetna klima, prirodne lepote, bogato istorijsko i kulturno nasleđe (antički gradovi Salamis, Kurion i Amatus, Kolosi dvorac u Limasolu, Pafos tvrđava), peščane i šljunkovite plaže, kristalno plavo more, mnoštvo novoizgrađenih luksuznih hotela, šoping centri, bogata nacionalna kuhinja i kvalitetna vina, noćni klubovi, čine Kipar jednom od najpopularnijih destinacija u Sredozemlju. Poznato je i kao Afroditino ostrvo, prema predanju na Kipru se iz morske pene rodila grčka boginja ljubavi. Brojna su arheološka nalazišta iz burne, bogate istorije Kipra duge 9000 god. i još uvek su prisutni tragovi rimske, vizantijske i venecijanske civilizacije. U XIX veku Kipar je postao britanska kolonija što je razlog da Kiprani danas odlično govore engleski jezik i voze levom stranom kolovoza. Kipar je postao nezavisna republika 1960. god. na čelu sa predsednikom arhiepiskopom Makariosom III. Ostrvo Kipar je od 1974.god. podeljeno na Grčki i Turski deo tj. na Republiku Kipar na jugu i Turski deo Kipra na Severu.

 

Sve dodatne informacije i cene fakultativnih izleta koje smo pripremili možete pogledati OVDE.

 

Turistička agencija Odeon World Travel organizuje avio prevoz  na Kipar sa avio kopanijama WIZZ AIR i AIR SERBIA a u ponudi je širok izbor hotela različitih kategorja u poznatim letovalištima na ostrvu.

Cenovnik Kipar leto 2024 je INDIVIDUALNO putovanje. Sve tarife za avio prevoz su individualne i važe uslovi avio kompanije Air Serbia/Wizz Air za promene i otkaz. 

 

VREMENA LETA AIR SERBIA - letnji red letenja - podložno promenama:

ODLAZAK BEG LCA (Beograd - Larnaka) 
PONEDELJAK   06:40 – 10:05
                        23:55 – 03:20+1 
UTORAK           13:20 – 16:45 
SREDA             17:10 – 20:35
ČETVRTAK        10:20 – 13:45 
                        23:55 – 03:20+1 
PETAK              23:55 – 03:20+1
                       13:20 – 16:45 
SUBOTA           13:20 – 16:45 
NEDELJA         06:20 – 09:45 
                       10:30 – 13:55
                       23:55 – 03:20+1 

 

POVRATAK LCA BEG (Larnaka- Beograd) 
PONEDELJAK, UTORAK, PETAK, SUBOTA        04:05 – 05:45
PONEDELJAK   10:50 – 12:30
UTORAK           17:30 – 19:10 
SREDA              21:20 – 23:00
ČETVRTAK       14:30 – 16:10
SUBOTA           17:30 – 19:10 
NEDELJA          10:30 – 12:10
NEDELJA          14:40 – 16:20

 

 

VREMENA LETA (od 27.marta) WIZZ AIR - podložno promenama:

ODLAZAK BEG LCA (Beograd - Larnaka)
UTORAK, ČETVRTAK, SUBOTA, NEDELJA        06:00 – 09:30

 

POVRATAK LCA BEG (Larnaka - Beograd)
UTORAK, ČETVRTAK, SUBOTA, NEDELJA        10:05 – 11:35

 


 

Kipar | Najlepše letovališta i plaže

LIMASOL (Limassol) - drugi po velični grad na Kipru, 70 km udaljen od Larnake, u zalivu Akrotiri, u južnom delu ostrva. Popularno letovalište Limasol, glavna luka ostrva, poslovno - trgovački centar, centar vinarstva, poznat je i po noćnoj zabavi, šopingu, istorijskim atrakcijama, vrhunskim hotelima, prolećnom karnevalu, jesenjem vinskom festivalu, peščanim plažama: Dassoudi beach, Governor’s beach i Lady’s Mile beach.

 

LARNAKA (Larnaca) - najstariji grad na ostrvu i treći po veličini, udaljen 5 km od međunarodnog aerodroma, poznat po čuvenom zdanju Crkvi Svetog Lazara, po uređenom šetalištu Finikuds, uz obalu mora sa drvoredom palmi i peščanim plažama, Jonates, Phinikoudes i Mackenzie beach i najstarijem neolitskom naselju Kirokitija.

U blizini Larnake nalazi se i čuveno Veliko slano jezero, svratište ružičastih flamingosa. Za grad Larnaka na Kipru kažu da je grad sa dva lica - grad star 10.000 godina, podignut na ostacima antičkog grada Kition, a s druge strane o moderno i prestižno evropsko letovalište.

 

AJA NAPA (Ayia Napa) - mondensko letovalište, 40  km od Larnake,  8 km od parka Water World Aqua (jedan od većih  u Evropi), 10 km od Protarasa, u blizini rta Cape Greco. Aja Napa, najposećenije letovalište ostrva sa hotelima duž kilometarske obale, netaknutom prirodom, tirkiznim morem i nepreglednim belim peščanim plažama nagrađenim plavom zastavicom.  Ayia Napa je postala „kiparska Ibica“ i prestonica zabave mladih, najatraktivnija destinacija za ljubitelje  noćnog provoda, prepoznatljiva po dnevnim žurkama na peščanoj Nissi plaži. Čuvena Konos plaza se nalazi u istoimenoj zalivu izmedju letovališta Aja Napa i Protaras.

 

PROTARAS - nalazi se na istočnoj strani ostrva, prema Famagusti, udaljen 50 km od Larnake i 10 km od Aja Nape. Do skoro nenaseljen predeo pokriven  vetrenjačama, postao je živopisno turističko mesto poznato po zalivu Fig Tree i istoimenoj plaži sa plavom zastavicom.  Protaras, letovalište idealno za porodice sa decom, karakterišu peščane plaže, mirna i topla voda idealna za kupanje ali i za ronjenje, manji vodeni park i elegantni hoteli.

 

PAFOS (Paphos) - jedno od najslikovitijih mesta na jugozapadu Kipra, drugi međunarodni aerodrom na ostrvu, udaljen 125 km od Larnake. Pafos je mitološko mesto rođenja grčke boginje ljubavi i lepote - Afrodite. Bio je glavni grad Kipra u helenističkom i rimskom razdoblju o čemu svedoče brojni arheološki ostaci antičkih rimskih vila sa savršeno očuvanim mozaicima, Odeon - Rimski teatar iz II veka, Grobnice Kraljeva (lokalitet sa polu-podzemnim hramovima iz III veka p.n.e), zbog kojih je Pafos upisan na listu svetske kulturne baštine UNESCO. Turističku ponudu mesta čine izuzetno luksuzni hoteli, vodeni park, male peščane plaže, stara luka, tvrđava, mnoštvo barova, taverni i restorana. Najpopularnija peščana plaža u Pafosu je Coral bay.

 


 

Kipar | Izleti

Afroditina plaža, Amfiteatar Kurium i Pafos - Po legendi boginja ljubavi Afrodita se rodila u morskoj peni ove plaže. U blizini Afroditine plaže nalazi se stari grčki arheološki lokalitet Kurium koji predlažemo da ne propustite. Paphos poznat po istorijskim spomenicima: Katakombe Svetog Solomona, Crkva Svetog Pavla, muzej “Kuća boga Dionisosa” i Grobnica Kraljeva

Larnaka i Nikozija  - Obilazak Crkve Svetog Lazara i šetnja Bulevarom palmi u Larnaki.  Glavna ulica Nikozije ujedno je i granični prelaz na turski deo ostrva. Ljubitelji istorije i umetnosti mogu uživati u Arheološkom muzeju, u Muzeju Vizantijskih ikona i fresaka i poseti Katedrale Svetog Jovana i Crkvu Bogorodice Faneromeni.

Planina Trodos i Kikos Manastir - Najzeleniji deo ostrva, predeo sa autentičnim tradicionalnim planinskim selima i vinogradima. Kikos, najraskošniji manastir na Kipru iz XI veka, poznat po kolekciji ikona i najvrednijoj ikoni Svete Bogorodice Trojeručice koju je oslikao Sveti Luka. Poseta grobnice Arhiepiskopa Makariosa, prvog predsednika nezavisne republike Kipar.

Fasuri Aqua Park - Jedan od najvećih Aqua parkova u Evropi, prostire se na 3000m2. Nalazi se 10 km od grada Limasola i plantaže pomorandži Fasuri. Bazeni sa talasima, vodopadi, tobogani su samo deo ponude aqua parka.

Izleti brodovima - krstarenje