Perast Leto 2023 | Crna Gora Letovanje

 

Perast letovanje 2023 | sopstveni prevoz

 

Perast, gradsko naselje opštine Kotor i biser Boke Kotorske, malo je mesto koje broji svega 370 stanovnika.  Perast je od najranijih dana bio orjentisan ka pomorstvu i zato nije čudo što se urpavo ovde davnih dana otvorila jedna od najpoznatijih pomorskih škola. Najatraktivnije građevine ovog pomorskog gradića potiču upravo iz ovog perioda. Poznato je da je Perast grad Palata. Do danas preživelo je mnogo Palata onog vremena, koje svedoče o nekadašnjem bogatsvu i kulturi toga doba. 
Gradićem dominira glavna gradska ulica sa crkvom posvećenom Sv. Nikoli. Ispred crkve se nalazi Trg sa uklesanom pločom kao simbol pobede nad Turcima u XVII veku. Osim glavne crkve, gradićem dominira još  17 crkvica, od kojih je jedna od najatraktivnijih crkva posvećena Sv.Ani. Preko puta Perasta, a blizu obale, nalaze se dva manja ostrvca koja predstavljaju posebnu atrakciju ovog dela Bokokotorskog zaliva. Jedno je prirodno ostrvo Sveti Đorđe, na kome se nalazi manastir iz XII veka i manje lokalno groblje. Drugo ostrvo je veštačka tvorevina, Gospa od Škrpjela. Ostrvom dominira rimokatolički Hram posvećen Bogorodici.

Osim istorije, ovaj maleni gradić obiluje i prirodnom lepotom, pa se tako upravo spram ovog malog mesta mogu videti nestvarno lepe boje plavog mora. Plaže se sastoje mahom od ponti, odnosno kamenih ploča sa kojih se ulazi u more, uglavnom putem stepenica.

 

Perast letovanje | Hoteli 

 

Perast u svojoj ponudi nema veliki broj smeštajnih kapaciteta, najpoznatiji je hotel Heritage Grand Perast, izuzetno lukzuzan hotelski objekat koji je sav u kamenu. Ovde se nalaze brojni luksuzni restorani, tako da Perast ukoliko nije letovalište, svakako predstavlja idealnu tačku koju gosti mogu obići tokom boravka na Crnogorskom primorju. Turistička agencija Odeon World Travel ima aranžmane za Crnu Goru, između istalog i hotel Heritage Grand Perast 5*. Aranžmani su individualni, tako da gosti sami biraju vid prevoza i dužinu boravka.