Peloponez Leto 2024 | Grčka Letovanje | First minute ponude 

 

Peloponez letovanje 2024 | Peloponez smeštaj | Hoteli |  sopstveni prevoz

 

Peloponez je poluostrvo koje podseća na ogroman dudov list, iz tog razloga je u srednjem veku nazvan Moreas, što u prevodu sa grčkog znači dud. Današnji naziv, Peloponez,  je takođe staro ime u prevodu Pelopovo ostrvo, odnosno ostrvo legendarnog kralja Frigije. Oduvek je postojala zamisao, još iz antičkog doba, da se Istmus preseče, što je definitivno dovršeno u XIX veku kada je Korintski kanal osposobljen. Ovo veliko poluostrvo obuhvata površinu od 21.439 km2 i ima više od milion stanovnika. Najveći deo regije zauzimaju doline koje presecaju visoke planine, čija visina doseže i do 2.407 m. Planinske reke su brojne i zahvajući njima ovaj deo Grčke je među najplodnijim. Celokupna oblast podeljena je u 7 provincija. Ovde postoje nalazišta iz kamenog doba, a najveći procvat Peloponez je doživeo u Mikenskom periodu, kada su iznikli gradovi kao što su: Mikena, Tirint, Pilos i Sparta. Olimpijske igre su se održavale kod Olimpije i predstavljale su miroljubiva nadmetanja atletičara. Najveći gradovi danas na Peloponezu su: Kalamata, Tripoli, Nafplio, Patra i Korint.

 

Peloponez letovanje Grčka  | Najlepše plaže i letovališta

 

Kyllini se nalazi na zapadu poluostrva Peloponez, 70 km od Patrasa. Ovaj predeo je prekriven stablima maslina i limuna a osim lepih organizovanih plaža na Jonskom moru bogat je i istorijom. Kyllini je i luka iz koje kreću trajekti za ostrva Zakintos i Kefaloniju.

 

Skafidia je selo u blizini istoimene plaže. Nalazi se na severozapadnoj strani Peloponeza. Od Kilinija je udaljen 40 a od Pirgosa 11 km.

 

Porto Heli se nalazi na istočnoj strani poluostrva Peloponez u oblasti Argolida. Poznato letovalište i luka obiluju turističkim sadržajima a odlična su polazna tačka za sve koji žele da se upoznaju sa kulturno istorijskim spomenicima ovog kraja.

 

Kalamata se nalazi u jugo-zapadnom delu poluostrva Peloponez, a u središnjem delu regije Mesinija. Od Atine je udaljena 240 km. Grad je smešten na vrhu zaliva, u omanjoj primorskoj ravnici sa severa, a sa istoka ga zatvoraju planine. Klima u Kalamati je sredozemna sa dugim toplim i suvim letima i blagim i kišovitim zimama.

 

Kyparissia je predivan primorski gradić smešten na zapadnoj, jonskoj obali Peloponeza, na 65 km od Kalamate i 260 km od Atine. Grad je smešten uz dugu, peščanu plažu, dok na padinama brda leži stari grad Kyparissia. Pored velikog izbora plaža u okolini, ovaj grad pruža i mogućnost obilaska većine značajnih mesta poluostrva Peloponez.

 

Kalo Nero je malo naselje udaljeno od Kiparisije 8 km i idealno je za putnike koji žele miran odmor.

 

Tolo, nekada staro ribarsko selo danas je prelepo živopisno turističko mesto sa peščanim plažama. Nalazi se na jugo-istočnom delu poluostrva Peloponez. Udaljen je 11 km od grada Nafplio i 151 km od Atine. Mesto ima puno barova i restorana i idealna je destinacija za sve one koji žele da uživaju u moru i suncu, kao i za one koji žele da istražuju arheološke predele Peloponeza. 

 

Turistička agencija Odeon World Travel je za sezonu leto 2024 pripremila FIRST MINUTE ponude za putovanja avionom i putovanja sopstvenim prevozom do magičnog Peloponeza. Pogledajte našu bogatu ponudu hotela i apartmana za letovanje 2024 na poluostrvu Peloponez.