Italija skijanje | Zima 2023/24

 

Livigno 2023/24 | Italija Skijanje

 

Livigno je poznato skijalište u italijanskoj pokrajini Lombardia. Nalazi se u bescarinskoj zoni u blizini italijankso-švajcarske granice. Smešten je na nadmorskoj visini od 1800m, a najviša žičara Carosello penje se do 2800m. Skijalište u Livignu podeljeno je na dve suprotne padine koje nisu međusobno povezane, a kroz središnji deo saobraćaju 3 besplatne linije ski busa kojim se lako dolazi do svih žičara. Osim skijanja u Livignu možete uživati u klizanju, skijaškom trčanju, vožnji bicikla po snegu, motornim sankama, a u večernjim časovima otvoren je veliki broj restorana i barova. Mestom dominiraju male, drvene kuće napravljene u tradicionalnom stilu. Do pedesetih godina prošlog veka, zbog neprohodnih puteva koji su zatvarani svake zime, Livigno je mogao da ponudi samo letnji turizam. Put prema Bormiu probijen je tek 1952. godine. Prva dva ski lifta otvorena su 1959. godine, a zimski turizam je konačno počeo da cveta izgradnjom tunela prema Švajcarskoj.

 

Udaljenost Livigno

Od Beograda Livigno je udaljen 1050km, a put vodi preko Hrvatske, Slovenije i Švajcarske. Svakako treba obratiti pažnju na radno vreme tunela.

 

Skijalište Livigno

Skijalište Livigno prostire se od 1800m do 2800m nadmorske visine i podeljeno je na dva dela, Carosselo i Mottolino, koji su podjednake veličine. Livigno ima 30 ski liftova, a ukupna dužina staza je 115km.

 

Smeštaj Livigno

Livigno u ponudi ima veliki broj hotela i apartmana, a na sajtu Odeon World Travel možete videti i cenovnik za te hotele. Većina hotela je mala i sa kategorizacijom od 2 i 3 zvezdice. Iz celokupne ponude, izdvajamo sledeće hotele u Livignu:

  • Lac & Salin Spa 4*
  • Amerikan 4*
  • Concordia 4*

 

U Livignu ima dosta tradicionalnih resotrana od kojih se mnogi nalaze u okviru hotela.