Izaberite

 

Krit Leto 2024 | Grčka ostrva avionom Letovanje

 

Krit letovanje 2024 | Grčka LETO 2024 | 8 dana / 6 noćenja, direktnim letom

 

Krit je ostrvo u Sredozemnom moru na krajnjem jugu Grčke. Obuhvata površinu od oko 8300 km² i kao takvo je najveće ostvo Grčke i peto po veličini u Mediteranu. Dužina obale je 1.040 km, dok se ostrvo pruža u pravcu istok-zapad u dužini od 264 km, a u širini sever-jug 55 km. Krit obiluje neverovatnim kontrastima. Reljef je pretežno planinski, a najviši vrh je na 2.456 m n/v. Lanac visokih planina svojom prirodnom podelom formira 4 ostrvske provincije: Hania, Rethymno, Heraklion i Lasiti – Agios Niolaos. Na Kritu je zastupljena sredozemna klima, koja je nešto oštrija na planinama. Danas na Kritu živi preko 600.000 stanovnika, ali se tokom sezone taj broj drastično uveća zbog velikog broja stranih turista koji dolaze na letovanje. Ubrzanim tempom razvoja Krit je postao luksuzno letovalište, koje obezbeđuje odličan smeštaj u vrhunskim hotelima, dizajniranim tako da se uklapaju u živopisni krajolik koji ih okružuje. I pored sveg napretka koji je dostigao poslednjih godina, Krit je ipak ostao ostrvo neiskvarene lepote.

 

Istorija Krita

Heraklion je glavni grad ostrva Krit, koji predstavlja ulaznu kapiju posetiocima koji su se odlučili za putovanje avionom ili brodom. Nekada je bio važna mletačka luka i još uvek postoje veoma dobro očuvane zidine koje su opasavale grad u XVI veku. U ovom univerzitetskom gradu nalaze se i Morosinijeva fontana, crkva Sv. Marka, mletačko utvrđenje, Loggia, crkva Sv. Minas i bazar. Arheološki muzej poseduje najbogatiju zbirku eksponata, sa predmetima koji datiraju iz svih epoha minojske civilizacije.

FIRST MINUTE ponude za putovanje avionom na Krit pružiće Vam priliku da otkrijete lepote i specifičnosti ovog ostrva, a turistička agencija Odeon World Travel se pobrinula da Vam ponudi veliki izbor hotela i apartmana.


 

Najlepša  letovališta na Kritu

Chersonissos (Hersonisos) je turističko mesto namenjeno turistima koji tokom letovanja uživaju u provodu i danju i noću. Udaljen je 26 km od glavnog grada Krita, a poznat je po velikom broju smeštajnih kapaciteta, restorana, taverni, barova, suvenirnica i butika. U ovom mestu ima veći broj manjih stenovito-šljunkovitih uvala sa ponekom skrivenom pećinom.

Agios Nikolaos je jedno od najlepših i najromantičnijih mesta na Kritu. Nalazi se u Mirabelo zalivu i poznat je po svojim prelepim uvalama. Glavno obeležje ovog gradića je malo jezero koje se nalazi u samom centru grada, u kom se po mitologiji kupala boginja Atina, koje je danas okruženo mnogobrojnim restoranima i kafićima. Gradskim prevozom povezan je sa Heraklionom koji je udaljen oko 65 km, a od Irapetre 26 km. Pravi je izbor za ljubitelje mediteranskih gradića.

Rethymno (Retimno)  je očaravajući manji grad koji se nalazi 78 km zapadno od Herakliona. Venecijanski karakter još uvek preovlađuje u mnogim delovima grada, a najviše ga karakterišu uzane uličice, stare gospodske kuće i utvrđenje koje je kod lokalnog stanovništva poznato kao Fortetza. Veliko zadovoljstvo predstavlja šetnja uskim belim ulicama Retimna, posmatrajući raznolikost arhitektonskih stilova, koje se završavaju izlaskom na more, na jednu od luka ili veliku zlatnu peščanu uvalu sa mnoštvom hotela i apartmana.

Hania (Hanja) je stari grad pored mora, kojim dominira venecijansko utvrđenje „Kasteli”. Nalazi se na zapadnom delu Krita i u njemu živi oko 30.000 stanovnika. Sagrađena je na ruševinama stare Kitonije, preživela je mnoge osvajače koji su ostavili svoj trag na zgradama, utvrđenima, manastirima i crkvama. Novi deo grada je prijatan i živahan, sa modernim kućama okruženim vrtovima. Okolina grada obiluje mnoštvom plantaži pomorandži, čiji se miris kada procvetaju štiri nad celim gradom. Turistička mesta koja gravitiraju ovom gradu su Agia Marina i Platanias, odlikuju se prelepim pešćanim plažama duž kojih su izgrađeni hotelski kompleksi. Udaljena je 142 km od Herakliona, a ima sopstveni aerodrom.


 

Krit plaže

Ako uzmeno u obzir površinu ostrva Krit i ukupan broj plaža, nemoguće je pomenuti ih sve, kao što je praktično nemoguće  obići sve plaže tokom jednog boravka na Kritu. To je i razlog zašto se većina turista vraća na Krit više puta. Među najposećenijim i najatraktivnijim plažama na Kritu su laguna Balos, Elafonissi plaža sa roze peskom, Matala i mistična plaža palmi Vai.

 

Krit izdvojeni hoteli i apartmani iz ponude

 

 

Turistička Agencija Odeon World Travel je pripremila veliki izbor hotela apartmana za letovanje na Kritu. Obezbedite smeštaj na vreme i iskoristite FIRST MINUTE i specijalne ponude za Krit letovanje 2024. Za letnju sezonu 2024. pripremili smo direktne letove, a smene aranžmana su na 6 noćenja / 8 dana.

 

Provedite nezaboravno leto na najvećem grčkom ostrvu i iskoristite popuste koje smo pripremili za vas.