Andaluzija Letovanje | Španija 

 

Kosta del Sol, Andaluzija  | Španija Letovanje

 

Kosta del Sol (Obala sunca) je najjužnija španska turistička regija, koja se proteže od Gibraltara na zapadu, do Nerhe na istoku. Ova obala pripada Alboranskom moru, tj.najzapadnijem delu Sredozemnog mora, oivičenog Španijom na severu i Marokom i Alžirom na jugu. Kosta del Sol svoj popularni naziv nosi sa punim pravom, obzirom da važi za najsunčaniji deo obale Kraljevine Španije. Planinski venac Siera Nevada, koji se pruža paralelno sa obalom, štiti ovo područje Andaluzije od hladnih severnih vetrova i doprinosi stvaranju idealnih uslova za razvoj turizma. U prilog tome govori i činjenica da su prosečne zimske temperature u ovom području oko 15°C, a broj sunčanih sati u toku godine prelazi 3200. Svoju ekspanziju ekonomskog i turističkog razvoja, regija Kosta del Sol doživljava sedamdesetih godina XX veka, a danas je po posećenosti četvrta španska regija (u okviru Andaluzije), sa preko 4 miliona turista 2021.godine. 

 

Osim dobrih klimatskih uslova, velikog broja uređenih i prirodnih, dugih plaža, brojnih hotela i vrlo slikovitog reljefa u zaleđu, atratktivnosti Obale sunca umogome doprinosi blizina najlepših gradova Andaluzije, kao i čitave Španije – Marbelja, Ronda, Sevilja, Granada, Kordoba…Odmor u regiji Costa del Sol je idealna prilika da doživite raznolikost kulturnog nasleđa, boja, mirisa, ukusa i zvukova Andaluzije, koji će sasvim sigurno biti inspiracija za neko novo putovanje.

 

Centrom regije se smatra grad Malaga, drugi po veličini grad Andaluzije (nakon Sevilje), sa nešto više od 500.000 stanovnika. Ovaj sunčani, kosmopolitski grad, svoju pisanu istoriju započinje u VIII veku pre nove ere, kada su ga osnovali feničanski moreplovci. Osvajali su ga i Kartaginjani, Rimljani, Vizigoti, Arapi, te su neki od simbola grada upravo zaostavština ovih epoha. Neki od najzančajnijih su: Rimski teatar iz I veka (Teatro Romano), tvrđave Hibralfaro (castillo del Gibralfaro) i Alkazaba (Alcazaba) sagrađene u doba arapske dominacije. U Malagi se nalazi i kuća-muzej Pabla Pikasa, zasigurno najpoznatijeg umetnika rođenog u ovom gradu, sa preko 200 njegovih dela. Grad obiluje autentičnom arhitekturom, parkovima, izvrsnim restoranima, tapas barovima, prodavnicama, a jedan od simbola grada je i čuvena plaža Malageta (La Malagueta).

 

Torremolinos (Toremolinos) je najpopularnije letovalište na Obali sunca, kosmopolitsko stecište posetilaca iz čitave Evrope. Prvi hoteli su sagrađeni 50-tih godina prošlog veka i od tada se turizam ubrzano razvija, šireći se i na okolna mesta, do tada mala ribarska sela. Nalazi se 13 km jugozapadno od Malage, odnosno 8 km od međunarodnog aerodroma. Letovalište je poznato po svojim dugim peščanim plažama (Playa de Carihuela, El Bajondilo, Los Alamos, Playamar…), brojnim hotelima, parkovima i botaničkim baštama (La Bateria, Molino de Inca Torremolinos), prodavnicama, barovima, restoranima. Preporuka ljubiteljima gastronomije je lokalni specijalitet - pržena riba espetos,tj.sardine pripremljene na žaru.

 

Nešto južnije od Malage (oko 20 km) i Toremolinosa (oko 8 km) se nalazi Benalmadena. Još jedna atraktivna destinacija na Obali sunca, prepoznatljiva je po svojoj marini sa jahtama, kao i žičari kojom se možete popeti do planine Kalamoro (Monte Calamorro) i uživati u najlepšem pogledu na grad i gotovo čitavu regiju Kosta del Sol. Jedna od najvećih znamenitosti grada je i park La Paloma (Parque de la Paloma), koji krasi veliki broj vrsta egzotičnih biljaka i životinja. Veliki izbor hotela, uređenih šetališta, golf terena, restorana i barova, učinio je Benalmadenu jednom od omiljenih destinacija za odmor na jugu Španije. Skoro 10 km obale zauzimaju plaže Benalmadene, pretežno peščano-šljunkovite. Postoji i veliki broj kamenitih uvala, ukoliko ste ljubitelj manjih, mirnijih mesta za odmor i sunčanje.