Izaberite

 

Kalabrija Leto 2022 | Italija Letovanje

 

Kalabrija letovanje 2022 

 

 

Kalabrija letovanje u južnoj Italiji!

 

Kalabrija (Calabria) je južna pokrajina Italije, smeštena na samom jugu Apeninskog poluostrva. Na istoku i jugu izlazi na Jonsko more, a na zapadu na Tirensko. Nekada je Kalabrija bila stecište avanturista, a danas predstavlja raj za odmor i letovanje u okruženju očuvane prirode. Preporučuje se, pre svega, ljubiteljima Italije, peščanih plaža, lokalne gastronomije i letovališta koja još uvek nisu stecišta masovnog turizma. 

 

Regija Kalabrija predstavlja jedinstvenu mešavinu različitih etničkih grupa, tradicija, dijalekata, folklora, umetnosti i originalne gastronomije, pa je idealna destinacija za letovanje. Može se uporediti sa severnom Sicilijom. Kalabriju od ostrva Sicilija deli Mesinski moreuz. Planine u zaleđu štite obalu od hladnoće sa severa, te tako ova regija uživa prijatnu mediteransku klimu. Na istoku i jugu izlazi na Jonsko more, a na zapadu na Tirensko.

 

Posebnu čar daje obala Tirenskog mora koja je zbog svoje lepote dobila naziv – obala Bogova (Costa degli Dei). Tirenska obala je dosta dinamičnija; više uvala, dugih plaža, ali i litica, stenovitih rtova, mnogo zelenila… Ljubiteljima istorije, ali i šarma italijanskog juga, boravak na ovom, zapadnom delu Kalabrije pruža mogućnost da posete i neke od najzanimljivijih gradova, kao što su: Katancaro (Catanzaro) - glavni grad pokrajine, u kom se nalazi jedan od najviših evropskih mostova, kao i ostaci zamka iz normanskog doba, Kozenca (Cosenza) - sedište Univerziteta i „muzej na otvorenom”, kako ga često nazivaju.

 

Jonska obala, sa druge strane, pruža mogućnost letovanja u mirnom okruženju dugih, belih peščanih plaža i tirkiznog mora.

 

Ređo di Kalabrija (Reggio di Calabria) - najstariji i najveći grad Kalabrije, čuven po Nacionalnom Muzeju Velike Grčke (Museo Nazionale della Magna Grecia) u kom se čuvaju jedni od najznačajnijih artefakata tog vremena kao na primer velinačanstvene bronzane statue dobro poznate širom sveta. Lungomare je prelepo šetalište uz plažu odvojeno od korza Vitorio Emanuel (Corso Vittorio Emanuele) uskom trakom botaničkih vrtova i u večernjim časovima je prepuno turista koji čekaju zalazak Sunca da naprave svoju savršenu fotografiju.

Na Tirenskoj obali se lepotom i slikovitošću izdvajaju i Scila (Scilla), Paola (Paola), Skalea (Scalea), Tropea (Tropea), Pico (Pizzo), dok na jonskoj obali pažnju privlače Skvilanče (Squillace), Soverato (Soverato), Badolato (Badolato), Sibari (Sibari) i mnoga druga istorijski značajna mesta. Zapadno od Kalabrije, a tik iznad Sicilije, Eolska ostrva Vam pružaju more bistro i čisto poput onog na Bahamima, pejzaže koji se samo u filmovima mogu videti kao i fenomenalne restorane kako lokalne kuhinje, tako i internacionalne. Ova ostva, pod zaštitom UNESCO-a, predstavljaju pravi komadić raja. Zapanjujuće more oduzima dah svim kupačima, roniocima i svima koji uživaju u vodenim sportovima, dok se trekeri mogu penjati i istraživati uspavane vulkane, a gurmani uživati u čuvenom vinu Malvazija, slatkom kao med. Od Eolskih ostrva, Lipari je svakako najveće i najživlje ostrvo, Salina ima odličan smeštaj i dobru vezu po celom ostrvu, dok Stromboli i Vulkano zabavljaju ljubitelje prirode sa vulkanima koji ulivaju strahopoštovanje, a pored toga ima i plaža sa crnim peskom. Ultra-šik Panarea nudi luksuzan život po nižim cenama van sezone, dok Filikudi i Alikudi imaju neprikosnoven šarm koji je neodoljiv za trekere i avanturiste.

 

 

Kalabrija avionom, leto 2022


Simeri Mare (Simeri Mare) je malo mesto, na jonskoj obali Kalabrije, poznato po dugoj plaži, nadomak koje su sagrađeni hoteli, namenjeni pre svega porodičnom odmoru. Od aerodroma Lamecia Terme je ova oblast udaljena 45 km, a najbliži veći gradski centar Katancaro Lido (Catanzaro Lido).

 

Pico, nekadašnje malo ribarsko selo, poznato posebno po tuni, predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija u Kalabriji. Nalazi se na strmoj litici, sa pogledom na zaliv Santa Eufemija (Santa Eufemia). Visoko iznad mora se uzdiže aragonski dvorac, sagrađen od strane Ferdinanda I od Aragonije, u XV veku, koji je danas je u funkciji muzeja. Grad je osnovao izvesni Nepeto, još u grčko doba, te su i danas stanovnici poznati kao Nepetini. Istorisjki centar gradića se odlikuje uskim ulicama, povezanim stepenicama, malim trgovima sa fontanama. Posebno se ističe crkva Svetog Đorđa iz XVI veka. Nedaleko od centra grada je i crkva Piedigrota (Piedigrotta), smeštena u maloj pećini. Čuveni tartufo sladoled je razlog zbog kog je Pico poznat i kao grad sladoleda. Idući ka jugu, nailazi se na peščane plaže u manjim ili većim uvalama, gde se nalaze gradići Briatiko (Briatico), Zambrone (Zambrone), Pargelia (Parghelia) i Santa Domenika di Rikadi (Santa Domenica di Ricadi).

 

Gradić Tropea se često naziva biserom Tirenskog mora. Osnovan je kao luka u doba Rimljana, prema legendi, od strane Herkula, pri povratku sa Iberisjkog poluostrva, i imao je važnu ulogu u vreme Normana i Aragona. Iako popularno stecište turista, Tropea je ostala neiskvarena modernim duhom masovnog turzma, te je tako idealno mesto za odmor i uživanje u čistom tirkiznom moru, belim peščanim plažama, ali i romantičnim uskim ulicama, renesansnim crkvama i palatama. Glavno obeležje grada je crkva sagrađena na steni Santa Maria dell Isola, kao i normanska katedrala Duomo, posvećene Presvetoj Devici Mariji od Ruminije, koja je ujedno i zaštitnica grada. Tropea je prepuna malih restorana i poslastičarnica u kojima se može uživati u lokalnoj gastronomiji, čiji je jedan od simbola i crveni luk, koji je istovremeno i popularni suvenir.

 

Kapo Vatikano (Capo Vaticano) predstavlja rt koji razdvaja zalive Đoja Tauro (Gioia Tauro) na jugu i Santa Eufemija (Santa Eufemia) na severu. Od gradića Tropea ga deli 9 km. Stene od belog granita uzdižu se iznad mora do visine od skoro 300 m. Sa strmih klifova se pruža pogled ka pučini i susednim Eolskim ostrvima, kao i brojnim romantičnim uvalama. Na rtu se nalazi i svetionik koji je još drevnim Grcima služio za orijentaciju i od koga potiče najstarije ime ovog mesta. Na severu, blizu Santa Marije , nalazi se plaža Formikoli (Formicoli), dok se na jugu, blizu Santa Domenike, nalazi plaža Grotičele (Grotticelle), jedna od najlepših u regiji Kalabrija.

 

Otkrijte zašto je Kalabrija već nekoliko sezona omiljena destinacija za letovanje i odaberite neki od hotela iz naše FIRST MINUTE ponude.

 

Pogledajte izlete i atrakcije Kalabrije na sledećem linku.

 

Kalabrija najlepše plaže

 

Pico, Tropea, Kapo Vatikano (Pizzo, Tropea, Capo Vaticano)

Tri najlepsa ukrasa koja krase Tirensku obalu Kalabrije. Pizzo je najpoznatije ribarsko mesto koje karakterišu tipične primorske uske ulice i mali trgovi, na kojima posetioci uživaju u čuvenom specijalitetu ovog kraja-sladoledu „tartufo di Pizzo”. Sledi Tropea, čijim pejzažom dominira velika stena uronjena u bistro, tirkizno more, na čijem vrhu se nalazi i crkva svete Marije, a koju okružuju bele peščane plaže. Na kraju, očarace vas predivni predeli kojima se možete diviti sa rta Kapo Vatikano i svetionika koji je njegov zaštitni znak.