Jonska obala Leto 2024 | Grčka Letovanje

 

Jonska obala letovanje 2024 | sopstveni prevoz

 

Jonska obala je izuzetno popularna regija za letovanje naših turista. Nalazi se u oblasti Epir, što na grčkom jeziku znači kontinent. To je prekrasna planinska oblast na severozapadu Grčke. Glavni grad regije je Ioannina. Jonska obala je sa istočne strane zaštićena gorostasnim planinskim vencem Pindosa u čijem se podnožju nalaze bezbrojne plantaže pomorandži i limuna. Šarmantna turistička mesta raspoređena su duž obale od Igmenice do Lefkade, a najpoznatija za letovanje su: Parga, Sivota i Preveza.

 

Jonske obala | Najlepše plaže i letovališta

 

Letovanje Parga – je vrlo slikovito, tipično grčko letovalište na Jonskom moru sa belim kućama čiji su prozori obojeni u jarke boje i načičkani cvećem. Preko puta Parge su jonska ostrva Paxos i Antipaxos do kojih se oganizuju izleti turističkim brodićima koji polaze iz marine u centru. U samom centru mesta je široko popločano šetalište i gradska plaža sa sitnim šljunkom nasuprot koje su stenske formacije u vidu malih ostrva. Idući od centra ka jugu pešice se dolazi do biserne šljunkovite uvale Krioneri, a ako se krene od centra severno prelazi se preko strmog dela starog centra uzanim ulicama iza koga je široka uvala i popularna plaža Valtos. Pored tri plaže, turisti ovde mogu provesti vrlo aktivan odmor i čak posetiti, jednodnevnim izletima, i ostrva Krf, Lefkadu ili Kefaloniju.

 

Preveza – je veliki razvijeni grad i lučki centar u zalivu Amvrakikos. Lep i miroljubiv grad koji je sa jedne strane okružen plantažama maslina, dok se preko puta njega nalazi ostrvo Lefkada.

 

Letovanje Sivota - je malo mesto smešteno na obali Jonskog mora, a okružuje ga prelep arhipelag malih ostrva ispunjenih bujnom vegetacijom sa peščanim plažama. Sivota je nekada bila staro ribarsko selo, a danas je moderno letovalište. Uz obalu je lepo šetalište koje okružuje luku i marinu za jahte. Mesto je amfiteatralno raspoređeno na okolne brežuljke i spušta se ka centralnoj promenadi i moru. Iako mirno mesto, Sivota svojim karakterističnim šarmom u večernjim satima pruža mogućnost dobrog provoda uz odličnu gastronomsku ponudu.

Ligia je mala luka na Jonskoj obali. Od Preveze je udaljena 20km.

 

Vrachos  je jedna od najpopularnijih plaža Jonske obale. Nalazi se na pola puta između Parge, od koje je udaljena 25km, i Preveze do koje ima 30km. Najbliže naseljeno mesto je Loutsa udaljeno par kilometara od Vrachos plaže.

Kanali je odlično locirano letovalište na severozapadu Grčke. Od Preveze je udaljeno manje od 15km. Letoovalište ima sve neophodne sadržaje za boravak turista ali, kako ova regija nije maksimalno turistički razvijena, popularna je za mirniji porodičan odmor. Plaža je većim delom peščano šljunkovita du dugačka je nešto više od 10km.

Kastrosikia je malo primorsko selo koje je smešteno na prelepoj plaži. Od mesta Kanali je udaljeno 6km.