GRUZIJA KRUŽNA TURA | GRADOVI EVROPE
GRUZIJA | PUTOVANJE AVIONOM | Polazak 17.05.2026.
Tbilisi – Signagi – Sagaredžo – Mcheta – Gori – Kutaisi – Batumi
Gruzija je mala, ali kulturno bogata zemlja juga Kavkaza, smeštena na raskršću između Evrope i Azije. Na zapadu se graniči sa Crnim morem, na severu i severoistoku sa Rusijom, na jugozapadu sa Turskom, na jugu sa Jermenijom i na jugoistoku sa Azerbejdžanom. Njena istorija seže unazad više od 3.000 godina, a tokom vekova bila je pod uticajem različitih civilizacija, uključujući Persijance, Rimljane, Arape i Ruse. Nakon sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, Gruzija je nastavila da se razvija kao suverena država. Gruzija je poznata po svojoj gostoljubivosti, tradiciji vina (koja je među najstarijima na svetu), raznovrsnoj kuhinji i impresivnoj prirodi, koja uključuje Kavkasko gorje, crnomorsku obalu i brojne vinograde. Gruzini su pravoslavci, a Gruzija je i jedan od centara ranog hrišćanstva.
Mističnost i nestvarni predeli, drevni manastiri, gradovi u steni, verska šarenolikost, tri priznate i četiri nepriznate republike, brojni narodi sa svojim jezicima i dijalektima, četiri različita pisma, sve spojeno i isprepletano na jednom tako malom prostoru, koji deli Evropu i Aziju. To je Zakavkazje, ili južni Kavkaz. Već sam geografski položaj na sudaru dva kontinenta odredio je svu raznolikost i kompleksnost ovog regiona. Nekada sovjetska republika, danas nezavisna država, Gruzija, nastoji da promoviše svoj posebni identitet i da se uključi u svetske privredne i geopolitičke tokove. Ovde se nalaze najviše planine Evrope i najstarije hrišćanske države na svetu. Specifična hrana, svetski poznata vina, dodiri kultura, prirodni fenomeni. Stari Grci su region Kavkaza izabrali za scene Prometejeve mitske patnje, a Argonauti su ovde tražili zlatno runo na obali Crnog mora. Podjite sa nama na ovu nesvakidašnju turu koja objedinjuje moderno i tradicionalno u jedno nezaboravno putovanje i avanturu koja se pamti celog života!
Tbilisi, glavni i najveći grad Gruzije, nalazi se na obalama reke Kure (na gruzijskom: Mtkvari), u dolini okruženoj planinama Kavkaza. Njegova jedinstvena lokacija između Evrope i Azije doprinela je bogatoj istoriji i kulturnom raznolikosti, koja se ogleda u arhitekturi, kuhinji i svakodnevnom životu grada.
Tbilisi je osnovan u V veku nove ere od strane kralja Vakhtanga Gorgasalia, i kroz vekove je bio predmet interesa mnogih carstava, uključujući persijsko, vizantijsko, arapsko, mongolsko, osmansko i rusko. Zahvaljujući toj burnoj prošlosti, Tbilisi ima bogat sloj kulturnih uticaja i istorijskih građevina koje datiraju iz različitih epoha.
Tbilisi je poznat po svojoj mešavini stilova – tu su srednjovekovne crkve, neoklasične građevine, sovjetski blokovi i moderni stakleni oblakoderi. Neki od najpoznatijih lokaliteta uključuju:
• Stari grad (Dzveli Tbilisi) – Lavirint uskih ulica, šarenih balkona, tradicionalnih kuća i brojnih crkava, kao što je Sioni katedrala.
• Narikala tvrđava – Dominira nad gradom sa brda i nudi spektakularan pogled.
• Most mira – Moderan pešački most od stakla i čelika, koji povezuje staro i novo jezgro grada.
• Sulfurne banje (Abanotubani) – Tradicionalne kupke sa termalnom vodom, koje su vekovima bile centar društvenog života.
• Rustaveli avenija – Glavna ulica sa brojnim muzejima, pozorištima, galerijama i vladinim zgradama.
Tbilisi je kulturni centar Gruzije, domaćin mnogih festivala, koncerata, pozorišnih predstava i umetničkih događanja. Grad ima i snažnu alternativnu scenu, sa brojnim barovima, kafićima i noćnim klubovima, posebno u oblastima kao što su Vera i Fabrika (stari industrijski kompleks pretvoren u kreativni prostor).
Tbilisi ima umerenu klimu, sa toplim letima i blagim, vlažnim zimama. Proleće i jesen su posebno prijatni za posetu, zbog prijatnih temperatura i kulturnih događanja.
Hrana i vino
Gruzijska kuhinja je jedno od glavnih blaga Tbilisija. Tradicionalna jela kao što su:
• Khinkali – punjene knedle s mesom ili povrćem,
• Khachapuri – hleb punjen sirom, posebno popularan je adžarski hachapuri u obliku čamca sa sirom, jajetom i puterom,
• Lobio – kuvani pasulj sa začinima,
• gruzijsko vino, jedno od najstarijih na svetu, često domaće proizvodnje i servirano iz kvevri (glinenih amfora).