Portugalija i Španija putovanja | Kružne ture

 

Porto - Galicija Polazak 13. oktobar, 8 dana / 7 noćenja - RASPRODATO!

Direktan let na Porto, svi obilasci uključeni u cenu aranžmana

Novi polazak april 2025 - u pripremi!

 

Porto je drugi po veličini grad u Portugaliji, ime vuče korene od naziva starorimskog grada na datom mestu koji se zvao Portus Kale. Od datog naziva je izveden ne samo naziv današnjeg grada (koji znači luka), nego i naziv države. Portugalci često grad nazivaju prosto luka, sa određenim članom O ispred (O Porto), pa se stoga u nekim jezicima ustalio oblik naziva Oporto. Romantici vole drugo objašnjenje i insistiraju da je konfuzija nastala davno kada su stranci pogrešno pročitali nazive na buradima vina koja su se prevozila tokom reke Duro (Douro). Porto nudi mnogo više od jezičkih akrobacija. On je grad mostova, spoj tradicionalnog i modernog, interesantan i harizmatičan i kao takav zauzima važnu poziciju na turitičkoj mapi sveta. Centralni bulevar Avenida dos Aliados, obale reke Douro zaštićene od strane UNESCO-a, crkva Sao Francisco i Santa Clara i druge impresivne građevine učiniće vaš boravak prijatnim. Porto je dom jedne od najlepših knjižara na svetu Lello. Sagrađena 1906, liči na mesto iz bajke. Neogotska spoljašnjost krije magičan enterijer ukrašen vitražima, providnim podovima i stepeništem boje crvenog karanfila. Domicilno stanovništvo kaže se da je upravo ta radnja inspirisala J. K. Rouling da smisli scenografiju za Harija Potera.

Galicija je španska istorijska oblast, smeštena na krajnjem severozapadu Pirinejskog poluostrva. Nalazi se na obali Atlantskog okeana, ističe se prirodnom lepotom, kulturom i bogatom istorijom. Njena obala oblikovana je zalivima i fjordovima, pružajući posetiocima pogled naprelepe prirodne pejzaže. Službeni jezik, osim španskog je i galješki koji se smatra portugalskim dijalektom. Poznata je po istorijskim nalazištima, arhitekturi koju karakteriše kamena gradnja, sjajnim vinima i jedinstvenim prirodnim lepotama. Santiago De Compostela predstavlja glavni grad ove oblasti i nakon Jerusalima i Rima je treći važan centar za Hrišćane. U samom gradu se može sresti mnogo hodočasnika koji se ovde upućuju iz celog sveta. Galicija čuva svoju istoriju kroz brojne spomenike, uključujući srednjovekovne katedrale, tvrđave i dvorce. U davna vremena i doba Kelta, ovde se naselilo keltsko pleme Galeci, po kojima oblast dobija ime. Galeci su poznati po otporu koji su pružali Rimljanima u ratovima koje je vodio Julije Cezar u želji da otme njihova bogastva. Setite se likova Asteriks i Obeliks...

Osim bogate istorije, Galicija predstavlja raj za hedoniste i često je ovo razlog dolaska i obilaska regije za mnoge posetioce. Čak 95% morske hrane koja se poslužuje u Španiji dolazi iz ovih krajeva. Nije čudno što se upravo u ovim krajevima našao veliki broj restorana koji su sjajno ocenjeni i poseduju Michelinove zvezdice (ukupno 13 restorana poseduje Michelinove zvezdice). Osim ukusne hrane po povoljnim cenama, ovo je vinski poznat kraj. Ukoliko ste ljubitelj belog vina, uživaćete u sorti grožđa koja se zove Albarinjo (Albariño). Poreklom je iz ove oblasti i od ove sorte se prave vrhunska, aromatična bela vina, koja se idealno slažu sa plodovima mora. Ovo nije samo oblast istorije, kulture i gastronomije, već i regija prožeta mitovima i legendama. Priče o vešticama, duhovima i začaranim šumama sastavni su deo folklora regiona. Ovde se od davnina pa i danas sprovode razne vrste rituala koje za cilj imaju donošenje sreće u život i teranje zlih duhova. Jedan od takvih, možda i najpoznatiji je Queimada, radi se o činu spaljivanja istoimenog pića u kombinaciji sa šećerom, korom pomoradže, limunom, cimetom i kafom.

Zanimljiva priča koja prati Galežane je da važe za prevrtljiv narod. Naime, u Španiji postoje dve priče koje koje se vezuju za ovaj narod: kada sretnete galežanina na stepenicama, nikada nećete sa sigurnošću znati da li je pošao gore ili dole; druga je da galežani na pitanje uvek odgovaraju pitanjem i na taj način izbegavaju odgovor.

Bilo da šetate gradovima, istražujete drevne ruševine ili jednostavno upijate prirodne lepote, Galicija nudi jedinstveno iskustvo. To je deo Španije koji osvaja srce i dušu, ostavljajući posetiocima draga sećanja i želju da se vrate.