Baskija | Kružna tura 

 

Baskija | Španija | Putovanje avionom

 

Baskija (španski Pais Vasco ili Euskadi) je autonomna pokrajna Španije, na krajnjem severoistoku Pirinejskog poluostrva. Pripada Atlantskoj Španiji, izlazeći na Kantabrijsko more, tj. Biskajski zaliv. Od sedam baskijskih provincija, četiri se nalaze u Španiji (Alava, Gipuskoa, Navara, Biskaja) i tri u Francuskoj (Donja Navara, Lapurdi, Zuberoa). Važi za jedan od najpitoresknijih delova Španije, u kom se prepliću pejzaži primorja i mondenskih gradova, zelenih planinskih padina i zatalasanih ravnica pod vinogradima. Iako je u poslednjih nekoliko decenija doživela snažan industrijski i saobraćajni razvoj, u Baskiji se još uvek mogu naći mesta potpuno očuvane prirode, a Baski kao narod ponosno i posvećeno čuvaju svoj vrlo specifičan etnokulturni identitet. 

 

Bilbao je grad sa skoro 700 godina dugom istorijom, najveći je grad pokrajine Baskije i peti po veličini grad u Španiji. Važan je industrijski centar, jedna od najvećih španskih luka i važno kulturno središte na Pirinejskom poluostrvu. Smešten je na obalama reke Narvion, tj. na njenom ušću u Kantabrijsko more. Nastao je početkom XIV veka, od kada je razvijao važnu ulogu u trgovini, koju i danas ima. Putovanje u Bilbao u organizaciji turističke agencije Odeon World Travel je prilika i za uživanje u kulturi, umetnosti, pejzažima, gastronomiji i poznatim vinima Baskije.
Tokom boravka u Bilbau, u organizaciji turističke agencije Odeon World Travel, vreme možete iskoristiti i za upoznavanje nekih od najznačajnijih znamenitosti grada: Santiago katedrale (Catedral de Santiago), Novog trga (Plaza Nueva) i pijace Ribera (Mercado de la Ribera), novog dela grada (Abandoibarra) gde se nalazi i najlepši gradski trg (Plaza de Federico Moyua), stadiona San Mames na kom igra Atletiko Bilbao, kao i  čuvenog muzeja Gugenhajm, koji je postao simbol grada.
Za sve ljubitelje putovanja avionom, turistička agencija Odeon World Travel je pripremila program putovanja u Bilbao, tokom kog ćete imati priliku da upoznate najlepše gradove Baskije.

 

Bijaric (Biarritz), nekada malo ribarsko naselje na obali Atlantika, slavno ime stiče sredinom XIX veka, kada je carica Evgenija, žena cara Napoleona III, baš ovde sagradila raskošnu vilu, na samoj obali. Danas je to čuveni hotel „Hotel du Palais”, jedan od simbola začetaka modernog turizma i aristokratskog duha francuske Baskije koji i danas živi. U Bijaricu je i kraljica Natalija Obrenović 1888. godine kupila dvorac koji je nazvala „Sašino”, po sinu Aleksandru Obrenoviću, koji se upravo tu i zaljubio u buduću suprugu i kraljicu Dragu Mašin.
 

San Sebastian ili Donostia, još jedan mondenski biser kantabrijske obale, ujedno je i glavni grad baskijske provincije Gipuskoa. Smešten je u slikovitoj uvali La Konča, omeđen brdima Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull), na čijem vrhu se nalazi statua Hrista, te ga često porede sa Rio de Žaneirom. Odlikuju ga spoj tradicije, primorskog šarma i „ar nuvo” (art nouveau) arhitekture. San Sebastian je poznat i po prestižnom međunarodnom filmskom festivalu „Zlatna školjka”. Razgledanje grada počinje sa brda Igueldo, do kog se stiže žičarom i sa kog se pruža najlepši pogled na zaliv La Konča.
 

Gernika (Guernica) predstavlja za Baskiju simbol slobode. Upravo ovde se nalazio nekadašnji parlament, kao i čuveni stari hrast kod kog su vođe Baskijaca donosile sve važne odluke. Godine 1937. grad je stradao u nacističkom bombardovanju, a ubijeno je više od 1600 civila. Ovaj događaj je ovekovečio i Pikaso, čuvenom slikom koja nosi naziv „Gernika”.
 

Santander, koji često nazivaju najlepšim gradom španskog severa, pripada pokrajini Kantabrija, čiji je glavni grad. Zahvaljujući izvanrednom prirodnom ambijentu, kojim dominiraju duge plaže i zelena pobrđa, od XIX veka je jedno od omiljenih stecišta španske i evropske aristokratije. Tokom obilaska grada se mogu videti Paseo de Pereda – stari dok pretvoren u šetalište uz more, gradska većnica, Madalena park, kraljevska palata. 
 

Vitoria (Gasteiz) je glavni grad provincije Alava i pokrajine Baskija. Jedan je od najzelenijih gradova Španije, zbog čega je 2012. godine poneo titulu „Zelena prestonica Evrope”. Osnovao ga je Sančo VI, kralj Navare, krajem XII veka. Staro jezgro grada sa brojnim vinarijama i barovima turiste ne ostavljaju ravnodušnim. Tokom razgledanja grada se mogu videti i Trg Bele Device (Plaza de la Virgen Blanca), sata gotska katedrala iz XIII veka, kao palata Bendanja, u kojoj se nalazi i muzej sa najvećom kolekcijom karata za igru u Eropi, zgrada Parlamenta Baskije.
 

Laguardia (Guardia) je mali utvrđeni grad nastao u X veku, kao odbrambeno utvrđenje kraljevine Navara. Nalazi se u provinciji Alava koji pripada čuvenom vinskom regionu Rioha (Rioja Alavesa). Slikoviti srdnjovekovni grad je smešten na brdu, okružen vinogradima i pejzažima Kantabrijskih planina.