Indonezija | Bali | Daleke destinacije

 

Bali | Egzotična putovanja

 

Indonezija je najveća ostrvska država u svetu. Čini je arhipelag koji broji više od 13 400 ostrva od kojih su najpoznatija Java, Sumatra, Lombok i turistički nama svakako najzanimljivije je Bali. Putovanje u Indonezije nudi neverovatne uslove za odmor i rekraciju. Predeli od kojih zastaje dah su vulkani koji još uvek tinjaju, smaragdno-zelena pirinčana polja, guste tropske šume, tirkozno plava boja mora sa zlatno peskovitim plažama.

Ostrvo Bali se nalazi između ostrva Java na zapadu i Lomboka na istoku, očarava svojom raznolikošću i prirodnom lepotom. Plaže sa belim peskom, tirkizno more i bujna zelena brda čine ga rajem za odmor. U srcu ostrva nalazi se kulturološki bogat Ubud, poznat po hramovima, umetnosti i tradicionalnim plesovima. Hrana je ukusna mešavina indonežanske kuhinje, a lokalna gostoprimljivost dodaje poseban šarm. Hramovi poput Pura Besakih, dodaju duhovnu dimenziju, dok je ritam svakodnevnog života ispunjen ceremonijama i festivalima. Putovanje na Bali pruža iskustvo koje oplemenjuje čula i ostavlja nezaboravne uspomene.

Plaže na Baliju su pravo čudo sa svojom jedinstvenom lepotom. Od živahnih plaža za surfovanje, poput Kuta i Uluwatu, do uvala poput letovališta Nusa Dua, poznato po zlatnom pesku, sjajnim hotelima među kojima su svoje mesto pronašli i oni koji pripadaju svetski poznatim hotelskim lancima. Plaža Seminyak privlači posetioce sofisticiranim ambijentom i modnim buticima uz obalu. Sanur, sa svojim dugim peščanim plažama, pruža opuštenu atmosferu, idealnu za šetnju i zalaske sunca. Bez obzira na izbor, plaže Balija oduševljavaju svojom lepotom i čine savršen izbor za odmor i uživanje u prirodi. Interesantna je činjenica da na Baliju i dalje postoje dva vulkana koja tinjaju, tako da se osim zlatno-belih plaža mogu pronaći i one sa izuzetno crnim peskom koje su tu kao posledica vulkanskih aktivnosti. Takve se nalaze na severu ostrva, a svakako neke od najpopularnijih su Lovina Beach i Amed Beach.

Putovanje na Bali možete upotpuniti nekim od mnogobrojih izleta koji se nude na samom ostrvu. Brojni balinežanski hramovi i šuma majmuna su samo deo ponude. Ne zaboravite da tokom posete šume majmuna vodite računa o ličnim stvarima, budući da se ove pitome životinje ovde kreću slobodno i vrlo su druželjubive, ali ih to ne sprečava da se “posluže” vašim telefonom ili nekom užinom ukoliko takvu imate kod sebe.

Kretanje samim ostrvom Bali je prilično lako, turisti mahom koriste taksi koji će vas za čitav dan koštati oko 50€. Osim taksija, često su mali motori kojim se lokalno stanovništvo najčešće koristi, pa tako puno jeftinije možete proći ukoliko za prevoz po ostrvu odaberete motoriće sa dodatnim sedištima. Na Baliju se ne preporučuje konzumacija ulične hrane, ali je usluga ishrane u svim hotelima i a la carte restoranima bezbedna. Način kuvanja zavisi od regije do regije. Zajedničko svim kuhinjama je pirinač u kombinaciji sa različitim jelima od mesa, ribe ili povrća i sa vrlo ukusnim prelivima. Morska hrana je takođe dobra, a ne može se odoleti ni velikom izboru tropskog voća. Kuhinje drugih naroda su takođe zastupljene u znatnoj meri.

Klima na Baliju je tropska sa visokim temperaturama tokom čitave godine, ali i sa velikom vlažnošću vazduha koja je prisutna. Sezona na Baliju se deli na vlažnu i suvu. Vlažna sezona traje od novembra do marta meseca, dok su najlepši meseci na putovanje tokom suve sezone koja traje od aprila do oktobra.

Turistička agencija Odeon World Travel vas vodi na putovanje na Bali. Paketi uključuju smeštaj u izabranom hotelu, transfere na destinaciji, kao i mogućnost organizacije izleta. Individualno putovanje na Bali omogućava putniku da odabere dužinu boravka na destinaciji, kao i sam datum polaska. Avionski prevoz je individualan i mahom se ralizuje kompanijama Turkish Airlines sa presedanjem u Istanbulu, Qatar Airways sa presedanjem u Dohi ili kombinacijom kompanija Fly Dubai i Emirates sa presedanjem u Dubaiju.

Selamat Datang… što bi u prevodu značilo DOBRODOŠLI!