Izaberite

 

Kanarska ostrva | Ostrvo Tenerife 

 

Egzotična putovanja | Tenerife | Kanarska ostrva

 

Ostrvo Tenerife, najveće od sedam Kanarskih ostrva, nalazi se u Atlantskom okeanu, oko 100 km zapadno od Maroka. Upravo taj geografski položaj je čitavom arhipelagu podario klimu večitog proleća, sa temperaturama koje su tokom čitave godine od 18 do 26 stepeni. Na površini nešto većoj od 2000 km², toliko je toga za videti i doživeti. Osim zanimljive istorije, tropske flore i faune, dramatičnih pejzaža vulkanske planine Teide (najviši vrh Španije sa 3718 m), odličnih vina i specijaliteta lokalne kuhinje, Tenerife su i ostrvo na čijim plažama na južnoj obali posetioci uživaju i u toku zimskih meseci, a naročito u vreme ostrvskih karnevala koji počinju u februaru. Upravo je to idealno vreme za uživanje u bojama, ukusima i mirisima Kanara.

 

Za slučaj da niste ljubitelj zime, snega, kratkih dana, dugih hladnih noći i svega što ovo godišnje doba uobičajeno nosi, kao stanovnik kontinentalne Evrope, verovatno sa nostalgijom odlažete letnju garderobu i maštate o prvim toplim danima u narednoj godini. Prekratiti zimu i uživati nekoliko dana u osunčanoj tropskoj vegetaciji i plavetnilu mora, ne znači uvek putovanje na drugi kontinent. Topla i uzbudljiva destinacija do koje vas Odeon World Travel vodi tokom predstojeće zime je u Evropi! 

 


 

Santa Cruz de Tenerife je glavni i najveći grad na ostrvu, sa nešto više od 200.000 stanovnika. Smešten je na severnoj obali i ponosi se istorijom dugom preko 2000 godina, od kada datiraju prva naselja na mestu današnjeg grada. Osnovali su ga Guanči, autohtoni stanovnici Kanara, za koje se smatra da su ostrvo naselili 1000 godina pre nove ere. Današnje ime grada potiče od španskih konkvistadora koji su se iskrcali na ostrvo u XV veku. Danas je Santa Kruz moderan grad, sa razvijenom turističkom infrastruktrom. Osim čuvene gradske plaže Terisitas, za koju je pesak brodom dopremljen iz Afrike, tokom boravka u ovom živopisnom gradu svakako treba videti i glavni gradski trg Plaza de Espana, tvrđavu San Cristobal, koncertnu dvoranu Auditorio Santa Cruz, čiji futuristički oblik je kreirao čuveni Santiago Calatrava, staru gradsku pijacu Mercado de Nuestra Senora de Africa...Predah tokom šetnje Santa Kruzom možete napraviti u nekom od tropskih parkova ili u poznatoj trgovačkoj ulici Calle Castillo...

 

Playa de Las Americas se nalazi na jugu ostrva, na samo 15 km od južnog aerodroma (Tenerife Sur). Svoj razvoj započinje šezdesetih godina XX veka, od kada i postaje jedna od omiljenih destinacija Evropljana. Zajedno sa susednim zonama Costa Adeje i Los Cristianos, predstavlja najpoznatiju i najposećeniju turističku oblast Kanarskih ostrva. Raspolaže brojnim hotelima, restoranima, barovima, noćnim klubovima, dugim šetalištima, parkovima, trgovačkim centrima, plažama koje posetioce privlače i tokom zime. Zanimljiva je činjenica da je većina plaža zapravo nasuta peskom doveženim iz Afrike, s obzirom da na ostrvu preovladava tamni pesak vulkanskog porekla.

Mnogo je načina da tokom boravka na ostrvu Tenerife doživite njegove ukuse. Mi vam predlažemo da jedan od dana provedete na jugu ostrva, u poseti plantaži banana Finca Las Margaritas, gde ćete naučiti sve o uzgoju ovog tropskog voća i imati priliku da probate jela koja se od njih prave i koje su na neki način specijalitet na ostrvu. Kako je ostrvo poznato i po dobrim i cenjenim vinima, sledeća stanica na južnoj obali vam može biti jedna od najpoznatijih vinarija na ostrvu – Mencey de Chasna. Ne propustite da tokom degustacije vina, probate neki od uskusnih ostrvskih specijaliteta poput papas arrugadas, koji je zapravo posebna vrsta krompira kuvanog u izuzetno slanoj vodi, koji se služi uz mojo sosove čija su baza maslinovo ulje i začini (mojo verde, mojo picon…).

 

Loro Park je jedna od nezaobilaznih atrakcija na Kanarima i naša preporuka tokom boravka na ostrvu Tenerife. Predstavlja ne samo jedan od najvećih zooloških vrtova na svetu, već i ozbiljnu ustanovu fokusiranu na projekte očuvanja prirode, ugroženih životinjskih vrsta, umnožavanje najbogatije populacije papagaja na svetu i mnoge druge. Loro park je dom mnogih životinja koje žive među tropskim palmama i egzotičnom vegetacijom. Brojna priznanja za dosledan i marljiv rad u sferi zaštite životinja (izložena su unutar parka) donela su ovoj cenjenoj ustanovi još jednu titulu, titulu Ambasade životinja (prvi takav park u svetu koji je dobio ekološki sertifikat). Zato je ovaj park jedan od najposećenijih zooloških vrtova na svetu, koji na svojoj površini od 13,5 hektara pruža nezaboravno iskustvo, s obzirom da predstavlja pravo kraljevstvo flore i faune, koje se pored gustog tropskog rastinja, krivudavih stenovitih stazica, inkubatora za bebe papagaje, može pohvaliti i najvećim akvarijumima sa delfinima i pingvinima na svetu. Takođe, ovde možete videti: gorile, kapibare, lenjivce, lavove, bengalske tigrove, crvenu pandu, jaguara, flamingose, razne papagaje, kao i pogledati predstave koje izvode kitovi ubice, morski lavovi, delfini i papagaji.

 

Nacionalni park Teide je najposećeniji nacionalni park u Evropi. Vulkan i planina Teide se nalazi u centralnom delu ostrva Tenerife te stoga znatno utiče na samu klimu. Ovaj aktivni vulkan se formirao postepeno. Danas je planina Teide najviši vrh atlantskog regiona, najviši vrh Španije i treći najviši vulkan na Zemlji mereno od morskog dna, odakle dosiže visinu od 7.500 metara. Poslednja erupcija se dogodila 1909 godine. U nacionalnom parku se nalazi 168 vrsta biljaka od kojih je većina endemska za ove vrhove, a na 3.000 metara opstaje samo Teide ljubičica. Do samog vrha se može doći žičarom, što je poseban doživljaj.

 

Tokom boravka na ostrvu Tenerife, bila bi šteta ne posetiti i susedno ostrvo La Gomera. To je treće najmanje ostrvo arhipelaga, dužine oko 20 km od severa ka jugu. Pripada provinciji Santa Kruz de Tenerife i njegov glavni grad je San Sebastian de la Gomera. Ostrvo je ekološko blago, a njegova obala je prošarana malim plažama sa crnim peskom između litica i predstavlja pravi raj za ljubitelje netaknute prirode. Stanovnici ostrva La Gomera imaju drevni način komunikacije pomoću zvižduka, govora zvanog Silbo Gomero, koji se može čuti i do 3 km. Ostrvo La Gomera je poznato po nacionalnom parku Garajonaj, prirodni rezervat pod zaštitom Unesco-a. Takođe je ostrvo poznato i kao luka u koju je pristao Kristofer Kolumbo pre nego što je prešao Atlantik sa svoja tri broda, zaustavivši se da dopuni zalihe hrane i vode za svoju posadu, tako da je kuća “Casa de Colon”u kojoj je odsedao u gradu San Sebastijan tokom svojih boravaka na ostrvu, sada turistička atrakcija. Jedna od atrakcija je i Roque de Agando impresivna i strma formacija vulkanske lave, Laguna Grande koja po predanju predstavlja mesto sastajanja drevnih veštica sa ostrva…