Putovanje u Prag | Gradovi Evrope avionom

 

Prag paket aranžman avionom | Polazak 11.april 2024

 

Prag, prestonica Češke Republike, jedan je od najlepših gradova Evrope. Prag je najveći grad Češke, podignut na obalama reke Vltave, sa dvorcem na stenovitom uzvišenju. Prag, predstavlja veličanstven spoj prirode i arhitekture. Osnovan u IX veku uskoro postaje i glavni grad Bohemije. Današnji oblik dobija u XIV veku i najvažnije atrakcije Praga potiču iz tog perioda. Tokom Drugog svetskog rata znatno je manje stradao od velikog broja drugih evropskih gradova tako da je veliki broj starih zgrada ostao sačuvan do danas.

 

U mnogim istorijskim delima, grad Prag nazivan je gospodarem Češke i majkom svih gradova, dok ga je Karlo IV nazivao “Zlatni grad”. Istorijsko jezgro ovog grada deo je UNESCO svetske baštine od 1992 godine, a veliki deo grada je popločan i predstavlja pravi raj, čak za one koji nisu ljubitelji pešačenja. Ovaj grad mostova, katedrala, kula i kupola važi za jedan od najlepših i najšarmantnijih. Poznat po svojoj srednjevekovnoj arhitekturi, grad Prag, danas je jedan od najposećenijih u centralnoj Evropi uz Beč i Krakov. Prag je podeljen na nekoliko celina: Stari grad, Novi grad, Hradčani i Mala strana.

 

Šta obići dok boravite u ovom Zlatnom gradu : veličanstven Karlov most podignut na reci Vltavi 1357 godine, za vreme vladavine Karla IV, koji je tada bio na vrhuncu moći. Praški dvorac i zamak Višehrad, palata Šterberg iz XVIII veka u kojoj se danas nalazi Nacionalna galerija sa vrednim delima starih majstora, zgrada Karlovog universiteta, Karlov most, Katedrala Sv. Vida, Hram Device Marije Tinske, Vaclavski trg, Kevrejski kvart Jozefov, Zgrada koja pleše (dobila nadimak zbog svog neobičnog izgleda koji podseća na par koji pleše), Lenonov zid, Stara gradska skupština sa astronomskim satom, tajanstvene kaldrmisane ulice i prolaz Starog grada, čuveno češko pivo i još čuvenije knedle pripremljene na neki od stotinu načina samo su neki od simbola “grada stotine tornjeva” (ukupno ima preko pet stotina tornjeva).