Drač Leto 2021 | Albanija Letovanje

 

Drač letovanje 2021 | avio prevoz 

 

Drač (Durrës, Dures) je drugi po veličini grad u Albaniji, najveća luka Albanije na Jadranskom moru i važan ekonomski centar. Nalazi se 33 km zapadno od Tirane, sa kojom je povezan autoputem. Danas Drač broji oko 290.000 stanovnika. Od 1912. do 1920. godine je Drač bio glavni grad Albanije. Osim trgovine, poslednju deceniju je u Draču obeležio i razvoj turizma, zahvaljujući lepim i čistim plažama, saobraćajnom povezanošću sa Tiranom, Barijem i Ankonom, kulturno istorijskom značaju. Smatra se da je Drač jedan od najstarijih gradova na tom području jugoistočne Evrope, osnovan 627 god. pre nove ere od strane grčkih kolonista iz Korinta pod nazivom Epidamnos.

Grad se značajno razvijao u doba Rimljana (oko 229 god. pre nove ere) koji su mu dali naziv Dirakijum (Dyrrhachium – danas naziv antičkog nalazišta) i izgradili put Via Egnatia koji je vodio do Soluna, a kasnije do Konstantinopolja. O burnoj istoriji Drača svedoči i obimna kolekcija renoviranog gradskog arheološkog muzeja, koja pripada praistorijskom, starogrčkom, helenističkom, rimskom i vizantijskom periodu. Podnožje starog grada u kom se nalazi i amfiteatar iz II veka je danas zona u kojoj se razvija moderni Drač, sa širokim bulevarima, šetalištima, stambenim blokovima i brojnim hotelima. Najlepša peščana plaža (Durres Beach) se nalazi nedaleko od samog centra grada i proteže se ka jugu u dužini od preko 10 km. Od manjih, mirnijih plaža van grada, posebno se izdvaja kamenita plaža Badhori, dok su Gjenerali i Golem okružene borovom šumom. Osim čistog mora i opuštanja na sitnom pesku, Drač ćete upamtiti i po odličnoj gastronomskoj ponudi. Posebno su poznati restorani u kojima se služe specijaliteti morske, mediteranske kuhinje.


Tokom boravka u Draču, predlažemo da posetite i Tiranu, do koje se stiže za pola sata vožnje autoputem. Osim zanimljivih fasada u vedrim bojama, kojima je nekadašnji gradonačelnik Edi Rama pokušao gradu da vrati vedrinu, Tirana je poznata po parkovima i botaničkim baštama. Centralno mesto u gradu zauzima Skenderbegov trg, izgrađen u duhu klasicizma, na kom se nalazi i spomenik Skenderbegu, kao i zgrade važnih gradskih i državnih institucija. Od ostalih znamenitosti se ističu Ethembegova džamija, sat kula iz 1822. godine visoka 35 metara, kao i katedrala Svetog Pavla, najveća katolička katedrala u Albaniji, sagrađena 2001.godine. Pogled na grad se pruža sa obližnje planine Daiti, do čijeg se vrha može doći žičarom. 


Kruja, još jedan značajan turistički centar Albanije, je mali gradić koji se nalazi oko 30 km severno od Tirane. Ovaj grad krasi, pre svega, panorama okolnih planina prekrivenih snegom i zelenih dolina u podnožju.  Treba posetiti tvrđavu Kruja koja je bila utvrđenje albanskog heroja Skenderbega, Etnografski muzej sa vrlo vrednom zbirkom predmeta kojis vedoče o istoriji i razvoju čitavog regiona, kao i poznati bazar (bazaar), odnosno splet uskih kaldrmisanih ulica sa mnoštvom malih zanatskih i prodavnica suvenira.


Nedaleko od Kruje, 25 km severoistočno, se nalazi i nacionalni park Shtama, na površini od preko 2000 hektara. Poznat je po izvoru „Kraljica majka”, sa čistom izvorskom, nezagađenom, lekovitom vodom, zbog koje privlači brojne posetioce.