Drač Leto 2022 | Albanija Letovanje

 

Drač letovanje 2022 | avio prevoz 

 

 

Drač (Durrës, Dures) je drugi po veličini grad u Albaniji, najveća luka Albanije na Jadranskom moru i važan ekonomski centar. Nalazi se 33 km zapadno od Tirane, sa kojom je povezan autoputem. Danas Drač (Durres) broji oko 290.000 stanovnika. Od 1912. do 1920. godine je Drač bio glavni grad Albanije. Osim trgovine, poslednju deceniju je u Draču obeležio i razvoj turizma, zahvaljujući lepim i čistim plažama u okolini grada, brojnim hotelima, saobraćajnom povezanošću sa Tiranom, Barijem i Ankonom, kulturno istorijskom značaju, te je upravo zbog toga dobar izbor destinacije za letovanje u Albaniji. Drač je lako dostupan, bilo da putujete avionom ili sopstvenim prevozom.

 

Smatra se da je Drač (Durres) jedan je od najstarijih gradova na tom području jugoistočne Evrope, osnovan 627 god. pre nove ere od strane grčkih kolonista iz Korinta pod nazivom Epidamnos. Grad Drač se značajno razvijao u doba Rimljana (oko 229 god. pre nove ere) koji su mu dali naziv Dirakijum (Dyrrhachium – danas naziv antičkog nalazišta) i izgradili put Via Egnatia koji je vodio do Soluna, a kasnije do Konstantinopolja. O burnoj istoriji Drača svedoči i obimna kolekcija renoviranog gradskog arheološkog muzeja, koja pripada praistorijskom, starogrčkom, helenističkom, rimskom i vizantijskom periodu. Podnožje starog grada u kom se nalazi i amfiteatar iz II veka je danas zona u kojoj se razvija moderni Drač (Durres), sa širokim bulevarima, šetalištima, stambenim blokovima, modernim hotelima i brojnim restoranima i barovima.  

 

Gradske plaže u samom Draču ne preporučujemo. Najlepše peščane plaže i ujedno turistička zona se nalazi nekoliko kilometara južno od Drača, u oblasti Golem, u kojoj se nalaze brojni moderni hoteli, kao što su Albanian Star 4*, Bonita 4*, Hotel Flower & Spa 5*, Grand Blue Fafa 5*, Gloria Palace 5*, Supreme Hotel & Spa 5*, Brilliant Hotel & Spa 5*… Saobraćajno je ova zona odlično povezana sa svim važnim pravcima  i lako dostupna, bilo da na letovanje putujete sopstvenim prevozom ili avionom. Posebno su za preporuku restorani u Golemu u kojima se služe specijaliteti morske, mediteranske kuhinje, koji će sigurno upotpuniti doživljaj tokom letovanja u Albaniji.