Gradovi Evrope | Atina avionom

 

Atina  | Grčka avionom

 

Atina, kolevka demokratije i filozofije, urbana metropola fascinantne arhitekture iz antičkh  vremena,  sačuvane kroz vekove iz čijih hramova šapatom struje mitološke legende i odzvanjaju  povici junaka legendarne Grčke. Brojne, drevne civilizacije ostavile su pečat u vidu velelepnih vizantijskih crkava, osmanlijskih kvartova i raznovrsnosti prepoznatljive grčke kuhinje. Danas, Atina je moderan i dinamičan grad u kom se prepliću istorija i savremeni životni tokovi. Gostoprimstvo je tradicija, a dobra zabava se podrazumeva, bilo da ste u lokalnoj taverni ili u nekom od brojnih restorana, uz čuveno grčko vino i mediteransku kuhinju.

Mesta koja ne bi trebalo da propustite kada otputujete u Atinu:


Zevsov hram na Marsovom polju
U samom srcu Atine je smešten hram posvećen vrhovnom božanstvu Zevsu. Njegova izgradnja je započeta u V. veku p.n.e, a dovršena je za vreme vladavine Rimskog carstva. U III veku su ga razorila varvarska plemena i od tada hram jedino zna za propadanje. Statua Zevsa je uništena u XIX. veku.
Danas se ruševina sastoji od 15 stubova, dok na zemlji leži 16 stubova.

Stadion Panatinaiko
Stadion Panatinaiko je poznat i pod imenom Kalimarmaro. Današnji stadion je izgrađen na ruševinama antičkog stadiona. Na stadionu su se održale prve moderne Olimpijske igre leta 1896. godine. Ovde su se održavale i 2004. godine letnje Olimpijske igre. Stadion je urađen u belom mermeru i ima 45.000 sedišta.

Brdo Likabet
Najviše brdo u Atini je Likabet. Nalazi se na 277 metara nadmorske visine i sa njega se sa svih strana pruža neverovatan pogled na čitavu Atinu, pa čak i na luku Pirej. Do vrha brda možete doći stepeništem, ali i žičarom. Na brdu se nalaze dva restorana, crkva Svetog Đorđa i jedan teatar na otvorenom. Teatar je bio i ostao domaćin značajnim svetskim muzičarima i bendovima. 

Hram boga Hefesta 

Najočuvaniji grčki hram je hram Hefesta u drevnoj agori Atine, boga zanatstva i vatre.
Hram je sagrađen u dorskom stilu, u periodu između 449. i 415. p.n.e. Između VII i XIX veka je hram imao funkciju pravoslavne crkve. Termin agora se prvi put javio kod Homera i predstavlja mesto koje je bilo epicentar dešavanja – političkog, verskog, filozofskog. 

Dionisovo pozorište
Temelji pozorišne umetnosti postavljeni su i usavršeni u Grčkoj. Najstarije sačuvano grčko pozorište je Dionisovo u  podnožju Akropolja. Nekada su se tu održavale igre posvećene bogu vina Dionisu. Amfiteatar je savršeno akustičan. Pozorište datira iz IV veka p.n.e. Ovde su se nekada igrale drame poznatih grčkih tragičara i komediografa.

Plaka
Plaka se nalazi  ispod severoistočne padine Akropolja. Proteže se gotovo do trga Sintagma i predstavlja svojevrsni lavirint krivudavih uskih uličica, sa brojnim prodavnicama i impresivnim ostacima prošlosti. Jedno je od najšarmantnijih kvartova koje ćete sresti bilo gde na svetu.