Herceg Novi Leto 2019 | Crna Gora Letovanje

 

Herceg Novi letovanje 2019 | sopstveni prevoz

 

Herceg Novi je grad koji se nalazi na ulazu u živopisni zaliv Boka Kotorska.

Grad je osnovan u 14. veku, a njegovo prvo ime bilo je Sveti Stefan, dok je svoje današnje ime Herceg Novi dobio u 15. veku kada pod vladavinom Stefana Vukčića - Kosače doživljava i svoj najveći procvat i razvoj.Bogato kulturno-istorijsko nasleđe na području Herceg Novog rezultat je prožimanja različitih naroda i kultura koji su se kroz njegovu dugu istoriju ovde smenjivali i sudarali.

Stari grad Herceg Novi je jedinstvena arhitektonska celina, ispresecana uskim ulicama i stepenicama. Budući da leži na kaskadnom terenu, Herceg Novi ima više stepenica od ulica, pa su vremenom one postale simbol grada i svako ima svoje ime i svoju priču.Turizam u Herceg Novom počinje da se razvija još u XIX veku, da bi krajem XX veka bio proglašen „morskim kupalištem i klimatskim lečilištem“.

Herceg Novi je grad sa najvišom prosečnom temperaturom na Jadranu i više od 220 sunčanih dana u godini, a preko leta grad ima preko 10 sunčanih sati dnevno. Prosečna temperatura vode je između 22 i 26 stepeni i stoga sezona kupanja traje 5 meseci. U gradu i okolini ima oko 70 registrovanih plaža.

Herceg Novi nazivaju i gradom „večnog zelenila“ zbog obilja vegetacije i raznih vrsta biljaka.

Izuzetni klimatski uslovi ali i obilje turističkih sadržaja učinili su Herceg Novi jednom od omiljenih destinacija kako turista iz regiona, tako i iz čitavog sveta.

 

 

Hercegnovska Rivijera | letovanje 2019

 

Hercegnovska Rivijera se pruža u dužini od 15 km i obuhvata veliki broj naselja, odnosno turističkih mesta, od kojih svako ima svoje osobenosti i specifičnosti. Na izuzetno značajnom i atraktivnom geografskom prostoru između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najljepših zaliva svijeta, Boku Kotorsku, smjestio se Herceg Novi. Od 1997. godine Boka Kotorska je i zvanično uvrštena u Asocijaciju 28 najljepših zaliva svijeta.