Korzika | 4 dana avionom | Gradovi Evrope

 

KORZIKA DIREKTAN ČARTER LET | GRADOVI EVROPE | OKTOBAR 2018-e

 

Korzika (Corsica) je mediteransko ostrvo koje pripada Francuskoj, nalazi se zapadno od Italije i severno od italijanskog ostrva Sardinija. Trećinu ostrva čini planinski venac. Nakon pada Republike Đenove, Korzika postaje nezavisna i formira se Korzikanska republika 1755.godine, koja postoji sve do francuskog osvajanja 1769. godine. Korzikansa kultura sadrži elemente francuske i italijanske kulture, a korzikanski jezik je priznat kao regionalni jezik. Ovo mediteransko ostrvo se izdvaja po lepoti arhitekture koja je svedok burne istorije.

Verovatno najslavnija ličnost koja potiče sa ovog ostrva je svakako Napoleon Bonaparta koji je rođen u gradu Ajačio (Ajaccio). Ajačio je grad-luka smešten na zapadnoj strani ostrva, iz grada se pruža fascinantan pogled na peščane plaže kao i planinske vrhove u zaleđu. Predstavlja najveći i glavni grad Korzike. Najpoznatija turistička atrakcija je svakako kuća Napoleona Bonaparte. Kuća je pretvorena u muzej koji je zadržao autentični izgled enterijera tog vremena. U gradu postoji i galerija posvećena Napoleonu, u Muzeju lepih umetnosti. Sam grad Ajačio ima zanimljivo kulturno nasleđe koje datira s kraja XIII veka, kada su ga otkrili Đenovljani. U starom gradu se nalazi velika luka i istorijski deo grada sa šarmantnim uskim ulicama i prolazima. U cenutra grada je De Golov trg na kome se nalazi statua Napoleona na konju koju je osmislio Ežen Viole le Dik 1865.god. Sa vrha trga se pruža fascinantan pogled na preostali deo grada.

 

Sarten (Sartene) je gradić koji se nalazi u dolini reke Rikaneze, sa ponosom nosi naziv “najkorzikanskiji grad” od svih gradova na Korzici. Poznat je kao grad istorije i umetnosti. U grad se ulazi kroz srednjovekovnu kapiju, a sačuvani su i ostaci bedema iz XV veka. Nezaobilazne atrakcije su Crkva Sv.Marije, Gradska kuća i Muzej praistorije. U Sartenu se svake godine održava religiozna litija na Veliki petak pod imenom Katenču, jedna je od najstarijih i najpoznatijih religioznih činova na Korzici. Tokom litije se oponašaju dogođaji iz vremena Hristovog stradanja i upravo ovo je jedan od događaja koji privlači turiste iz čitavog sveta.

 

Bonifačo (Bonifacio), grad-tvrđava, nalazi se na živopisnoj lokaciji na krajnjem jugu ostrva, od Sardinije je udaljen svega 11 km, okružen drevnim zidovima, sagrađen je u IX veku. Zadržao je autentični izgled sa lavirintima srednjovekovnih ulica i brojnim kućama građenim u stilu tog doba. Bonifačo danas ima modernu marinu sa mnoštvom jahti i jedrilica, kao i deo sa luksuznim radnjama i ugostiteljskim objektima.

 

Korte (Corte) je stara korzikanska prestonica, smeštena u središtu ostrva, u podnožju slikovitih planina. Danas je studentski gradić kojeg karakterišu uske kamene ulice i stare kuće. Za sam grad se vezuje Muzej Korzike kao i brojni restorani u kojima se služe tipični korzikanski specijaliteti.

 

Bastija (Bastia) se nalazi na ivici poluostrva Kap Korso. Sagrađen je u XIV veku, sagradili su je Đenovljani i tada zaštitili jakim bedemima. Bastija je bila glavni grad Korzike sve do 1811.godine, dok Napoleon nije svoj rodni grad proglasio prestonicom. Grad se širi oko glavnog trga Svetog Nikole koji se nalazi u senci mediteranskog rastinja i palmi, a na njemu se nalazi statua Napoleona Bonaparte. Katedrala Sv.Jovana Krstitelja dominira trgom na kom se nalazi gradska kuća.

 

Korzika predstavlja savršeno mesto za aktivan odmor i izlete, u isto vreme ostrvo je zagonetno i divlje, puno je prirodnih lepota, tragova istorije, živopisnih pejzaža, fantastične arhitekture, a poseban način života ni jednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim.

 

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

1.dan/18. oktobar            Beograd – Ajačio

Sastanak grupe na šaletu broj 702. na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pre poletanja aviona za Ajačio. Direktan čarter let kompanijom Air Serbia u prepodnevnim časovima. Po sletanju u Ajačio, transfer do hotela sa panoramskim razgledanje grada u pratnji vodiča na srpskom jeziku: Bulevar Napoleona, komercijalna luka, Trgovi Feša i De Gola, pešačka tura i obilazak starog jezgra grada, odlazak do dela grada u kojem se nalazi rodna kuća Napoleona Bonaparte, danas pretvorena u muzej. Po završetku panoramskog razgledanja, transfer do hotela, smeštaj. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje

2.dan/19.oktobar             Ajačio   (fakultativno Sarten I Bonifačo)

Doručak. Polazak na celodnevni fakultativni izlet u Sarten i Bonifačo. Po dolasku u Sarten sledi obilazak gradića poznatog po vinima, starim kućama-tvrđavama, uskim ulicama i prolazima kao i neobičnoj religijskoj litiji Katenču koja se dešava svake godine na Veliki petak. Kratka šetnja do glavnog trga i crkve Sv.Marije. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka gradu Bonifačo, najjužnijeg mesta ostrva Korzika. Nalazi se na poluostrvu od belog krečnjaka, što čitavom naselju daje sjaj koji se ne sreće na drugim mestima. Između poluostrva i kopna Korzike smeštena je skrivena luka, nekada gusarska baza i ratna luka Đenovljanske mornarice, danas moderna marina sa mnoštvom jahti i jedrilica. Pored luke je divno šetalište, kej Kompareti, sa luksuznim prodavnicama i brojnim ugostiteljskim objektima i poslastičarnicama. Do gornjeg, starog, dela grada koji je okružen zidinama, vodi stepenište i turistički vozić  (karta je oko 5€ po osobi, plaća se na licu mesta). Vožnja turističkim vozićem po želji, kratka šetnja starim delom grada, slobodno vreme za ručak i individualne aktivnosti. Predviđeno vreme povratka je oko 17:00 časova, vožnja traje oko 2,5 sata. Slobodno veče, noćenje.

3.dan/20.oktobar             Ajačio (Korte i Bastija)

Doručak. Polazak na celodnevni fakultativni izlet za Korte i Bastiju. Korte, “srce Korzike”, je nekada bio prestonica nezavisne Korzike u kratkom periodu samostalnosti. Poseban pečat gradu je ostavio otac nacije Paskal Paoli, koji je vladao Korzikanskom republikom od 1755-1769.godine. U gradu postoji Muzej Korzike, u nekadašnjoj Đenovljanskoj citadeli sa preko 3000 dela koji dočaravaju život Korzikanaca kroz istoriju i njihove osobenosti. Kratka šetnja glavnom uliicom od trga Paoli do trga Hercoga od Padove. Slobodno vreme. Oko podneva predviđen polazak za Bastiju, staru prestonicu Korzike i drugi po veličini grad na ostrvu. Najživopisnija je stara luka koja odiše italijanskim šarmom sa kućama koje se spuštaju do mora. Kratka šetnja do trga Sv.Nikole kroz ulice starog jezgra koji nosi naziv Tera Vekia (Terra Vecchia), sledi šetnja do crkve Sv. Jovana Krstitelja i stare luke. Slobodno vreme. Povratak u hotel u popodnevnim satima, slobodno veče i noćenje.

4.dan/21.oktobar             Ajačio – Beograd

Doručak. Odjava iz hotela i slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska na transfer. Transfer do aerodroma, let za Beograd u kasnim popodnevnim satima. Kraj usluga.