Olimpska regija Leto 2018 | Grčka Letovanje


Olimpska regija letovanje 2018 | sopstveni prevoz                 OLIMPSKA REGIJA APARTMANI PREUZMI PDF


Olimpska regija – poznata i pod nazivom Pieria, prostire se uz obalu Egeja u dužini od 70 km. Administrativni centar i glavni grad regije je Katerini, udaljen od Soluna 91 km. U zaleđu mora je planina Olimp sa najvišim vrhom Grčke, gde je zastupljena izrazito planinska klima, dok se samo na oko 30 km od planinskog podnožja susreće sa sredozemnom klimom, koja je vrlo prijatna u letovalištima pored mora. Pieria je zbog svog položaja, čiste vode i živopisnih pejzaža, ovaj kraj postaje sve popularniji za turiste, a naročito porodice sa decom.

Olimpska regija je karakteristična i po brojnim arheološkim i istorijskim lokalitetima, od kojih se izdvaja Dion antičko svetilište. Najpoznatija letovališta olimpske regije su: Paralia, Olympic beach, Leptokaria, Nei Pori i Platamon. Pored obilaska planine Olimp, turisti koji letuju ovde ne bi trebalo da zaobiđu manastirsku zajednicu Meteore.


Olimpska regija | Grčka leto 2018

U centralnoj Pierii nalaze se dva letovališta, Paralia i Leptokaria, koje imaju široke peščane plaže i koja svojim brojnim sadržajima, kako tokom dana tako i noću, privlače veliki broj turista. Pored Paralie i Leptokarie, ovde se nalaze u druga popularna mesta kao što su: Nei Pori, Olympic beach, Platamon. Oblast je bogata spomenicima velike istorijske i arheološke vrednosti. Arheološki lokalitet Dion koji se nalazi ispod planinskih vrhova Olimpa, ostacima nekadašnjih svetilišta, grobnica, pozorišta, bazilika i drugih zgrada svedoči o važnosti ovog nekada kultnog mesta. Svojom prirodnom lepotom oduševljava planina Olimp, koja je od 1985. godine proglašena Nacionalnim Parkom.