Izaberite

 

Lisabon | Gradovi Evrope avionom

 

Lisabon avionom | 5 dana 

 

Lisabon, prestonica Portugala, je živopisan grad na sedam brda. Nalazi se na obali Atlantika, na ušću reke Težo. Kao grad koji je kroz čitavu svoju istoriju bio na meti raznih osvajača, Lisabon predstavlja riznicu bogate i raznolike kulture. Od Feničana, preko Rimljana, pa sve do Mavara i zemljotresa koji je u 17. veku naneo ogromnu štetu gradu, Lisabon je često bio primoran da menja svoje lice. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala.

Grad obiluje prelepim građevinama nastalim uglavnom u periodu nakon zemljotresa 1755. godine. Izdvajaju se Lisabonska katedrala Se, koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona, zatim kula Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja, brojni muzeji, palate i restorani koji boravak u najzapadnijoj evropskoj prestonici čine nezaboravnim.  Živopisna Alfama je nastariji kvart Lisabona i jedan od retkih koji nije stradao u razornom zemljotresu. Poseban doživljaj je lutati njenim uskim i strmim ulicama, ili se vratiti u prošlost vozeći se čuvenim žutim tramvajem broj 28, jednim od prepoznatljivih simbola ovog grada.  Svi koji žele da iskuse legendarni noćni život Lisabona moraju posetiti distrikt Bairro Alto, čuvenu „boemsku četvrt“ koja se budi kada padne noć i ožive mnogobrojni barovi i restorani. 

Belem je još jedna četvrt koju svakako treba obići, kako zbog prelepe Belem kule, jedne od najposećenijih znamenitosti grada, tako i zbog najpoznatijeg portugalskog dezerta, Pasteis de Belem, koji se po originalnoj recepturi iz 1837. može pronaći samo u čuvenoj poslastičarnici u ovom delu grada. Četrdesetak kilometara od Lisabona nalazi se Kabo da Roka, najzapadnija tačka Evrope, za koju se nekada verovalo da predstavlja kraj sveta, a uz nestvaran pogled sa litice na beskrajan okean i talase koji se razbijaju o stene, tako i izgleda. U blizini se nalazi i Sintra, gde je jedan od portugalskih kraljeva za svoju ženu sagradio rezidenciju poput zamkova iz bajki. 

Prednost Lisabona u odnosu na ostale evropske metropole jeste činjenica da se u neposrednoj blizini nalaze poznata letovališta Kaškaiš i Eštoril, tako da se kulturna dešavanja i obilasci znamenitosti lako mogu kombinovati sa uživanjem na peščanim plažama Atlantika. 

 

Putovanje u Lisabon predstavlja idealnu destinaciju za odmor, uživanje i istraživanje tokom cele godine.

 

Portugalija je država na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva i najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Graniči se sa Španijom na severu i istoku, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski okean. Osim toga, u sastav Portugalije ulaze dva arhipelaga u Atlantiku, Azori i Madeira. 

Prostorima Portugalije tokom istorije prošli su i zadržali se mnogi narodi i civilizacije - Iberi, Kelti, Feničani, Kartaginjani, Grci, germanska plemena i Mavari, ostavljajući svojim kulturama neizbrisiv trag u ovoj zemlji. Portugalija je bila svetska sila u doba otkrića, jer su njeni moreplovci otkrili pomorski put do Amerike, Afrike, Indije i dalekog Istoka. Kroz istoriju je bila moćna kolonijalna sila, zbog čega je portugalski jezik danas jedan od najrasprostranjenijih u svetu i službeni je jezik u devet zemalja. Iako spada među najmanje države u Evropi, zemlja fada, odlične hrane i još boljeg vina, hiljadu plaža, živopisnih sela i starih gradova, mora se naći na listi želja svakog putnika.

 

 

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

1.dan/09.novembar                                Beograd – Frankfurt – Lisabon

Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pre leta za Frankfurt na liniji LH1411 u 06:50. Dolazak u Frankfurt u 09:00. Nastavak putovanja za Lisabon u 13:55 na liniji LH168, dolazak u Lisabon u 15:55. Nakon sletanja transfer, smeštaj, noćenje.

2.dan/10.novembar                                Lisabon (panoramsko razgledanje grada)

Doručak. Polazak na poludnevno panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča na srpskom jeziku: Pombalov trg, Avenija Slobode, Trg Restauradores, Rosio, Kuća kljunova,Trg Komersio, Belem kula, Manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkrićima… Slobodno posle podne. Preporučujemo odlazak u shopping centar Vasco Da Gama ili obilazak Okeanarijuma koji predstavlja jednu od poznatijih atrakcija grada. Okeanarium je otvoren 1998.godine povodom čuvene svetske izložbe EXPO, prilikom obilaska se može imaćete osećaj da “šetate” obalama Atlanstkog, Tihog, Severnog i Indijskog okeana. U večernjim časovima postoji mogućnost fakultativnog odlaska na veče Fado muzike. Cena izleta je 50€ po osobi, u cenu je uključena večera u restoranu, odlazak i povratak u individualnoj režiji. Noćenje.

03.dan/11.novembar                              Lisabon (fakultativno Sintra, Kaškaiš, Eštoril)

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizoavanja fakultativnog izleta za Sintru, Kaškaiš i Eštoril. Šetnja gradićem koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1995.god, obilazak Kraljevske palate, nastavak za Kaškaiš i Eštoril. Cena izleta je 60€ za minimum 15 prijavljenih. Povratak u hotel, noćenje.

4.dan/12.novembar                                Lisabon (fakultativno Batalha, Nazare i Obidoš)

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnosti organizovanja celodnevnog fakultativnog izleta za Batalju, Nazare i Obidoš. Prilikom obilaska Batalje, gotskog gradića, predviđen je ulazak i obilazak manastira Santa Maria Da Vitoria. Nakon Batalhe odlazak u Nazare, malo ribarsko mesto, gde je predviđena pauza za ručak u individualnoj režiji. Nastavak i obilazak srednjovekovnog grada Obidoš, opasanog zidinama tvrđave očuvane do danas. Cena fakultativnog isleta je 60€ za minimum 15 prijavljenih putnika. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan/13.novembar                                Lisabon – Frankfurt – Beograd

Doručak. Transfer na aerodrom. Let za Frankfurt na liniji LH167 u 12:15, dolazak u Frankfurt u 16:20. Nastavak putovanja za Beograd na liniji LH1410 u 21:40, dolazak u Beograd u 23:25. Kraj usluga.