Izaberite


Egipat letovanje 2018 | 8, 11, 12 dana avionom


Hurgada letovanje 2018 | Egipat leto 2018

 

EGIPAT - Krenite na put u 7000 godina staru civilizaciju, na put u najveći grad Afrike, koji gleda na najstarije spomenike čovečanstva, na put u susret bogovima u zlatnim kovčezima, na put gde su vreme i večnost postali jedno...


Egipat arapska država Severe Afrike, izmedju Sredozemnog i Crvenog mora, Sahare i Arapske pustinje. Glavni grad, Kairo sa više od 20 miliona stanovnika ujedno je i najveći grad u Africi.Egipat je zemlja nastala s početka ljudske civilizacije na obalama i delti reke Nil koji teče iz Sudana prema severu do Sredozemnog mora.

Dugačka, burna i bogata istorija Egipta uticala je na istoriju celog sveta. Period vladavine faraona više dinastija, podeljen je u tri carstva: Staro, Srednje i Novo. U doba Starog carstva kraljevi IV dinastije Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide, jedno od 7 svetskih čuda starog sveta, pred kojima već vekovima stražari misteriozna Sfinga. U vreme Novog carstva, na obalama Nila, nikli su drevni spomenici koji beleže smene civilizacija: hram u Karnaku, Dolina Kraljeva, čuveni Kolosi, hram kraljice Hatshepsut, Ramzesova grobnica, Izidin hram i Abu Simbel.

Egipat je ujedinjenjem Donjeg i Gornjeg Egipta postao jedinstvena država oko 3.000 p.n.e.. Egipat je osvojala Rimska Imperija, Vizantija, Arapsko carstvo i Turski Sultan Selim II. Engleska kolonija je postao u XIX veku. Nezavisna država je od 1953 godine. Deo savremene istorije obeležava mirovni sporazum Egipta i Izraela iz 1979 god. kojim Sinajsko poluostrvo postaje delom Egipatska teritorija.

Danas je jedna od najposećenijih turističkih destinacija sveta u kojoj se trag prošlosti uklapa sa savremenim i modernim. Peščane plaže Crvenog mora („more sa sedam boja“), blaga koralnih grebena, raznolik podvodni svet, čudesna lepota morskih dubina, nepregledna pustinja, kulturno-istorijske znamenitosti i luksuzni hoteli udovoljavaju prohtevima i najzahtevnijih turista. Letnji meseci mogu biti veoma topli, ali suv vazduh i vetrić koji stalno duva, donose osveženje.


Agencija Odeon World Travel u ponudi ima direktan čarter let AIR SERBIA za Hurgadu, a smene su na 10/11 noćenja, odnosno 11/12 dana i direkan redovan let AIR CAIRO a smene su na 6 noćenja/8 dana. Aerodrom se nalazi nekoliko kilometara od centra Hurgade.Hurgada letovanje 2018

Hurgada, najpoznatije letovalište na Crvenom moru, nalazi se 475 km južno od Kaira. Nekada ribarsko selo, Hurgada počinje da se razvija sedamdesetih godina i postaje ubrzo popularna turistička destinacija Crvenog mora. Najveća atrakcija je besprekorno plavo, čisto i toplo Crveno more, bogato raznobojnim koralima i podvodnim životinjskim svetom. Od Nila je deli oko 150 km kamenite pustinje čiji vrhovi prelaze 1700 m. Grad ima oko 250.000 stanovnika a sastoji se iz tri dela: El Dahar (stari centar - arapski deo koji je zadržao orjentalni duh), Sakala (noviji centar) i Memsa (moderan turistički deo sa šetalištem).

Na obali dugoj 45 km, sagrađeno je više od 250 hotela raznih kategorija, a u široj zoni od 70 km nikla su i nova letovališta El Gouna, Makadi Bay, Sahl Hasheesh i Soma bay. Hurgada je glavno turističko odredište Egipta i preplavljeno je turistima tokom cele godine.

Primamljivo, najtoplije more na svetu sa belim peščanim plažama, mali arhipelag nenaseljenih koralnih ostrva sa prekrasnim podvodnim svetom, noćna zabava u svetski poznatim klubovima, restoranima, kafićima i barovima sa trbušnim plesom, kupovina suvenira i začina u orijentalnim bazarima, šetnja po Memši, mogućnost fakultativnih izleta u Luxor, Kairo, na Rajsko ostrvo ili pak u pustinju, prednost su ovog letovališta.Hurgada | Letovališta


EL GUNA (El Gouna), ekskluzivan turistički centar, grad-hotel koga čini nekoliko na kanalima morske vode, povezanih mostovima. Zovu je “egipatska Venecija” a nalazi se 25 km severno od Hurgade. Nekoliko prelepih peščanih plaža dužine 10 km, obližnji golf tereni, kompleksi luksuznih hotelskih lanaca specifične tradicionalne, arapske arhitekture, uređen šoping centar, dve marina, čine El Gounu privlačnom destinacijom mnogobrojnih turista.


DAHAR, najstariji deo Hurgade, administrativni centar u kome se nalazi glavna pošta, autobuska stanica za međugradski saobraćaj, bazar i pijaca, policijska stanica i gradska uprava. U Daharu živi većina lokalnog stanovništva. Od Sakale je udaljen 6 km, od novog turističkog centra Memša 12 km i aerodroma 15 km.


SAKALA, spoj starog tradicionalnog Egipta (brojne radnje, tradicionalne suvenirnice, restorani nacionalne kuhinje) i savremenih turističkih tokova (hoteli različitih kategorija, nova marina, šetalište, restorani, klubovi i barovi uz obalu mora). Sakala se nalazi 6 km južno od El Dahara, 6 km severno od turističkog centra Memša i 7 km od aerodroma.


MEMŠA, Novi turistički centar Hurgade, turistička oblast Hurgade koja se veoma brzo razvila, sa dugačkim popločanim i uređenim šetalištem na kome se nalaze raskošni hoteli, veliki broj prodavnica, marketa, tržnica, restorana i poznatih barova i klubova, Hard Rock Café, Little Buddha, Elements. Na svega 2 km paralelno sa šetalištem se nalazi međunarodni aerodrom Hurgada.


SAFAGA ROAD - Nalazi se između Memše i zaliva Sahl Hasheesh. U centralnom delu ove zone nalazi se dugačko novo šetalište (oko 2,5 km) sa luksuznim hotelskim kompleskima, prodavnicama, marketima i velikim tržnim centrom Senzo Mall.


SAHL HAŠIŠ (SAHL HASHEESH) -Turistička zona, pravi biser Crvenog mora, dobila je naziv po istoimenom zalivu,. Ekskluzivni deo južne Hurgade koga čine raskošni hotelski kompleksi izgrađeni uz samu morsku obalu a povezani šetalištem dužine 8 km uz samo more. Od novog centra Memša je udaljen 18 km, a od starog centra Sakala 26 km.


MAKADI BAY - Makady Bay se nalazi u istoimenom zalivu Makadi, na peščanoj plaži dužine 4 km. Pažnju turista privlače raskošni hotelski kompleksi i peščana obala bogata koralima i raznovrsnovrnim podvodnim svetom. Makadi Bay je udaljen od Memše oko 30 km.


SOMA BAY - Soma Bay je turistička zona na krajnjem jugu letovališta Hurgada, u istoimenom zalivu, nadomak grada Safaga, udaljen od Memše oko 45 km. Soma Bay je poznat po luksuznim hotelskim kompleksima i dugačkoj peščanoj plaži (oko 5 km peščane duž zaliva). Koralne grebeni u moru idealni su za goste koji vole ronjenje i kao takav predstavlja zaštićenu zonu regije Crvenog mora. Idealan je za miran odmor u luksuznim hotelima građenim u pustinji uz obalu Crvenog mora.Hurgada izleti


Super safari (džipom) Celodnevni izlet u pustinju i obilazak beduinskog sela. Polazak iz hotel u podnevnim satima.

Vožnja džipovima (40 min.) do beduinskog sela. Pauza na mestu za pogled na "fatamorganu". Dolazak u beduinsko selo, užina, kratko upoznavanje sa životom i običajima beduinskih plemena. Obilazak sela,beduinske kuće, beduinske apoteke i pekare,jahanje kamila i poseta terarijuma. Vožnja kvadova (45 min.), spider automobila (10 min), zalazak sunca, večera i program (trbušna plesačica, fakir i derviš).


Paradise Island - rajsko ostrvo (jahtom) Polazak iz hotela, prevoz do marine autobusom. Dodela opreme - maske i peraja, ukrcavanje na brod. Vožnja brodićem sat vremena do prvog koralnog grebena - snorkling (površinsko ronjenje) 40 minuta. Još jedno zaustavljanje i snorkling kod koralnog grebena od 40 minuta. Odlazak na ostrvo, slobodno vreme (3 sata) na Paradise plaži belog peska i ručak na ostrvu. Polazak sa ostrva oko 15h, povratak u hotel u 16:30.


Kairo (autobusom) – Putovanje autobusom oko 6 sati. Dolazak u Kairo.Poseta i obilazak Nacionalnog Muzeja (razgledanje eksponata iz vremena stare Egipatske civilizacije, blaga iz Tutankamonove grobnice). Panoramsko razgledanje Kaira na putu ka piramidama u Gizi. Obilazak kompleksa Gize (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, dolinski hram kralja Kefrena i Sfinga). Ručak. Poseta tradicionalnoj parfimeriji sa prezentacijom načina pravljenja parfema i korišćenja ulja. Povratak u Hurgadu u kasnim večernjim satima.


Luksor - Teba sa stotinu vrata - prestonica drevnog faraonskog Egipta u periodu Novog Kraljevstva

Polazak iz Hurgade u ranim jutarnjim satima. Vožnja klimatizovanim autobusima do Luksora. Dolazak na zapadnu obalu - poseta Memnonovim kolosima, obilazak Doline Kraljeva - sa ulaskom u tri kraljevske grobnice. (Poseta Tutankamonove grobnica nije uključena). Poseta hramu Kraljice Hatshepsut (prva žena vladar drevne egipatske države. Predah u maloj manufakturi alabastera uz prezentaciju obrade raznog kamenja i izrade suvenira. Ručak u restoranu na obali

Nila, vožnja motornim čamcem. Obilazak najvećeg hrama Karnak, poznatog pod imenom "Ansambl hramova", ostavština većine faraona iz Novog Kraljevstva koji su ovaj hram sagradili u čast vrhovnog Boga - Amona Ra (Bog Sunca). Povratak u Hurgadu u kasnim večernjim satima.


Super safari (džipom) Celodnevni izlet u pustinju i obilazak beduinskog sela. Polazak iz hotel u podnevnim satima.

Vožnja džipovima (40 min.) do beduinskog sela. Pauza na mestu za pogled na "fatamorganu". Dolazak u beduinsko selo, užina, kratko upoznavanje sa životom i običajima beduinskih plemena. Obilazak sela,beduinske kuće, beduinske apoteke i pekare,jahanje kamila i poseta terarijuma. Vožnja kvadova (45 min.), spider automobila (10 min), zalazak sunca, večera i program (trbušna plesačica, fakir i derviš).


Paradise Island - rajsko ostrvo (jahtom) Polazak iz hotela, prevoz do marine autobusom. Dodela opreme - maske i peraja, ukrcavanje na brod. Vožnja brodićem sat vremena do prvog koralnog grebena - snorkling (površinsko ronjenje) 40 minuta. Još jedno zaustavljanje i snorkling kod koralnog grebena od 40 minuta. Odlazak na ostrvo, slobodno vreme (3 sata) na Paradise plaži belog peska i ručak na ostrvu. Polazak sa ostrva oko 15h, povratak u hotel u 16:30.NAJPOVOLJNIJE LETOVANJE I SMEŠTAJ U HURGADI

Agencija Odeon World Travel je za letnju sezonu 2018 pripremila široku ponudi hotela različitih kategorija.