Izaberite

 

Malta Letovanje 2018 | 8 dana avionom 


Malta sve zanimljivija destinacija za letovanje avionom, mnogi je nazivaju velikim muzejom pod otvorenim nebom.

Malta poseduje veličanstvene različitosti u svom malom arhipelagu: sunčanje i kupanje na stenovitim ili peščanim obalama, ronjenje u skrivenim lagunama kristalno čistih voda Mediterana, odmor u savremeno uređenim hotelima i apartmanima, obilazak istorijskih znamenitosti i turističkih atrakcija, posetu restoranima poznatim po malteškim specijalitetima ili uživanje u  čarima noćnog života. Ljubitelje ronjenja iz celog sveta privlače morske dubine, raznolik podvodni svet i koralni grebeni.


Malta leto 2018


Malta je mala, gusto naseljena ostrvska zemlja u središtu Mediterana, južno od Sicilije (93 km), istočno od Tunisa i severno od Libije. Sastoji se od pet ostrva od kojih je najveće Malta, zatim Gozo, Comino, Cominotto i Filfla. Površina celog Malteškog arhipelaga na kome živi oko 400.000 stanovnika je 316 km², dužina morske obale je 137 km. Letovališta na Malti godišnje poseti više od milion turista. Klima na Malti je sredozemna i odlikuje se veoma blagim zimama, prosečna godišnja temperatura je 19˚C. Zbog letnjih suša najveći deo ostrva je bez vegetacije, tako da po brežuljkastim terenima dominira žbunasto rastinje.

Ostrvo Malta bilo je strateški centar na kome su kroz istoriju traga ostavili Feničani, Rimljani, Vizantijci, Arapi, Normani, Kastiljci, Francuzi i Britanci… Više od dva veka na ostrvu su boravili Malteški vitezovi reda Sv. Jovana Krstitelja. Malta je kao dugogodišnja britanska kolonija, konačno stekla nezavisnost 1974. godine.

Zbog intenzivnog razvoja turizma na Malti je porušeno mnogo autentično građenih starih kuća.

Prestonica Valeta, grad tvrđava u kojoj se krije krstaška istorija, palate i crkve, osnovao je u 16-om veku, Žan De La Valletta. Udaljena je od Luqe, jedinog aerodroma na ostrvu 6 km.


Malta | letovališta

Glavna letovališta su: Sliema, St. Džulijans, Kavra, Buđiba i Meliha.  

Slima - turistički gradić na severoistočnoj obali Malte, sa pogledom na Valetu i otvoreno more, u kome odseda najviše turista, poznat je po dugoj promenadi uz more, po brojnim hotelima, restoranima, pabovima i prodavnicama. Lokalni autobuski saobraćaj je odlično organizovan po celom ostrvu a saobraća i glavnom ulicom povezujući na brz i jeftin način Slimu, St.Džulians i Valetu.

St.Džulians - gradska četvrt u produžetku Slime, obuhvata zalive Balluta i Spinola, novu marinu Portomaso, Pačevil (popularan centar noćnog života sa noćnim klubovima, pabovima i restoranima), Dragonara kazino, brojne luksuzne hotele, šoping centar Bay Street i gradsku peščanu plažu St.Džulijans Bej.

Kavra sa susednom Buđibom nalazi se na severoistoku ostrva, u zalivu St.Paul, na sat vremena vožnje lokalnim autobusom od Valete (18 km). Živopisno turističko mesto na obali, sa tavernama, pabovima, prodavnicama i šetalištem uz more koje Kavru spaja sa nekadašnjim ribarskim selom St.Paul. Turisti uživaju u vodenim sportovima, kupaju se i sunčaju na stenovito-peščanoj obali ili odlaze lokalnim autobusom (20-ak minuta vožnje), do popularne peščane plaže Meliha. Kavra je poznata po kuli Sveti Jovan koja je pretvorena u restoran.


MALTA AVIONOM

Agencija Odeon World Travel, za ostrvo Malta, u ponudi ima direktan redovan let AIR SERBIA, a smene su na 7 noćenja, odnosno 8 dana. Za letnju sezonu 2018  agencija je pripremila široku ponudu hotela i apartmana različitih kategorija za smeštaj svojih gostiju.


Malta izleti

Malteška tura – Celodnevni izlet sa uključenim ručkom, prevozom autobusom, obuhvata obilazak tri grada: Valeta, Mdina i Mosta.

Valeti se obilaze Katedrala Jovana Krstitelja i kapela sa slikama Karavađa (njegovo najveće platno „Odsecanje glave Sv. Jovana Krstitelja”), Palata Velikog Majstora (sagrađena 1571 god.) i vrtovi Baracca sa pogledom na luku i Tri Grada (mesto gde su boravili Malteški vitezovi pre zidanja nove prestonice).

Odlazak do prve prestonice Mdine i pešačka tura kroz „Grad Tišine”.

Poseta gradu Mosta gde se nalazi najveća crkva na Malti, sa kupolom, trećom po veličini u svetu (Rotunda-Mosta Dome).


Comino - Plava Laguna – Celodnevni izlet. Krstarenje uz obalu Slime, St.Džuliansa, St.Paul zaliva i Melihe, do ostrva Comino (najmanje naseljenog ostrva u Malteškom arhipelagu). Slobodno vreme za kupanje i boravak na plaži u Plavoj Laguni (moguć najam ležaljki i suncobrana). Postoji mogućnost odlaska gliserom do misterioznih pećina u okolini ili šetnje do utvrđenja Fort St.Mary.


Ostrvo Gozo – Celodnevni izlet sa uključenim ručkom obuhvata vožnju autobusom do mesta Cirkewa na severu ostrva, prelazak feribotom do mesta Mgarr na Gozu (prva Feničanska luka), vožnju do glavnog grada Victoria i razgledanje citadele Gran Kastelo iz XV veka, obilazak dva hrama Ġgantija (najstariji megalitski hramovi iz neolitskog perioda, jedni od najstarijih ljudskih građevina na svetu), vožnju do najzapadnije tačke na arhipelagu, Azzure Window (Plavi Prozor) i ribarskog sela Xlendi.


Krstarenje oko Malte –  Celodnevni izlet. Plovidba uz Valetu, ulaz u Veliku luku, Marsascalu, St.Tomas Bay, Marsaxlokk, Plavu pećinu, Dingli Cliffs, ostrvo Fifla i Popajevo selo. Pauza za plivanje na Cominu, u Plavoj Laguni. U povratku plovidba obalom uz mesta Meliha, St. Paul's Bay i St.Džulians.


Sicilija (Pozzalo-Taormina-Etna) –  Celodnevni izlet, obuhvata vožnju autobusom do luke, plovidbu feribotom do mesta Pozzalo u Italiji, vožnju autobusom do Taormine (individualno razgledanje), odlazak do Etne (slobodno vreme - mogućnost fakultativnog odlaska žičarom do kratera vulkana). Povratak autobusom u Pozzalo i feribotom na Maltu.