Izaberite

 

Krit Leto 2019 | Grčka avionom Letovanje

 

Krit letovanje 2019 | 11 dana, direktnim čarter letom

 

Krit je ostrvo u Sredozemnom moru na krajnjem jugu Grčke. Obuhvata površinu od oko 8300 km² i kao takvo je najveće ostvo Grčke i peto po veličini u Mediteranu. Dužina obale je 1.040 km, dok se ostrvo pruža u pravcu istok-zapad u dužini od 264 km, a u širini sever-jug 55 km. Krit obiluje neverovatnim kontrastima. Reljef je pretežno planinski, a najviši vrh je na 2.456 m n/v. Lanac visokih planina svojom prirodnom podelom formira 4 ostrvske provincije: Hania, Rethymno, Heraklion i Lasiti – Agios Niolaos. Na Kritu je zastupljena sredozemna klima, koja je nešto oštrija na planinama. Danas na Kritu živi preko 600.000 stanovnika, ali se tokom sezone taj broj drastično uveća zbog velikog broja stranih turista. Ubrzanim tempom razvoja Krit je postao luksuzno letovalište, koje obezbeđuje odličan smeštaj u vrhunskim hotelima, dizajniranim tako da se uklapaju u živopisni krajolik koji ih okružuje. I pored sveg napretka koji je dostigao poslednjih godina, Krit je ipak ostao robusno ostrvo neiskvarene lepote.

 

Istorija Krita

Ostaci iz svakog perioda istorije Krita rasuti su po celom ostrvu i datiraju od vremena rane kritske i minojske kulture, koja je uništena još oko 1400. godine pre nove ere. Može se reći da su kasniji periodi, klasični i rimski, u poređenju sa tom drevnom civilizacijom i visokim nivoom koji je dostigla, predstavljali period nazadovanja Krita.

Heraklion je glavni grad ostrva Krit, koji predstavlja ulaznu kapiju posetiocima koji sižu bilo brodom ili avionom. Nekada je bio važna mletačka luka i još uvek postoje veoma dobro očuvane zidine koje su opasavale grad u XVI veku. Ostala interesantan mesta su Morosinijeva fontana, crkva Sv. Marka, mletačko utvrđenje, Loggia, crkva Sv. Minas i bazar. Arheološki muzej poseduje najbogatiju zbirku eksponata, sa predmetima koji datiraju iz svih epoha minojske civilizacije.

Chersonissos (Hersonisos) je turističko mesto namenjeno turistima koji vole provod i danju i noću. Udaljen je 26 km od glavnog grada Krita, a poznat je po velikom broju restorana, taverni, barova, suvenirnica i butika. U ovom mestu ima veći broj manjih stenovito-šljunkovitih uvala sa ponekom skrivenom pećinom.

Agios Nikolaos je jedno od najlepših i najromantičnijih mesta na Kritu. Nalaz i se u Mirabelo zalivu i poznat je po svojim prelepim uvalama. Galvno obeleže ovog gradića je malo jezero koje se nalazi u samom centru grada, u kom se po mitologiji kupala boginja Atina, koje je danas okruženo mnogobrojnim restoranima i kafićima. Gradskim prevozom povezan je sa Heraklionom koji je udaljen oko 65 km, a od Irapetre 26 km. Pravi je izbor za ljubitelje mediteranskih gradića.

Rethymno (Retimno)  je očaravajući manji grad koji se nalazi 78 km zapadno od Herakliona. Venecijanski karakter još uvek preovlađuje u mnogim delovima grada, a najviše ga karakterišu uzane uličice, stare gospodske kuće i utvrđenje koje je kod lokalnog stanovništva poznato kao Fortetza. Veliko zadovoljstvo predstavlja šetnja uskim belim ulicama Rethymn-a, posmatrajući raznolikost arhitektonskih stilova, koje se završavaju izlaskom na more, na jednu od luka ili veliku zlatnu peščanu uvalu.

Hania (Hanja) je stari grad pored mora, kojim dominira venecijansko utvrđenje „Kasteli”. Nalazi se na zapadnom delu Krita i u njemu živi oko 30.000 stanovnika. Sagrađena je na ruševinama stare Kitonije, preživela je mnoge osvajače koji su ostavili svoj trag na zgradama, utvrđenima, manastirima i crkvama. Novi deo grada je prijatan i živahan, sa modernim kućama okruženim vrtovima. Okolina grada obiluje mnoštvom plantaži pomorandži, čiji se miris kada procvetaju štiri nad celim gradom. Turistička mesta koja gravitiraju ovom gradu su Agia Marina i Platanias, odlikuju se prelepim pešćanim plažama duž kojih su izgrađeni hotelski kompleksi. Udaljena je 142 km od Herakliona, a ima sopstveni aerodrom.

 

Krit plaže

Ako uzmeno u obzir površinu ostrva Krit i ukupan broj plaža, nemoguće je pomenuti ih sve, kao što je praktično nemoguće  obići sve plaže tokom jednog boravka na Kritu. To je i razlog zašto se većina turista vraća na Krit više puta. Među najposećenijim i najatraktivnijim plažama na Kritu su laguna Balos, Elafonissi plaža sa roze peskom, Matala i mistična plaža palmi Vai.

 

Izleti Krit

Knosos – Najveća atrakcija na ostrvu Krit bez svake sumnje je Knosos, udaljen samo 5 km od Herakliona, sa najreprezentativnijom palatom Minojske civilizacije, koja datira iz XIX veka p.n.e. Tu ćete imati priliku da vidite legendarni lavirint u kome je živelo mitsko biće Minotaur (polučovek-polubik). Obilazak Knososa i Arheološkog muzeja (u kome se nalze najvažniji arheološki pronalasci i freske iz četiri najveće minojske civilizacije: Knosos, Festos, Zakros, Malia) ostavlja nezaboravan utisak.

Santorini – Polazak je iz glavne luke u Retimnu. Putovanje koje nudi raznlikost boja: crne i crvene plaže, bele kuće, indigo plavo more, zelena polja, ohlađena lava.. Ostrvo Santorini je vulkanskog porekla, a rad vulkana je pre 3500 god. prouzrokovao da tri četvrtine ostrva potonu u more. Klima, litice i čudna magija koja vas obuzima dok šetate uskim uličicama Fire ili Ie, zalazak sunca kao i pogled koji se pruža sa ovog ostrva će vam ostati zauvek u sećanju.

Manastir Arkadi – Manastir Arkadi je simbol borbe Krićana za osobođenje od turske okupacije i vrlo značajan spomenik za celu Evropu. Arheološki grad Elefterna je smešten na ogromnim stenama i okružen veoma starom maslinovom šumom. Selo Margaritas je poznato po kvalitetu i načinu izrade grnčarije koji je bio korišćen još za vreme Minojske civilizacije. U selu možete posetiti i nekoliko crkava iz Vizantijskog perioda sa prelepim ikonama kao i pećinu Sfenodi, koja je poznata po lepoti stalaktita i stalgmita.

Gramvusa ostrvo – Jedinstveno mesto gde se spajaju tri mora: Egejsko, Jonsko i Libijsko, biser severozapadnog Krita je ostrvo Gramvusa. Tu ćete imati priliku da obiđete ostatke zidova venecijanske tvrđave iz XVI veka, uživate u spektakularnom panoramskom pogledu i uživate u kupanju. Autobusom se dolazi do pristaništa grada Kisamos, odakle se brodom nastavlja dalje. Nakon obilaska ostva Gramvusa, sledi obilazak brodom i kupanje u čuvenom zalivu Balos – deo lagune koja se otvara ka moru. Ovaj zaliv je prepoznatljiv po neverovatnoj tirkiznoj boji mora i roze bojom peska na plaži. Voda dubine samo pola metra idealna je za decu i brčkanje u plićaku.

Elafonisi – Na jugozapadu ostrva nalazi se prelepa plaža Elafonisi koja gleda na otvoreno more. Prepoznatljiva je po kristalo čistoj, mirnoj, tirkiznoj vodi kao i po karakterističnom pesku koji je ovde ili koralno beo ili roze boje. Na putu do plaže prolazi se kroz Topolia klisuru kao i kroz mnoga tipična kritska mesta. Plaža Elafonisi i njena okolina su pod zaštitom projekta Natura 2000 koji je sproveden u cilju zaštite i očuvanja prirodne okoline. Zabranjeno je iznositi roze pesak sa plaže ako i brati razne vrste biljaka koje rastu na ovom području.

Spinaloga – Spinalonga ili Kalidon kako ga Grci danas zovu, nalazi se na severoistočnoj strani Krita, preko puta mondenskog letovališta Elunda. Nekada je bilo pluostrvo od koga su Mlečani napravili ostrvo. Danas je nenaseljeno ostrvo, poznato po poslednjoj koloniji leproznih u Evropi u periodu od 1903. Do 1953. god.  Obilazak ovog ostrva, šetnja po venecijanskim zidinama iz XVI veka i neobična istorija ostrva sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

 

Krit izdvojeni hoteli iz ponude

Santa Marina 3* – Agios Nikolaos  Liberty 3* - Retimno Anita  Beach 3* - Retimno

Olympic Palladium 3* - Retimno  Olympia hotel 3* - Retimno  Stefanie studio – Agia Marina