Evia Leto 2018 | Grčka Letovanje


Evia letovanje 2018 | sopstveni prevoz                                  EVIA APARTMANI PREUZMI PDF                                                   


Evia ili Eubeja je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, a treće u Mediteranu. Ostrvo Evia se nalazi duž atičke obale, obrazujući prirodni nastavak kontinentalnog dela Grčke. Ostrvo Evia dugo je 180 km, a širina mu varira od 7 do 50 km. Ukupna površina zajedno sa pripadajućim ostrvima je 3.908 km2. Najvećim delom je brdovita, dok su njene malobrojne ravnice veoma plodne, a celo ostrvo je prekriveno šumama i maslinjacima.

Glavni grad ostvra Evia je Halkida koji se nalazi na mestu gde se ostrvo spaja mostom sa kopnenim delom. Bio je važan i mićan grad u staro doba, a danas je šarmantan sa mnogim arhajskim i srednjevekovnim znamenitostima. Ova oblast doživela je snažan turistički razvoj poslednjih decenija. Bogata flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, suga sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviu jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima.

Eretria - je živopisni manji grad, udaljen 23 km od Halkide. Tako da se najlakše stiže kopnenim putem preko mosta. Ima interesantne drevne ostatke, kao što su amfiteatar, zbirka vrednih eretrijskih vaza koje se čuvaju u muzeju i drugo.