SICILIJANSKA TURA OKTOBAR 2022
OPIS

 

AERODROMSKE TAKSE SU UKLJUČENE U CENU!

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike. Geografski pripada Italiji, ali je u kulturološkom smislu zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Sicilija je poznata i po najvažnijim turističkim lokalitetima u Italiji, koji su danas pod zaštitom UNESCO-a – Vila del Kasale, Sirakuza, Ćefalu, Palermo, Monreale, Katanija, Etna... Ona je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, arapskim i španskim nasleđem, pa se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog sicilijanskog baroka. Burna istorija, veličanstveni predeli, mirisi Sredozemlja i veliki broj sunčanih dana, čine savršenu kombinaciju vrednu posete, a kada se tome doda i jedinstven ukus vina, domaće paste i čuvenih poslastica, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite na Siciliju.

 Hotel San Paolo Palace 4* - Palermo

http://www.sanpaolopalace.it/home.html

Lokacija: Hotel San Paolo Palace se nalazi u neposrednoj blizini mora, centra grada i najvažnijih turističkih atrakcija u gradu Palermo. Hotel je udaljen 38 km od aerodroma u Palermu.

Smeštaj: Hotel San Paolo Palace ima 260 soba. Sve sobe imaju: kupatilo, fen, telefon, TV, klima uređaj, wi fi internet, sef, mini bar.

Hotelski sadržaj: Gostima hotela San Paolo Palace na raspolaganju je recepcija, lift, 2 restorana od kojih se jedan nalazi na 14 spratu sa panoramskim pogledom na grad i more, bar, bazen na 14 spratu, wi fi internet,  internet kutak, prostorija za prtljag, teretana.

 

Hotel Nettuno 4* - Katanija

https://www.hotel-nettuno.it/

Lokacija: Hotel Nettuno se nalazi na samoj promenadi pored mora. Udaljen je 1.5 km od kongresnog centra, železničke i autobuske stanice. Hotel Nettuno se nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada i udaljen je oko 9 km od aerodroma.

Sobe: Hotel Nettuno ima 101 sobu. Sve sobe imaju: kupatilo, fen, telefon, TV, klima uređaj, wi fi internet, mini bar, sef.

Hotelski sadržaj: Gostima hotela Nettuno na raspolaganju je recepcija, lift, restoran, bar, wi fi internet, bazen, terasa za sunčanje, parking.

Odeon World Travel zadržava pravo zamene hotela sličnim hotelima iste kategorije!

PROGRAM

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike. Geografski pripada Italiji, ali je u kulturološkom smislu zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Sicilija je poznata i po najvažnijim turističkim lokalitetima u Italiji, koji su danas pod zaštitom UNESCO-a – Vila del Kasale, Palermo, Monreale, Katanija, Etna, Kaltađirone, Sirakuza, Noto... Ona je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, arapskim i španskim nasleđem, pa se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog sicilijanskog baroka. Burna istorija, veličanstveni predeli, mirisi Sredozemlja i veliki broj sunčanih dana, čine savršenu kombinaciju vrednu posete, a kada se tome doda i jedinstven ukus vina, domaće paste i čuvenih poslastica, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite na Siciliju.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan   (21.oktobar)                        Beograd – Cirih – Palermo

Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla” dva i po sata pre poletanja. Poletanje za Cirih letom avio kompanije Swiss u 09.20h (let LX1413). Dolazak u Cirih u 11.15h. Nastavak putovanja za Palermo u 12.00h (let LX1742). Dolazak u Palermo u 13.50h. Transfer do hotela u gradu Palermo. Smeštaj. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.

2.dan   (22.oktobar)                        Palermo – Monreale – Palermo 

Doručak. Polazak za Monreale, biskupski gradić, radi obilaska čuvene katedrale Duomo, koju je podigao Vilijem II u XII veku. Ova najveća crkva na Siciliji, počiva na 18 antičkih stubova i važi za najlepšu normansku baziliku. Najveća atrakcija su jedinstveni pozlaćeni mozaici na površini od 6500 kvadratnih metara koji prikazuju biblijske prizore, zatim mermerni podovi, bronzani portali i sakofazi Vilijema I i II. Slobodno vreme za šetnju do polaska za Palermo, glavni grad Sicilije. Palermo je peti po veličini i jedan od najstarijih gradova Italije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi burne istorije još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas. Grad sicilijanskih kraljeva, koji je u Punskim ratovima bio uporište kartaginske flote, a kasnije je doživeo procvat pod Arapima i Normanima. Iz svih tih epoha sačuvane su izuzetne građevine. Tako, u samom gradu vizantijske crkve stoje pored džamija, barokne i katalonske palate pored arapskih i klasicističkih kasarni. Obilazak obuhvata ulice Vitorio Emanuele, palata Normana, katedrala iz XII veka, trg Kvatro Kanti, crkva La Martorana, Trg Srama, pozorište Masimo… Slobodno vreme i šetnja do povratka u hotel. Noćenje.

3.dan   (23.oktobar)                        Palermo – Vila Romana Del Kasale – Kaltađirone – Katanija

Doručak. Odjavljivanje iz hotela u gradu Palermo. Odlazak do Vile Romana Del Kasale koja se nalazi pored mesta Pjaca Armerina. Ova velika građevina iz IV veka nove ere je ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 kvadratnih metara, neprocenjive vrednosti (pod zaštitom UNESCO-a). Izuzetno bogatstvo elemenata i dekoracije navode na pretpostavku da je bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Za stilski rad mozaika može se naći analogija i povezanost sa radionicama sa severa Afrike. Nastavak putovanja za Kaltađirone, grad pod zaštitom UNESCO-a i grad čuvene keramike, smešten duboko u unutrašnjost ostrva. Mavari su ga nazivali “Brežuljak vaza”. Glavna atrakcija grada su monumentalne stepenice Santa Maria del Monte koje povezuju Donji i Gornji grad, izgrađene u fazama između XII i XV veka. Posle slobodnog vremena za razgledanje i uobičajnu kupovinu suvenira ili upotrebnih predmeta od keramike, nastavak putovanja do grada Katanija na zapadnoj obali ostrva i smeštaj u hotel. Grad Katanija predstavlja privredni centar i najveću luku na Siciliji. Zbog blizine aktivnog vulkana Etna (svega 30 km pravolinijski), tokom 3 veka svoje istorije, mnogo puta je bio razaran erupcijama lave i pratećim zemljotresima. Poslednji put to je bilo krajem XVII veka, kada je ponovo izgrađen od vulkanskih stena u stilu kasnog baroka, prema strogim urbanističkim pravilima. Među mnogim raskošnim palatama i crkvama vezanim za taj period, posebno se ističe katedrala Svete Agate koja se nalazi u centru starog grada na Pjaci Del Duomo.  Noćenje.

4.dan     (24.oktobar)                       Katanija – Noto – Sirakuza – Katanija

Doručak. Odlazak do grada Noto, poznatog po najlepšim zgradama u baroknom sicilijanskom stilu koje datiraju iz XVIII veka. Grad Noto je poznat po tome što se svakog maja u ovom gradu održava jedinstveni festival cveća-Infiorata. Umetnici koriste raznobojne latice specijalne vrste cveća, slažući slike nalik na mozaik, svake godine različite, uglavnom verske tematike. Nastavak putovanja ka gradu Sirakuza, koji su Grci osnovali još u VIII veku pre nove ere. Grad bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat kao Arhimedov grad. Obilazak arheološkog parka, veliki kamenolom i Dionizijevo uho, najveće grčko pozorište na Siciliji, veliki žrtvenik i amfiteatar. Sledi obilazak starog dela grada Ortiđija, katedrala svete Lucije, Artemidina fontana. Povratak u Kataniju. Noćenje.

5.dan     (25.oktobar)                       Katanija – Etna – Taormina – Katanija   

Doručak. Vožnja do Etne, simbola Sicilije, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, koji doseže visinu od 3400 metara. Putovanje vodi crnim putevima, kojima je nekada prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 metara nadmorske visine. Nakon obilaska, polazak ka Taormini, koja se nalazi na brdu Monte Tauro. Ovaj grad je još poznat kao Biser Mediterana zbog svog geografskog položaja i šarma. Obilazak gornjeg dela grada, u koji se može ući kroz vrata Porta Mesina ili Porta Katanija. Impresivne crkve, manastiri, palate, kao i čuveno grčko-rimsko pozorište iz III veka pre nove ere, koje je jedno od najbolje očuvanih teatara antičkog doba (ulazak nije uključen u cenu i može biti fakultativan). Šetnja glavnom ulicom Korso Umberto i obilazak gradskog parka. Slobodno vreme do povratka u Kataniju. Noćenje.

6.dan     (26.oktobar)                       Katanija – Minhen – Beograd   

Doručak. Nakon doručka transfer za aerodrom. Poletanje iz Katanije za Minhen avio kompanijom Lufthansa u 11.55h (let LH1907). Dolazak u Minhen u 14.05h. Nastavak putovanja za Beograd u 15.05h (let LH1736). Dolazak u Beograd u 16.35h. Kraj programa. 

OPIS HOTELA:

Hotel San Paolo Palace 4* - Palermo

http://www.sanpaolopalace.it/home.html

Lokacija: Hotel San Paolo Palace se nalazi u neposrednoj blizini mora, centra grada i najvažnijih turističkih atrakcija u gradu Palermo. Hotel je udaljen 38 km od aerodroma u Palermu.

Smeštaj: Hotel San Paolo Palace ima 260 soba. Sve sobe imaju: kupatilo, fen, telefon, TV, klima uređaj, wi fi internet, sef, mini bar.

Hotelski sadržaj: Gostima hotela San Paolo Palace na raspolaganju je recepcija, lift, 2 restorana od kojih se jedan nalazi na 14 spratu sa panoramskim pogledom na grad i more, bar, bazen na 14 spratu, wi fi internet,  internet kutak, prostorija za prtljag, teretana.

 

Hotel Nettuno 4* - Katanija

https://www.hotel-nettuno.it/

Lokacija: Hotel Nettuno se nalazi na samoj promenadi pored mora. Udaljen je 1.5 km od kongresnog centra, železničke i autobuske stanice. Hotel Nettuno se nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada i udaljen je oko 9 km od aerodroma.

Sobe: Hotel Nettuno ima 101 sobu. Sve sobe imaju: kupatilo, fen, telefon, TV, klima uređaj, wi fi internet, mini bar, sef.

Hotelski sadržaj: Gostima hotela Nettuno na raspolaganju je recepcija, lift, restoran, bar, wi fi internet, bazen, terasa za sunčanje, parking.

Odeon World Travel zadržava pravo zamene hotela sličnim hotelima iste kategorije!

 

NAPOMENA:

Deca od 0-2 god. plaćaju 40 eur u pratnji dve punoplatežne osobe. Nemaju sedište u avionu, kao ni ležaj u hotelu.

 

U CENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO:

·         Avio prevoz na relaciji Beograd-Cirih-Palermo kompanijom Swiss i Katanija-Minhen-Beograd kompanijom Lufthansa

·         Transferi na relacijama aerodrom - hotel - aerodrom prema programu

  • Aerodromske takse 137 € (plaćaju se u agenciji i podložne su promeni do polaska na putovanje)

·         Smeštaj u hotelima 4* na bazi 5 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama u gradu Palermo (2 noćenja) i gradu Katanija (3 noćenja)

·         Panoramska razgledanja prema programu

·         Ulaznice za lokalitete prema programu (Monreale katedrala, Royal Palace i Palatine crkva u Palermu, Vila Romana Del Kasale u Pjaca Armerini, Arheoloski park i katedrala u Sirakuzi, Teatar u Taormini).

·         Usluge vodiča na srpskom jeziku na destinaciji

·         Troškovi organizacije putovanja

 

U CENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO:

  • Gradsku taksu - hoteli 4* - oko 2 eur po noći po osobi u Palermu i 2,5 eur po noći po osobi u Kataniji (plaćanje u hotelu na recepciji u gotovini)
  • Putno zdravstveno osiguranje

 

NAPOMENE:

-Jednokrevetne i trokrevetne sobe su ograničenog broja i konačna potvrda se dobija u roku od 24 časa.

-Trokrevetne sobe su sa pomoćnim ležajem (sofa) koji je pogodan za decu do 12 godina, ne može ga koristiti odrasla osoba.

-Dozvoljena količina predatog prtljaga je 23kg i kabinskog (ručnog) 8 kg.

 

USLOVI PLAĆANJA:

Cene su izražene u Eurima (osim ako drugačije nije definisano programom putovanja). Plaćanje se vrši u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan rezervacije. U slučaju poremećaja na tržištu roba i usluga, organizator zadržava pravo korigovanja cena za neplaćeni deo aranžmana.

1. UPLATA DO POLASKA – prilikom rezervacije uplaćuje se 40% akontacije od cene aranžmana, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska.

2. PLATNIM KARTICAMA - Visa, Visa Electron, Master, Maestro, Dina i American Express.

3. PLAĆANJE NA RATE – bez kamate, kreditnim karticama Banca Intesa i Komercijalne banke (do 6 mesečnih rata prilikom rezervacije).

4. UPLATA ČEKOVIMA GRAĐANA U VIŠE RATA – uplata akontacije od 40% prilikom rezervacije, ostatak uplate čekovima građana do 6 mesečnih rata, koje je potrebno deponovati organizatoru prilikom uplate avansa. Rate dospevaju svakog 01/10/20.umesecu. Konkretan dogovor u agenciji.

5. PREKO RAČUNA – uplata na račun Odeon World Travel-a.

6 ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM – sa firmama sa kojima Odeon World Travel ima ugovor.

7. TURISTIČKIM KREDITOM – sa izdatim predračunom od strane Odeon World Travel, klijent aplicira za kredit u banci.

Odeon World Travel zadržava pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine ponude.

 

OSIGURANJE:   

Prodavac na ovlašćenom prodajnom mestu dužan je da ponudi putniku zdravstveno putno osiguranje i informiše ga o postojanju osiguranja od otkaza aranžmana prema uslovima i tarifama osiguravača. U poslovnicama Odeon World travel-a moguće je, uz fotokopiju prve strane pasoša, pribaviti polisu osiguravača koja pokriva, u slučaju potrebe, od prvog do poslednjeg dana putovanja troškove lečenja i bolničke troškove do iznosa od 35 000 evra. U slučaju nastanka osiguranog slučaja, u toku putovanja, dovoljno je prezentovati pasoš i pomenutu polisu za pokriće svih troškova u roku utvrđenim uslovima zdravstvenog putnogo siguranja. Ukoliko putnik poseduje neku drugu individualnu polisu zdravstvenog putnog osiguranja, molimo da se kod te osiguravajuće kompanije informiše o proceduri aktiviranja iste.

 

VIZA I PUTNA DOKUMENTA:

Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze. Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (dozvoljena novčana sredstva, zdravstveno osiguranje…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU ili izlaz iz RS.

Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Pasoš mora biti važnosti minimum 6 meseci nakon povratka sa putovanja (minimum 180 dana nakon povratka). Molimo putnike da posebnu pažnju obrate na dečije pasoše, budući da se isti izdaju sa kraćim periodom važenja.

Putnik se obavezuje da će prilikom rezervacije navesti ispravne podatke koji podrazumevaju sledeće: ime i prezime kako je navedeno u pasošu, datum rođenja, kontakt telefon, adresu stanovanja i kontakt mail adresu. Putnik se obavezuje da dostavi dodatno tražene podatke ukoliko su dodatni podaci potrebni za realizaciju putovanja. Ukoliko putnik u bilo kom trenutku priloži neispravne ili delimično neispravne podatke koji mogu za posledicu imati naknadne finansijske troškove – putnik (nosilac rezervacije) se obavezuje da isti trošak snosi, te takvi troškovi ne mogu ići na teret agencije Odeon World Travel. Agencija Odeon World Travel ne može biti odgovorna za netačne ili delimično tačne podatke putnika koje je putnik prijavio prilikom rezervacije.

 

SMEŠTAJ:

U najvećem broju smeštajnih objekata u smeštajne jedinice se ulazi posle 14:00h, a iste se napuštaju najkasnije do 10:00h poslednjeg dana boravka. Ukoliko gost želi da zadrži duže sobu, obavezan je da izvrši najavu recepciji hotela, kao i da sam plati ovu dodatnu uslugu.

U svim hotelima dodatni-pomoćni kreveti rade se na upit. Skrećemo putnicima pažnju da su pomoćni kreveti manjih dimenzija od standardnih, obično drvene ili metalne kontrukcije ili na razvlačenje i da mogu bitno uticati na komfor u smeštajnoj jedinici.

Deca 0-2 god. nemaju svoj krevet, dele sa odraslima. Krevetac za bebe se radi na upit i dodatno se plaća u većini hotela. Molimo putnike da se o cenama i uslovima najma krevetca informišu u agenciji.

Svi opisi, fotografije i podaci o smeštajnim objektima su preuzeti sa zvaničnih internet prezentacija ili dobijeni od lokalnih partnera. Smeštajni objekti zadržavaju pravo da usled objektivnih okolnosti izmene ili ukinu neke od sadržaja/usluga. Kategorizacija smeštajnih objekata odgovara lokalnoj kategorizaciji objekata koju propisuje nadležno Ministarstvo zemlje putovanja.

Funkcionisanje klima uređaja u smeštajnim objektima zavisi od sezonalnosti i politike samog objekta.

 

NAPOMENA:

U slučaju neadekvatnog smeštaja ili bilo kog drugog problema, mole se putnici da o tome obaveste ORGANIZATORA PUTOVANJA i predstavnika prvog dana boravka. Molimo vas da se u slučaju bilo kakve incidentne situacije (krađa, tuča, saobraćajna nezgoda…) obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da vam pomogne u posredovanju između vas i nadležnih organa.

 

MINIMALNI BROJ PUTNIKA ZA REALIZACIJU PROGRAMA JE 20

Ukoliko broj putnika bude manji, putovanje je moguće realizovati uz doplatu.

Cenovnik br. 2 od 02.08.2022.

                                                                OTP br. 114/2021 od 12.10.2021.god, kategorija licence A

                                                  Garancija putovanja broj 2700972, važi od 01.10.2021. god.

                                                                             Odeon World Travel d.o.o.

Kneza Miloša br. 84, Beograd, Tel: +381 11 366 02 22, +381 11 366 09 99 Fax:+ 381 11 366 02 25                         

Beogradska br. 71, Beograd, Tel: +381 11 323 80 04 Fax: +381 11 323 81 30