Izaberite

 

Skijatos Leto 2018 | Grčka Letovanje


Skijatos letovanje 2018 | 11 dana, direktnim čarter letom

 

Skijatos je najzapadnije ostrvo u arhipelagu Sporada u Egejskom moru. Zauzima površinu od 50 km2 i pruža se u dužini od 10 km u pravcu istok-zapad i 6 km u pravcu sever-jug. Ostrvo Skijatos je u severnom delu brdovito sa najvišim vrhom na 433 m n/v, a u južnom preovlađuju blage uzbrdice. Ostrvo Skijatos prekriveno je šumom bora. Ima ukupno oko 7.000 stanovnika. Klima na ostrvu je sredozemna, a tokom leta ima puno sunčanih dana, dok osveženje donosi blag lokalni vetar Maltemia.

Nacionalni Marina park formiran je 1992. godine i obuhvata površinu od 2.200 km2 (severne Sporade i Alonisos), koji zajedno čine najzaštićeniju i najvažniju zonu za značaj ekosistema na Mediteranu. Posebno je zaštićena vrsta morske foke „Monk“, više od 300 vrsta riba i 80 vrsta ptica.

Ostrvo Skijatos ima aerodrom, na svega par kilometara od grada. U gradsku luku pristaju trajekti koji stižu iz luke Volos i iz Soluna, a onda se dalje ovde putnici preusmeravaju do drugih ostrva Sporada. Saobraćaj na ostrvu se odvija na južnom delu i sva mesta su povezana lokalnom autobuskom linijom. Severni deo ostrva ima samo makadamske puteve, tako da se do mnogih atraktivnih plaža u tom delu najčešće dolazi brodićima.

Najlepše plaže Skijatosa

Iako je malo ostrvo Skijatos je izuzetno popularna turistička destinacija i to zbog velikog broja peščanih plaža, kojih ima preko 60, kao što su: Koukouknaries, Mandarki, Ambelaki, Banana i mnoge druge. Do najpoznatije plaže ostrva Lalaria, prepoznatljive po belim oblutcima i monumentalnoj steni koja se u vidu arkade izdiže iz mora, organizuju se izleti brodićem. Iznad ove uvale nalazi se staro utvrđenje Kastro.  Važi za mondensko i kosmopolitsko ostrvo očaravajuće lepote, a naročito je popularno među mlađom populacijom. Na nekim plažama se organizuju žurke i u toku dana, a uveče se svi turisti susreću u glavnom gradu.

 

Grad Skijatos

Glavni grad ostrva je Hora- Skijatos, koji je tipičan grčki gradić u čijoj panorami preovlađuju bele kuće sa plavim ili crvenim prozorima punim šarenog cveća. Glavna ulica Papadiamanti (nosi naziv po poznatom grčkom piscu koi je ovde rođen) je popločana i isključivo je pešačka zona, pruža se od luke do glavne magistrale. Tu se nalazi najveći broj prodavnica i butika. Sa desne i leve strane ulice polako počinju uzbrdice sa uskim strmim uličicama koje vode do starih stambenih kvartova i crkava Tri Jerarha i Sv. Trojice. Sve zajedno imaju poseban tradicionalni šarm sa svojim malim trgovima i uređenim kućnim balkonima. Duž obale mora su mnogobrojni noćni klubovi, kafe-restorani i taverne, a posebno se izdvaja malo poluostrvo Bourtzi prekriveno borovinom sa tvrđavom i stazama za šetnju. Upravo ovim poluostrvom podeljena je stara i nova marina.

 

Skijatos smeštaj – hoteli i apartmani

Agencija Odeon World Travel je za letnju sezonu 2018 pripremila široku ponudu hotela i apartmana. 

Iz ponude posebno izdvajamo najpoznatiji hotel na Skijatosu Skiathos Palace, koji se nalazi iznad prelepih plaža Kukunaries i Marata. Hotel se preporučuje kako za porodice sa decom, tako i za parove.

Hotel Esperides Beach se nalazi na peščanoj plaži Ahladia, okružen zelenilom, na svega 4 km od grada Skijatosa.

Hotel Arco je manji živopisan hotel, idealno lociran, na svega 80 m od peščane plaže Agia Paraskevi. Predstavlja odličan izbor za miran odmor, a grad Skijatos, do koga saobraća lokalni autobus, je udaljen 7 km. Gosti mogu da biraju da li žele uslugu noćenje sa doručkom ili polupansion.

Hotel Korali je hotel apartmanskog tipa koji se nalazi na 80 m od peščane plaže Trulos.

Hotel Tomato predstavlja idealan izbor za parove. Odličan hotel na samo 1 km od grada i na 80 m od Megali Amos plaže.

Vila Drosia smeštena je u bašti, okružena zelenilom, udaljena je svega 120 m od plaže Agia Paraskevi, od koje je deli ulica. Na 50 m od vile je put koji povezuje grad Skijatos i Kukunaries plažu, tu se nalazi market, par restorana i autobuska stanica.

Za sve one koji žele smeštaj u samom gradu iz ponude izdvajamo odličan apartmanski smeštaj: Vila Fantasia i Vila Janis. Obe vile su odlično locirane i u neposrednoj blizini centra grada.

 

Skijatos avionom

Agencija Odeon World Travel u ponudi ima direktne čarter letove za ostrvo Skijatos, a smene su na 10 noćenja, odnosno 11 dana.