Izaberite

 

Sicilija Leto 2018 | Italija Letovanje


Sicilija letovanje 2018 | 11 dana, direktnim čarter letom


Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, kosmopolitski region koji spaja kulture Evrope, Azije i Afrike. Obuhvata površinu od 25.710 km2 koja uključuje i okolna manja ostrva. Sicilija je ujedno i najveća regija u Italiji. Trenutno na Siciliji živi više od 5 miliona stanovnika, od toga najviše u gradu Palermo. Burna istorija, veličanstveni predeli, mirisi Sredozemlja i veliki broj sunčanih dana, čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor. Kada se tome doda jedinstven ukus vina, domaće paste i čuvenih poslastica, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite na ostrvo Sicilija.


Palermo, peti je po veličini grad Italije i glavni grad istoimene pokrajine. Poznat je i kao nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije.  Poreklo naziva Palerma vezano je za doba Feničana i Grka, koju su mu dali ime Panormus, što znači „sve je luka”. Grad se nalazi u prirodno zaštićenoj uvali koja je okružena planinama sa zapadne, južne i istočne strane, poznatim pod nazivom „zlatna uvala”. Čitav stari deo grada predstavlja turističku znamenitost, posebno kada se uzme u obzir da je sačuvao odlike mnogih nekadašnjih osvajača. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, manastir San Đovani delji Eremiti...

 


Sicilija hoteli


Terasini (Terrasini) je primorsko mestašce locirano između Palerma i mesta Trapani. Nalazi se u zalivu Castellmare, 24 km zapadno od Palerma do kojeg se stiže lokalnim autobusima. Obeležje grada je centralni Trg i katedrala koji uveče poprimaju drugačiji oblik i predstavljaju centar noćnog života.

Ćinisi je malo letovalište, 35 km severozapadno od Palerma. Karakterišu ga čisto more i maslinjaci u okolini, ali je poznato i kao mesto u kojem je svo-ju inspiraciju nalazio italijanski pesnik Đovani Meli.

Izola dele Femine (Isola delle Femmine) je mestašce sa jednom od najlepših plaža na severnoj obali Sicilije, udaljeno je od Palerma oko 15 km i jedno je od letovališta koje se preporučuje za miran odmor.

Kasteldaća (Casteldaccia) se nalazi 20 km jugoistočno od Palerma i oko 45 km od aerodroma. Dobilo je naziv po srednjovekovnom zamku Castel d'Accia. Poznato je i po vinariji „Vini Corvo“ ali i po brojnim kafeima, restoranima i dugim plažama. Nedaleko je i Santa Flavia, još jedno u nizu mesta koje se preporučuje ljubiteljima kristalno čistog mora, stenovitih plaža i ronjenja.

Mondelo (Mondello), nekada ribarsko naselje, a danas mondensko letovalište, nalazi se na samo 10 km zapadno od Palerma. Prednost ovog mesta je klima i fi zičko geografski položaj. Nalazi se u malom zalivu okružen planinama Monte Gallo i Monte Pelegrino i uvršten je u najlepše plaže Sicilije. Za boravak posebno preporučujemo hotel Conchiglia dOro u letovalištu Mondelo.

Ćefalu (Cefalu) i obiližnji Kampofeliće di Roćela Campofelice di Roccella) sa svojim dugim peščanim plažama, predstavljaju biser Mediterana. Nalaze se na samom severu Sicilije, oko 70 km istočno od Palerma. Peščana plaža, uske ulice, restorani, vinarije su samo deo onoga što Ćefalu može da ponudi. Preporučujemo boravak u hotelu Santa Lucia E Le Sabbie d’Oro u letovalištu Ćefalu.

 


Sicilija izleti

 

 Letovanje na Siciliji preporučujemo da iskoristite i za odlazak na neki od izleta.


Monreale / Palermo                                 

Putovanje do Palerma, italijanske prestonice kulture za 2018. godini. Upoznavanje sa istorijom  započinjemo obilaskom katedrale u Monrealu sa veličanstvenim mozaicima  s’kraja 12. veka, kada je prvo sicilijansko kraljevstvo doživelo procvat demokratije, ekonomije i hrišćanstva. Panoramsko razgledanje grada Palermo:  ulica Vitorio Emanuele, nova kapija, palata Normana i katedrala, Kvatro Kanti, fontana stida, pozorište Masimo. Od jula 2015 godine Monreale i Palermo su stavljeni na UNESCO listu svetske baštine.

Etna / Taormina / Savoka (Savoca)

Vožnja autoputem preko kontinentalnog dela ostrva, brdoviti predeo oranica, pašnjaka, polja i plantaža agruma, od Tirenskog do Jonskog mora. Do vulkana Etna, put vodi kroz naseljena mesta do 1850 m. nad. visine gde se nalaze  krateri Silvestri.  Uz doplatu se možete popeti  žičarom  do 2400 m. nad.visine. Nastavak putovanja obroncima vulkana Etna do Taormine, šetnja kroz najljepši turistički sicilijanski grad na obroncima planine Tauro. Nakon kraće vožnje stiže se i do  sicilijanskog sela, Savoka na oko 300 m nadmorske visine, čiji je šarm osvojio Franciska Kopolu, snimivši  1970. godine film "Kum", šetnja kroz grad, pored trga gde je čuveni bar "Viteli" i crkva Sv. Nikole.


Agridjento (Agrigento) / Plaža Scala Dei Turchi

Putovanje na jug ostrva, vožnja regionalnim putem pored planina Sikani,  kroz voćnjake i vinograde, do Sredozemnog mora. Poseta Dolini hramova, najvećeg akropolja Mediterana, koji je zbog svog položaja, arhitekture, političkog i ekonomskog značaja stare grčke kolonije, stavljen na listu UNESCO-a. Dorski hramovi koji dominiraju  obalom, Herin hram, Konkordia, Herkulov i Zevsov hram. U povratku sledi odlazak na čuvenu plažu Scala dei Turchi.

Eriće (Erice) / Trapani

Putovanje ka zapadnoj Siciliji, do srednjovekovnog grada Eriće na liticama planine Djuliano 700 m. nad. visine, šetnja malim kaldrmisanim ulicama do Venerinog hrama i panoramski pogled na vinograde, solane, Trapani i Egadski arhipelag, kratko slobodno vreme.  Nastavak putovanja  ka prelepom gradu Trapani, grčkog naziva Drepanon. Položaj ove istorijski značajne luke doprineo je razvoju zapadnog dela Sicilije. Razgledanje grada, katedrala, fontana Saturna, privatne feudalne zgrade, obala, boje, mirisi i ukusi koji će Vas očarati.

Korleone (Corleone)

Putovanje kroz vinograde, polja i šume do srednjovekovnog seoskog gradića u unutrašnjosti ostrva na 60 km od Palerma, gde je vreme stalo i odakle potiče nasurovija mafija koja je vladala 80- tih godina, poseta Antimafijskom muzeju u Korleoneu. Slobodno vreme za šetnju i individualni obilazak.