Izaberite

 


Samos Leto 2018 | Grčka Letovanje


Samos letovanje 2018 | 11 dana, direktnim čarter letom


Samos je ostrvo u egejskom moru, čiji istočni deo obale deli svega par kilometara od kopna Turske. Na Samosu u šali vole da kažu da ujutru, zahvaljujući besprekornoj tišini koja ovde vlada, mogu da čuju petlove iz Male Azije. Blizina turske obale je velika prednost, jer turisti imaju mogućnost da vide Efes, antički grčki grad koji su osnovale Amazonke. Obuhvata površinu od 468 km2 i pruža se u dužini od 43 km u pravcu istok-zapad i 19 km u pravcu sever-jug. Samos je brdovito ostrvo, čiji najviši planinski vrh Vigla doseže do 1.433 m n/v, a  bogato je i vodotokovima. Prefektura Samos obuhvata ostrvo Samos, Ikariju i malu grupu ostrva Furni na kojima živi ukupno oko 33.800 stanovnika.

Klima na ostrvu Samos je sredozemna, karakterišu je visoke temperature koje su podnošljive zahvaljujući severo-istočnom vetru prisutnom tokom letnjih meseci.

Glavni grad ostrva Samos - Vathi je ujedno i mesto u kome ima najviše stanovnika, izgrađeno je uz obalu zaliva u dužini od nekoliko klilometara uz koje se pruža i šetalište. Vathi je i najvažnija luka ostrva Samos, a aerodrom je udaljen 12 km. Centar grada predstavlja Pitagorin trg, a posebno se izdvajaju zgrade arheološkog i vizantijskog muzeja u neoklasičnom stilu, crkva Sv. Spiridona, parlament i gradska kuća.

Pythagorio je podignut na ruševinama starog grada, a nosi naziv po poznatom matematičaru Pitagori, koji je ovde rođen. Ovo mesto i njegova neposredna okolina imaju najviše arheoloških iskopina na ostrvu, pod zaštitom UNESCO-a.

Ireon je manje mesto koje se nalazi na južnom delu ostrva, svega 8 km od mesta Pythagorio. Najpoznatiji je po ostacima čuvenog Herinog hrama koji predstavlja jedan od najposećenijih lokaliteta na ostrvu.

Kokkari je turističko mesto na severo-istoku ostrva Samos, razvijeno uz samu istoimenu dugu šljunkovitu plažu omiljenu ljubiteljima sportskih aktivnosti na vodi. Neke od najpoznatijih plaža na ostrvu kao što su Lemonakia i Tsamadou nalaze se u blizini ovog mesta.

Karlovasi se nalazi na severo-zapadu ostrva Samos i drugi je po veličini grad i luka na ostrvu Samos. Naročito je poznat po fabrici duvana i proizvodnji kože još od 1.900 godine. Na oko 3 km od grada u pravcu zapada dolazi se plaže Potami jedne od najslikanijih uvala na ostrvu, a u njenom zaleđu je uređena pešačka staza kroz šumu koja vodi do vodopada. 

Kerveli Bay – zaliv Kerveli nalazi se na istočnoj strain ostrva. Idealna je destinacija za sve koji žele miran odmor u netaknutoj prirodi i daleko od gradske vreve. Poznat je po smaragdno čistoj vodi i puno zelenila.


Samos | Istorija 

Priča kaže da se u blizini naselja Herejona nalazi se mitsko mesto rođenja boginje braka, zaštitnice žena i supruge boga Zevsa, Here. Smatra se da su njih dvoje, upravo na ovom prelepom ostrvu, proveli svoj medeni mesec, u trajanju od 300 godina. Prema antičkom istoričaru Herodotu, ovde je bio najveći hram posvećen ovoj boginji u čitavoj Grčkoj, ali od njegovih 155 gigantskih stubova, nažalost je preostao samo jedan.

Samos je bio naseljen 3.000 p.n.e i njegova burna istorija ostavila je brojne tragove na tlu, a najviše su očuvani antički artefakti, koji danas predstavljaju posebnu arheološku vrednost ostrva.


Zanimljivosti Samos

Ostrvo Samos je veoma dobro infrastrukturno opremljeno, a povoljni prirodni uslovi omogućavaju uspešan razvoj poljoprivrede, pa tako centralni deo ostrva prekrivaju šume, vinogradi i maslinjaci. Glavni proizvodi su: vino, maslinovo ulje, med, agrumi, smokve i badem.

Francuzi uvoze 60% proizvodnje vina i koriste ga za šampanjac. Sada se vino, koje proizvodi 3.000 vinara, može kupiti svuda u svetu i popiti za pričešće u svim grčkim crkvama.


Šta posetiti na Samosu

Arheološki muzej u Vatiju, bi trebalo da bude nezaobilazni deo boravka i posete ovom neobično bogatom ostrvu. U njemu se nalaze eksponati koji datiraju još iz praistorije, pa sve do helenističkog perioda. Najimpresivniji eksponat je kolosalni Kuros, statua muškarca visoka 5.5 metara.

Muzej prirodne istorije,  poseban po tome što predstavlja zadužbinu znamenitih Grka i ne izgleda kao klasičan muzej, već više kao crkva ili kuća. Okružen je velikim, lepim vrtom, a u njegovom centralnom delu nalazi se statua Aristarha, još jednog čuvenog Samoanskog matematičara. On je bio prvi koji je svetu predstavio ideju da se Zemlja okreće oko Sunca.

Manastir posvećen proroku Iliji , u blizini mesta Karlovasi nalazi se crkva u sklopu manastira sagrađena 1739. godine. Pristup manastiru nije naročito težak, ali, ipak je potrebno biti entuzijasta, budući da do njega ipak treba izdržati jednu umereno tešku i dugačku šetnju.

Pećine u kojima se skrivao Pitagora, u blizini mesta Maratokambos postoji jedna pećina, zapravo dve, jedna do druge, gde se smatra da se čuveni matematičar i filozof Pitagora krio, kada ga je poznati tiranin Polikrata, koji je jedno vreme vladao ostrvom, tražio, kako bi ga ubio. Pećina se nalazi na istočnoj strani planine Kerkis, najviše planine Egeja, na 3km udaljenosti od plaže Votsalakija i ne preporučuje se za posetu onima koji nisu u dobroj kondiciji, budući da je prilično nepristupačna.

Vodopad Karlovasi  jedna od prirodnih znamenitosti koja će vas definitvno ostaviti bez teksta usled svoje lepote, prilikom obilaska prirode na Samosu je i, u blizini mesta Potami. Ovi vodopadi formiraju dva jezerca kristalno čiste vode, idealna za plivanje nakon pešačenja tokom toplog letnjeg dana.


Samos izleti

OSTRVSKA TURA – Izlet koji pokriva gotovo sve glavne lokacije na ostrvu kao što su mesto rođenja Pitagore, hram boginje Here, poseta jednom od najlepših i najbogatijih manastira Megalis Panagias (Velika Gospa) iz 16 veka, obilazak i poseta fabrike vina, obilasci sa kraćim zadržavanjem u mestima Pirgos, Karlovasi, Kokari, a predviđeno je i vreme za kupanje.

TURSKA I EFES – Polazak iz luke ka zapadnoj obali Turske i dolazak u mesto Kušadasi. Obilazak jednog od najvažnijih i najposećenijih antičkih arheoloških nalazišta, mesto Efes, razgledanje antičkog garada i ostataka Artemidinog hrama. Nakon obilaska slobodno vreme za ručak, uživanje i kupovinu u popularnim bazarima.

OSTRVO PATMOS izlet brodom do malog ostrva Patmos, koji je u Grčkoj poznat kao ostrvo Apokalipse ili sveto ostrvo. Ostrvo je poznato po manastiru Svetog Jovana, a u biblioteci manastira su smeštene dragocene skripte i ikone. Izgrađen je na vrhu brda iznad gradske luke, sa neverovatnim panoramskim pogledom na ostrvo, okružen jakim zidovima i time više podseća na tvrđavu. Predviđen je i obilazak pećine Apocalypse, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

KRSTARENJE – Izlet tradicionalnim grčkim ribarskim brodom sa zadržavanjem na izolovanoj plaži uz kupanje i uživanje u sveže pripremljenom roštilju.


Plaže na Samosu

Samos turiste osvaja čistim morem i mirnim uvalama, lepim zalivima u čijem zaleđu je prijatna hladovina borovine. 

Plaža Kokari je prostrana plaža, u blizini istoimenog mesta, pokrivena belim kamenčićima, koji se susreću sa tirkizno plavim morim, a gde ima i peščanih delova. Pogodna je za celodnevni boravak, budući da se na njoj mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Ima i barova gde se posetioci mogu okrepiti i osvežiti pićem, a kraj plaže postoji i veliki broj taverni gde mogu uživati u nekom od mnogobrojnih lokalnih specijaliteta.

Plaža Camadu, od Vatija, glavnog mesta na ostrvu udaljena je oko 13km, a karakteristična je po tome što je jedan njen deo namenjen nudistima. Okružena je raskošnim zelenilom, a voda joj je kristalno i besprekorno čista. Okružuju je taverne u kojima se nudi fantastična hrana, kao i mnogi kafići čiji kokteli, sladoledi i poslastice prosto mame.

Plaža Lemonakija je od Vatija takođe udaljena 13km, ka severozapadu. Na određenim mestima i na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, a gostima su takođe na raspolaganju i kafići, kao i štandovi sa brzom hranom, gde se u svakom trenutku mogu odmoriti od intenzivnog morskog plavetnila, belog peska i sunca. Nalazi se u blizini mesta Kokari.

Mikali je mala šljunkovita plaža koja se prostire u dužini od 3km i odlično je zaštićena od jakog vetra. Voda na ovoj plaži nije duboka, što je čini idealnom za decu. Spada u jednu od najbolje organizovanih plaža na ostrvu, a njeni posetioci mogu se oprobati u nekom od raznovrsnih sportova na vodi koji se nalaze u ponudi. Postoje, međutim i delovi plaže koji će više odgovarati osobama željnim malo mira i tišine, i zelenila koje je takođe okružuje.


Samos | Smeštaj | naša preporuka hotela

Hotel Arethousa 2* je prijatan manji hotel smešten u mestu Potokaki Beach, od šljunkovite Potokaki plaže nagrađene plavom zastavicom, deli ga uska ulica.

Hotel Akrogiali 2* mali hotel nalazi se na samoj Potokaki šljunkovitoj plaži.

Labito 2* je gradski hotel koji se sastoji od dve zgrade, sa idealnom lokacijom u mestu Pitagorio. Udaljen je 200 m od šljunkovite plaže (sa krupnim šljunkom) i 150 m od centra mesta. Gradska plaža mesta Pitagorio udaljena je 450 m.