Izaberite

 


Kosta Brava Leto 2018 | Španija LetovanjeKosta Brava letovanje 2018 | 11 dana, direktnim čarter letom


Kosta Brava (Costa Brava) ili „Divlja obala” pripada provinciji Đirona koja se nalazi u jugoistočnoj Kataloniji. Zajedno sa regijom Kosta Maresme (Costa Maresme) prostire se od Barselone do granice za Francuskom u dužini od 160 km. Zbog nekoliko mesta među kojima je i Ljoret de Mar (Lloret de Mar), ova obala je tokom pedesetih godina XX veka postala jedan od simbola masovnog turizma. Spoj prijatne klime, dugih peščanih plaža i moderne infrastukture čine da Kosta Brava predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija.


Kosta Brava (Costa Brava) letovanje 2018


Kalelja (Calella) je primorski gradić, nalazi se na oko 70 km udaljenosti od Barselone. Do razvitka turizma 1960. godine je bio poznat kao ribarska luka i centar tekstilne industrije. U samom gradiću se ističe čuveni svetionik sagrađen 1859. godine koji predstavlja simbol grada, kao i dve kule, poznate pod imenom Les Toretes, sagrađene sredinom XIX veka. Grad poseduje 2 km dugu peščanu plažu kojoj je dodeljena plava zastavica i kao takva predstavlja jednu od najčistijih u ovom delu Španije.

Santa Suzana (Santa Susanna) je mediteranski gradić, nalazi se na oko 75 km udaljenosti od Barselone. Ovo mirno mesto nudi 2 km dugu peščanu plažu okruženu borovim i mediteranskim rastinjem. Sam grad poseduje bogatu ponudu ugostiteljskih usluga, dok na plaži postoji mogućnost bavljenja različitim sportovima na vodi. Simboli grada su osmatračnice sagrađene u periodu između XV i XVIII veka čija je prvobitna namena bila odbrana grada od piratskih napada, moguće je posetiti dve od sedam očuvanih osmatračnica. Na severu, idući ka letovalištu Ljoret de Mar, Santa Suzana je povezana sa još jednim letovalištem – Malgrat de Mar (Malgrat de Mar), koje je takođe popularnost steklo zbog duge peščane plaže, idealne za porodični odmor.

Ljoret de Mar (Lloret de Mar) je najpopularnije turistučko mesto na Kosta Bravi, poznato po prelepim peščanim plažama i bogatom noćnom životu. Od Barselone je udaljen oko 90 km. Grad poseduje 7 km dugu obalu, glavna gradska plaža poznata po prijatnom belom pesku, duga je 1,5 km i jedna je od najpopularnijih na Kosta Bravi. Deo Ljoret de Mara kome pripada Fenals sa svojom uvalom i lepom plažom, smatra se mirnim delom grada. Osim plaža poseduje i veoma bogatu kulturnu i prirodnu baštinu, simboli grada su srednjovekovni dvorac sa jedne strane i spomenik La Muher Marinera (Žene mornara) sa druge strane. Za boravak u letovalištu Ljoret de Mar (Lloret de Mar) posebno preporučujemo hotel La Carolina.


Kosta Brava izleti

Barselona je glavni grad Katalonije i predstavlja jedan od najlepših gradova Mediterana. Puna istorijskog nasleđa kojma dominira gotska i moderna arhitektura, atraktivna je kako za svoje stanovnike tako  i za veliki broj turista iz celog sveta. Posebnu čar Barseloni daje arhitektonsko nasleđe Antonija Gaudija (Sagrada Familija, Park Guelj, La Pedrera). Srce grada je Trg Katalonije koji odvaja stari od novog dela Barselone, odakle vodi put ka šetalištu Ramblas u kojem se nalazi čuvena statua Kolumba. Barselona je grad koji na prvi pogled opčinjava svojom atmosferom, izuzetnim građevinama, parkovima i bulevarima.


Sever Kosta Brave i plaže „zlatnog  trougla“

Sever Kosta Brave predstavlja dijamant zapadnog Mediterana. To je najlepši deo ove obale, koji je uspeo da očuva šarm i lepotu svojih starih luka i ribarskih naselja prepoznatljivih po opuštenoj lokalnoj atmosferi i izvrsnoj gastronomskoj ponudi, transformišući ih tek koliko je elitni turizam to zahtevao. „Zlatni trougao“ severa nalazi se u zoni  tzv. Niže Emporije (Baix Emporda) i odnosi se na najlepše  plaže Kosta Brave formirane u trouglu između Sant Feliu de Đišolsa, Kastel d’Ara - Plađe d’Aro i Palamosa. Samo u Plađi d’Aro ih ima čak osam, a najpoznatija je La Platja Gran, dobitnica nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada, poput „Q“ za kvalitet turizma, plave zastave i nagrade za posvećenost kvalitetnom turizmu.


Flamenko šou

Flamenko se ne može opisati samo kao tradicionalni muzički žanr Španije, jer predstavlja izuzetno kompleksan i snažan umetnički izraz tuge i radosti života, oblikovan strastvenim stilom plesa i muzikom andaluzijskih Roma. Zbog snažne emocije koju prenosi na publiku preko flamenko plesača, širi se na prostor čitave Španije.


Figeras i Đirona

Vožnja do Figerasa, gradića sa 35 000 stanovnika, koji pripada provinciji Đirona u Kataloniji, udaljenog oko 80 km od Ljoret de Mara. Iako je podignut na ostacima petougaone tvrđave San Fernando iz XVIII veka, Figeras je danas daleko čuveniji po tome što predstavlja rodno i grobno mesto jednog od najekcentričnijih umetnika XX veka – Salvadora Dalija. Salvador Dali nije bio samo katalonski nadrealistički slikar, već i pisac, vajar, scenograf koji je tokom čitavog života skretao posebnu pažnju javnosti na sebe i svoj rad. Prvu izložbu svojih radova Dali je imao sa 14 godina baš u prostorijama gradskog pozorišta, koje će biti uništeno požarom krajem španskog građanskog rata 1939.godine. Dali  će kasnije prihvatiti ponudu da zgarište pozorišta preuredi u svoj Muzej/Fondaciju i svečano ga otvoriti za javnost 28. septembra 1974. godine. Danas je Teatar Muzej/Fondacija Gala-Salvador Dali drugi umetnički muzej po posećenosti u Španiji (posle Muzeja Prado u Madridu) i pruža odličan uvid u stvarnost, imaginacije, fobije, opsesije i pre svega stvaralaštvo ovog umetnika. Obzirom da su izloženi eksponati vezani za nadrealizam, sigurno je da muzej nijednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim. Nastavak putovanja ka Đironi, predivnom gradu podignutom na reci Onjar, u kojoj se ogledaju njegove zgrade pastelnih boja. Iza njih, u starom delu grada, smeštena je glavna ulica Rambla de la Libertad, prepuna prodavnica, kafića i restorana.