Izaberite

 


Kalabrija Leto 2018 | Italija Letovanje


Kalabrija letovanje 2018 | 11 dana, direktnim čarter letom


Kalabrija letovanje u južnoj Italiji!

Kalabrija (Calabria) je južna pokrajina Italije, smeštena na samom jugu Apeninskog poluostrva. Podeljena je na 5 okruga, odnosno provincija, sa istoimenim gradovima kao upravnim središtima: Vibo Valencija (Vibo Valentia), Katancaro (Catanzaro), Kozenca (Cosenza), Krotone (Crotone), Ređo di Kalabrija (Reggio di Calabria). Na istoku i jugu izlazi na Jonsko more, a na zapadu na Tirensko. Od ostrva Sicilija je deli Mesinski moreuz. Nekada je Kalabrija bila stecište avanturista, a danas predstavlja raj za odmor u okruženju očuvane prirode. Kroz nju vodi čuvena „Autostrada Sunca” (Autostrada del Sole), koja je imala izuzetan značaj za razvoj turizma. Planine u zaleđu štite obalu od hladnoće sa severa, te tako ova regija uživa prijatnu mediteransku klimu. Regija Kalabrija predstavlja jedinstvenu mešavinu različitih etničkih grupa, tradicija, dijalekata, folklora, umetnosti i originalne gastronomije. Posebnu čar daje obala Tirenskog mora koja je zbog svoje lepote dobila naziv – obala Bogova (Costa degli Dei). Jonska obala, sa druge strane, pruža mogućnost uživanja u mirnom okruženju dugih, belih peščanih plaža i tirkiznog mora. Ljubiteljima istorije, ali i šarma italijanskog juga, boravak u Kalabriji pruža mogućnost da posete i neke od najzanimljivijih gradova, kao što su: Katancaro – glavni grad pokrajine, u kom se nalazi jedan od najviših evropskih mostova, kao i ostaci zamka iz normanskog doba, Ređo di Kalabrija – najstariji i najveći grad Kalabrije, čuven po Nacionalnom Muzeju Velike Grčke (Museo Nazionale della Magna Grecia), Kozenca – sedište Univerziteta i „muzej na otvorenom”, kako ga često nazivaju. Na Tirenskoj obali se lepotom i slikovitošću izdvajaju i Scila (Scilla), Paola (Paola), Skalea (Scalea), Tropea (Tropea), Pico (Pizzo), dok na jonskoj obali pažnju privlače Skvilanče (Squillace), Soverato (Soverato), Badolato (Badolato), Sibari (Sibari) i mnoga druga istorijski značajna mesta.

 


Kalabrija avionom, leto 2018

Simeri Mare (Simeri Mare) je malo mesto, na jonskoj obali Kalabrije, poznato po dugoj plaži, nadomak koje su sagrađeni neki od najlepših hotelskih kompleksa, namenjenih pre svega porodičnom odmoru. Od aerodroma Lamecia Terme je ova oblast udaljena 45 km, a najbliži veći gradski centar Katancaro Lido (Catanzaro Lido) je udaljen 10 km južno i predstavlja primorski deo grada Katancaro, upravnog središta pokrajine.

Pico, nekadašnje malo ribarsko selo, poznato posebno po tuni, predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija u regiji Kalabrija. Nalazi se na strmoj litici, sa pogledom na zaliv Santa Eufemija (Santa Eufemia). Visoko iznad mora se uzdiže aragonski dvorac, sagrađen od strane Ferdinanda I od Aragonije, u XV veku, koji je danas je u funkciji muzeja. Grad je osnovao izvesni Nepeto, još u grčko doba, te su i danas stanovnici poznati kao Nepetini. Istorisjki centar gradića se odlikuje uskim ulicama, povezanim stepenicama, malim trgovima sa fontanama. Posebno se ističe crkva Svetog Đorđa iz XVI veka. Nedaleko od centra grada je i crkva Piedigrota (Piedigrotta), smeštena u maloj pećini. Čuveni tartufo sladoled je razlog zbog kog je Pico poznat i kao grad sladoleda. Idući ka jugu, nailazi se na peščane plaže u manjim ili većim uvalama, gde se nalaze gradići Briatiko (Briatico), Zambrone (Zambrone), Pargelia (Parghelia), Santa Domenika di Rikadi (Santa Domenica di Ricadi)…

Gradić Tropea se često naziva biserom Tirenskog mora. Osnovan je kao luka u doba Rimljana, prema legendi, od strane Herkula, pri povratku sa Iberisjkog poluostrva, i imao je važnu ulogu u vreme Normana i Aragona. Iako popularno stecište turista, Tropea je ostala neiskvarena modernim duhom masovnog turzma, te je tako idealno mesto za odmor i uživanje u čistom tirkiznom moru, belim peščanim plažama, ali i romantičnim uskim ulicama, renesansnim crkvama i palatama. Glavno obeležje grada je crkva sagrađena na steni Santa Maria dell Isola, kao i normanska katedrala Duomo, posvećene Presvetoj Devici Mariji od Ruminije, koja je ujedno i zaštitnica grada. Tropea je prepuna malih restorana i poslastičarnica u kojima se može uživati u lokalnoj gastronomiji, čiji je jedan od simbola i crveni luk, koji je istovremeno i popularni suvenir.

Kapo Vatikano (Capo Vaticano) predstavlja rt koji razdvaja zalive Đoja Tauro (Gioia Tauro) na jugu i Santa Eufemija (Santa Eufemia) na severu. Od gradića Tropea ga deli 9 km. Stene od belog granita uzdižu se iznad mora do visine od skoro 300 m. Sa strmih klifova se pruža pogled ka pučini i susednim Eolskim ostrvima, kao i brojnim romantičnim uvalama. Na rtu se nalazi i svetionik koji je još drevnim Grcima služio za orijentaciju i od koga potiče najstarije ime ovog mesta. Na severu, blizu Santa Marije , nalazi se plaža Formikoli (Formicoli), dok se na jugu, blizu Santa Domenike, nalazi plaža Grotičele (Grotticelle), jedna od najlepših u regiji Kalabrija.

 Kalabrija izleti i najlepše plaže

Pico, Tropea, Kapo Vatikano (Pizzo, Tropea, Capo Vaticano)

Tri najlepsa ukrasa koja krase Tirensku obalu Kalabrije. Pizzo je najpoznatije ribarsko mesto koje karakterišu tipične primorske uske ulice i mali trgovi, na kojima posetioci uživaju u čuvenom specijalitetu ovog kraja-sladoledu „tartufo di Pizzo”. Sledi Tropea, čijim pejzažom dominira velika stena uronjena u bistro, tirkizno more, na čijem vrhu se nalazi i crkva svete Marije, a koju okružuju bele peščane plaže. Na kraju, očarace vas predivni predeli kojima se možete diviti sa rta Kapo Vatikano i svetionika koji je njegov zaštitni znak.


Ređo Kalabrija, Šila (Reggio di Calabria, Scilla)

Putovanje na jug Kalabrije, putem uz obalu do karakterističnog primorskog mesta Šila, koji se nalazi na takozvanoj Costa Violi-ljubičastoj obali. Panorama grada je prepoznatljiva po velikoj steni u kojoj je, prema legendi, živelo morsko čudovište Šila poznato iz grčke mitologije. Nastavak putovanja do grada Ređo Kalabrija, jednog od gradova izgrađenih u stilu Art Novoa, a za promenadu uz more se kaže da je "najlepši kilometar u Italiji" jer, izmedju ostalog, pruža pogled na susedno ostrvo Sicilija udaljeno svega 2 kilometra.


Kalabrija krstarenje obalom

Krstarenje delom obale Kalabrije od Tropee do Kapo Vatikana, najkarakterističnijim delom ove obale,  na kojem se smenjuju strme litice uronjenje u kristalnu vodu i najlepše plaže od belog peska ili male uvale do kojih se moze doći samo čamcima i brodovima. Predviđeno je i kupanje na nekoj od plaža.


Krstarenje Eolskim ostrvima

Eolska ostrva su nastala usled vulkanske aktivnosti stvorivši tako niz od osam ostrva od kojih su najpoznatija Stromboli, Lipari, Vulkano, Panarea.... Prilikom posete tri ostrva posetioci mogu da vide koliko je priroda bila maštovita u stvaranju stena, zaliva, pećina, rtova.


Stromboli noću (Stromboli by night)

Stromboli je malo ostrvo koje pripada grupi Eolskih ostrva i na kojem se nalazi jedan od tri aktivna vulkana na teritoriji Italije. Erupcije ovog vulkana su česte pa se ostrvo često naziva i „svetionik Mediterana".